İzmir Gazeteciler Cemiyeti, şiddete karşı haber dilinin öneminin farkındalığını oluşturma kapsamında Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde eğitim toplantısı gerçekleştirdi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Sevda Alankuş ve Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Devrim İnce’nin konuşma yaptığı toplantıya, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve Denizli’de görev yapan basın mensupları katıldı.

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Siddete Karsi Dogru Haber Dili Egitimi

“Sektördeki Sorunlarla, Doğruların Birbiriyle Dayanışmasıyla Başa Çıkabiliriz”

Basın sektöründeki sorunlardan ve bunların çözüm yollarından bahseden Dilek Gappi, “Bizim sektörün birinci sorunu lisans olmaması. Eskiden bunu sağlayan marka kuruluşları vardı. Onlar azaldıkça, internet ve djitalleşmenin yarattığı fırsatlarla birlikte kurumsallaşma iyice zayıfladı. Neredeyse hiçbir işe yaramayan internet sitesi açanlar, ‘ben gazeteciyim’ demeye başladı. Peki neler yapılması gerekiyor? Önce bizler kendimizi toparlayacağız. Biz, sektörün sorunlarıyla sadece ve sadece doğruların birbirleriyle dayanışmasıyla başa çıkabiliriz. Yoksa kendi içinde bu kadar sıkıntılarla boğuşan bir sektör olarak böyle oyalanırız ve o zaman kendimiz bile ‘Türk basınından bir şey olmaz’ demeye başlarız. Bir medya kuruluşu, etik değerlerden taviz vermemeli ve istihdam yaratmalı.” dedi.

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Siddete Karsi Dogru Haber Dili Egitimi4

“Meslek Sorunlarımızı Ötelemek Zorunda Kalıyoruz”

Osman Nuri Boyacı’nın konuşmasıyla devam eden programda Boyacı, “Hiçbir siyasiye ve iktidara bakmadan, önce kendi sorunlarımıza ve mesleğimize sahip çıkmalıyız. Ama şunu da belirtmek istiyorum, Anadolu basını şu anda öncelik olarak kendi ekonomik koşullarını düşünüyor. Maalesef bu çok ağır bir baskı. Bu anlamda maalesef kendi meslek sorunlarımızı ötelemek zorunda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Deniz Gezmiş’in İdam Kararı Bu Kez Denizli’de Verildi! Deniz Gezmiş’in İdam Kararı Bu Kez Denizli’de Verildi!

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Siddete Karsi Dogru Haber Dili Egitimi5

“Gazeteciler Hak Hukuk Bilmedikleri İçin İhlal Yapıyorlar”

Toplantıda “Hak Odaklı Habercilik” kapsamında sunum gerçekleştiren Sevda Alankuş, “Toplumun en fazla hak ihlaline uğrayan kesimi çocuklar ve kadınlar. Türkiye’de her gün en az 1 kadın öldürülüyor. Ve onları öldürenler erkekler. Kadınlar, ancak bir cinayetin faili ya da mağduru oldukları zaman haber olabiliyorlar. Başarılı kadınlar karşımıza çok az çıkıyor, sıradan kadınlar karşımıza hiç çıkmıyor. Bizim derdimiz hak odaklı habercilik ve hak odaklı haber yaparken hak ihlalinin yapılmaması. Hak ihlaline uğrayan bir kadının haberi yapılırken kullanılan dil, o olayı daha da katmerliyebiliyor. Gazeteciler, hak hukuk bilmediği için bu hak ihlalini yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Siddete Karsi Dogru Haber Dili Egitimi3

Toplantının son sunumunda, çocukların gördüğü şiddet ve istismarın ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu ifade eden Dr. Devrim İnce’nin, çocukların yaşadıkları olumsuz olayların haber diline nasıl yansıtılması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulunmasının ardından toplantı sona erdi.Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Siddete Karsi Dogru Haber Dili Egitimi1Denizli Gazeteciler Cemiyetinde Siddete Karsi Dogru Haber Dili Egitimi2

Editör: Ali İhsan Sivrikaya