Denizli’de zirai ürün satışı gerçekleştiren ve tarım ilaçları satışı gerçekleştiren Furkan Arılık, dikim ve çiçeklenme döneminde bitkilerin başına bela olan zararlı hastalıklar ve böcekler hakkında uyarılarda bulundu. Denizli’de dikim döneminde hangi zararlı hastalıklar ve böcekler olur sorusuna yanıt veren Ziraat Teknikeri Furkan Aralık, “Bahçenizde bir hastalık görür iseniz bir uzmana danışmalısınız” dedi.

Denizlili Ziraat Teknikeri Uyardı! Bahçe Dikiminde Ve Korunmasında Nelere Dikkat Edilmeli 2

“Hastalığa Göre İlaç Veriyoruz”

Fidelere toprağa dikildikten bir hafta sonra kökten gübre verilmesi gerektiğini söyleyen ve bu dönemde verilmesi gereken gübreleri anlatan Arılık, “Şeker ve amonyum sülfat gübreleri verebilirsiniz. Kök gelişimi ve gövde kalınlaşması ve meyve tutması için fosforlu gübre verilebilir. Kabakgillerde mildiyö (Phytophthora infestans) hastalığı vardır. Bunun bazı ilaçları var ve kullanılması lazım. Biz bitkinin durumuna bakıyoruz, hastalığa göre ilaç veriyoruz. Büyük üreticiye farklı ilaç verirken, hobi bahçeciliği yapanlara farklı ilaçlar veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Ziraat Teknikeri Furkan Aralık, bu dönemde Denizli’de bitkilerde basıra (Leveillula taurica) olur, yeşil kurt (Helicoverpa armigera) olur, bozkurt (Lepidoptera noctuidae) olduğunu söyledi.

Denizlili Ziraat Teknikeri Uyardı! Bahçe Dikiminde Ve Korunmasında Nelere Dikkat Edilmeli

Denizli'de Nüfusun Önemli Bir Kısmını Gençler Oluşturuyor Denizli'de Nüfusun Önemli Bir Kısmını Gençler Oluşturuyor

Sıcak ve Soğuk Bölgelerdeki Dikim Farkı

Sıcak bölgelerdeki ve soğuk bölgelerdeki dikimlerin farkından bahseden Arılık, “Çiçek zamanında çinko ve bor ekstra dölleyici olarak veriyoruz. Genelde sıcak bölgelerde domates ve biber fidelerinde pek fazla döküm olmaz. Serin bölgelerde dikimi daha çok yapılır. Sıcak bölgede dikim yapılacaksa sık dikim yapılmalıdır. Bu sayede bitkiler birbirlerine gölge yapar ve verim artar. Eğer dikim yapılacak alan geniş ise damlama gübre yapılabilir. Bunu yapmadan önce bitkiyi inceliyoruz, bir doktor gibi. Daha sonra reçetesini yazıyoruz” şeklinde konuştu.

Bahçede Varsa Bütün Bahçeye Bulaşabilir! 23

Denizli’de Bu Dönemde Bulunan Zararlılar Nelerdir?

Bazı hastalıklar sabit olmadığından ve çapayla, makasla veya elle geçebileceğinden bahseden Arılık, “Denizli’de bu dönemde biberde thripsi (Frankliniella occidentalis) olur, domateste Mildiyö ve domates güvesi (Tuta absoluta) olur, kabakgillerde Mildiyö olur, biberlerde yeşil kurt (Helicoverpa armigera) olur, patlıcanlarda toprak piresi ( Epithrix hirtipennis ) olur. Bahçenizde bir hastalık görürseniz bir uzmana danışmalısınız. Çünkü bütün bahçenize bulaşabilir” dedi.

Editör: Durmuş Özke