Milyonlarca Kripto Yatırımcısı Merak İçinde! 10 Soruda Kripto Kanununa Dair Her Şey! Milyonlarca Kripto Yatırımcısı Merak İçinde! 10 Soruda Kripto Kanununa Dair Her Şey!

Yaş, prim gününü ve sigortalılık süresi tamamlayan herkes emekli maaşı alabiliyor. SSK ve Bağ-Kur'lu emekliler her yıl 2 kez zam alıyor. Emekliye zam oranı bilindiği üzere enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. Emekli maaşını artırmak mümkün olabiliyor. Bu konuda dikkatli davranan çalışanlar daha yüksek maaşlar alabiliyor. 

İşte herkesin merak ettiği o detaylar:

Çok çalışmak ya da çok fazla günü olmak tek başına maaşın miktarını etkilemezken, günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada önemli olan husus brüt maaşınız yani prime esas kazancınız.
Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun, 1 ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından yükselir.

Zam Emekli
SSK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun. Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK'lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanacak.
Yüksek kazanç bildirerek daha erken emekli olurken hem de yüksek maaş alabilirsiniz. Emeklilik başvurusu yaparken doldurulan 'Tahsis Formu'ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı eklemeyi unutmayın. Maaş hesaplarken aylık bağlama oranını yükseltici etki yapacaktır.

Emekliye Zam Para
Aylık kazancınız maaşı belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin.
Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs) bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğine dikkat edin.

Editör: Tolga Çetin