İnsanlar için toprağın üstü olduğu gibi altı da var ve tabi ki inananlar için, inanmayanlara ne lafım var ne de sözüm. Toprak altında yatan nice güzel insanlar, ne değerler var. Sizlere bir şey diyemem, demem de. Ben inanıyorum ki, toprak altında yatan değerler toprak üstünde olanlardan daha çok fazla değerli.  Tillolu İsmail Fakirullah Hazretlerinin talebesi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin de dediği gibi: “Harabat ehlini hor görme Şakir, Viranelere malik hazineler var…”

2024 yılı Ramazan da (Müslümanların oruç tuttuğu ay) Kadı Mahmud, Bursa Kadısı iken Aziz Mahmud Hüdayi olan Bursa Kadısı Mahmud. Dizi yapmışlar, izledim. Malı mülkü, şan şöhreti, konağı, parayı, itibarı ve sahip olduğu “Kadı”lık makamını bırakıp bir mürşide intisap ederek dervişliği seçmek her kulun harcı değil. Kadı Mahmud olarak kalsa günümüzde kimse tanımayacaktı, Aziz Mahmud Hüdayi (Kul Mahmud) olarak tanımayan yok.

İyi de kardeşim sizin, sizlerin hiç mi akıl hocası yok?

Allah razı olsun, tamam. Güzel bir insanı, yola ışık tutan güzel bir adamı konu alıp bizlere ulaştırmışsınız, bir diyeceğim yok da ancak, niye bu kadar fazla hatalar var. İnsanlarımız zaten her bir şeyi ya dizilerden ya da internet dünyasından, soysa medyadan oradan buradan öğreniyor. Bir şeyi adam gibi yapsanız, aslına sadık kalsanız olmaz mı?

Eskici Mehmet Dede Efendi, diyor ki: “Şeytan Allah düşmanı olduğu halde dünyayı saniyede dolaşabiliyor, bizler ki: Allah dostları olarak üç günde Hacca gidip gelmişiz çok mu?”

İşte bu laf Bursa Kadısı Mahmud Efendiyi perişan eder, deyim yerindeyse duman eder. Bu dizide Eskici Mehmet Dede Efendi nerede?

Gerçeklere bağlı kalarak olaylara sahip çıkmak, anlatmak, yazmak ve ölümsüz kılmak. Ama yok, amaç reyting olunca ortaya gerçek dışı sahneler çıkıyor, yazık.

Gerçekleri anlatan, yazan olmayınca ya da çok az sayıda olunca bana, benim gibilere bazıları soruyor: “Mevlana Nasreddin Hocayı neden öldürttü?” Nasreddin Hoca Mevlana’dan daha sonra ölmüş. Bir insan öldükten sonra başka birini öldürtebilir mi?

Ne Sultanları tanıyoruz ne de Gönül Sultanlarını, yola ışık tutanları hiç tanımıyoruz…

Kadı Mahmud olmak kolay, zor olan Kul Mahmud olmak. Padişahların ardı sıra yürüdüğü bir gönül sultanı olmak.

Yolunuz aydınlık olsun dilek ve temennilerimle…