Ticaret Bakanlığı sıfır araç fiyatlarına yapılan fahiş zamların önüne geçmek amacıyla, stokçuluğu önleyecek ve tüketici mağduriyetlerini azaltmayı hedefleyen yeni kararlar almayı hedefliyor
Araç bayileri artık taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve vergi ödemelerinin yapıldığı andan itibaren taşıtın satış fiyatını artıramayacak.

OTOMOBİL PAZARI BU KARARDAN NASIL ETKİLENECEK?

Marketlerden acilen toplatıldı: Sevilen ürün için flaş karar Marketlerden acilen toplatıldı: Sevilen ürün için flaş karar

Yapılan düzenleme sonrası piyasa nasıl etkilenecek? Sıfır araç fiyatlarındaki artış azalır mı ya da durur mu? Konuyla ilgili merak edilenleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel Milliyet.com'a , “Otomotiv sektörü distribütör, yetkili bayi, ikinci el ve nihai tüketiciden oluşan bir ticaret zinciri. Son yıllarda ihale platformları, ilan siteleri ve ekspertiz firmalarının bu halkalara eklenmesi ile oldukça geniş bir ticaret zinciri haline geldi. Böylesine büyük bir sektörün sahip olduğu yönetmelik sadece ikinci el otomobil satıcılarını kapsar nitelikteydi. Bizler sektör temsilcileri olarak tüm paydaşları kapsayarak işleyişi net kurallarla belirleyen bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğu görüşümüzü önceki dönemlerde Ticaret Bakanlığımızla paylaşmıştık. Bakanlığımız yaptığı incelemeler ve bizlerden edindiği referanslar doğrultusunda çalışmalarına başlayarak yeni yönetmeliğin taslak halini hazırladı. Özellikle pandemi sürecinde yaşanan gerek tacir gerekse son kullanıcı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilecek tüm koşullar dikkate alındı. Özetle yeni yönetmelikte ana maksat sektörün işleyiş esaslarını belirlemek olsa da içeriği ile fiyat seyrini korumak anlamında da olumlu etkileri olacaktır.'' açıklamalarında bulundu.

SIFIR ARAÇLARDA FİYATLAR FATURA EDİLMİŞ TUTAR GEÇERLİ OLACAK

Taslak yönetmelikteki önemli hususlardan biri de distribütörlerin uyguladığı fiyat artışlarına dair eklenen madde oldu. Yine geçmiş yıllarda araç nihai tüketiciye ulaşana kadar zam gelmesi halinde bu tutar yetkili bayilere ve dolayısı ile son kullanıcıya yansıtılabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte distribütör tarafından yetkili bayiye fatura edilmiş olan bir otomobilin fiyatında değişiklik olsa bile, fatura edilen fiyat geçerli olacak.

FAHİŞ FİYATA VE STOKÇULUĞA SON

Yönetmeliğe eklenen bir diğer yeni madde ile beraber bayinin son üç yılda gerçekleştirdiği satışların ortalaması hesaplanarak, kotanın üst limitinin bu ortalama ile belirlenmesi sağlandı. Alınan kararla fahiş fiyat veya stokçuluk gibi faaliyetlerin engellenmesi hedefleniyor.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ