En genci 100 yaşında olduğu iddia edilen onlarca söğüt ağacı acımasızca katledildi.
Islahı için izin verilen meradaki ağaçların tamamının kesilmesi mahalle sakinleri tarafından tepkiyle karşılanırken mahalle muhtarı Mehmet Gündoğdu ağaçların katledilmesinin karşısında duyduğu üzüntüyü canım acıdı şeklinde ifade etti.
CANLARIM AĞZIMA GELDİ
Yuvaköy Mahalle Muhtarı Mehmet Gündoğdu Kararda açıkça belirtilmesine rağmen kooperatif tarafından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Mera Komisyon kararının hiçe sayılarak söz konusu çayın etrafındaki ve meradaki bütün sağlıklı söğüt ağaçlarının kesildiğini iddia etti.
1999 yılından buyana Yuvaköy Mahallesi Muhtarlığını yapan ve 2004 yılından 2021 yılına kadar kooperatif başkanlığı yapmış olan Muhtar Mehmet Gündoğdu gördüğü manzara karşısında hemen jandarma ve belediyeye ihbarda bulunduğunu ifade ederek “Aralık ayının başlarında Türbe mevkisinde söğüt ağaçlarının kesildiğini gördüğümde hemen jandarma ve belediyeye haber verdim. Zabıtalar zabıt tuttu. Yaklaşık bir ay kadar sonra yabani hayvanları içinde barındıran 20 bin dekarlık bataklık alanda şimdiye kadar hiç kesilmemiş olan 100 yıllık söğüt ağaçlarının kesmişler. Jandarma bir gece bunları yakalamış ve bana söğütlerin kimin olduğunu sordu. Baktım ki söğütler bizim 100 yıllık söğütler. Gidip şimdiye kadar hiç kesilmemiş olan söğütlerden bir tane bile kalmamış olduğunu gördüğümde canlarım ağzıma geldi.” dedi.
KOOPERATİF BAŞKANI TARAFINDAN AĞAÇLAR SATILMIŞ
Kooperatif borçlarını ödemek için kooperatif başkanı Safi İbanoğlu tarafından ağaçların satıldığını ifade eden Muhtar Mehmet Gündoğdu, “Kesen kişinin evine gidip bu ağaçları neden kestiğini sordum. Kooperatif başkanı Safi İbanoğlu tarafından kendisine satıldığını gösteren bir tutanak gösterdi bana. Kooperatif yönetimi olarak karar almışlar ve hiç bir hakkı olmadığı halde burayı satmışlar.”dedi.
ÇAM AĞACININ CANI VAR DA SÖĞÜT AĞACININ YOK MU?
Kamu malı olan ağaçların satmaya kimsenin hakkının olmadığını kaydeden Muhtar Gündoğdu; “Safi İbanoğlu ile yaptığım telefon konuşmasında kooperatifin borcu olduğunu söyledi. Köylüden topladığı para yetmiyorsa bir daha toplasın, bu söğüt ağaçlarının suçu ne? Çam ağacı kesilince kanunen yasak oluyor da söğüt ağacı kesilince olmuyor mu? Çam ağacının canı var da söğüt ağacının canı yok mu? Burası kamu malı değil mi? Kim satabilir. Ve burası mera değildir. Burası mera diye İl Tarım Müdürlüğünden yazı almışlar. İzin sadece çayın içinde tıkayan otlar varsa zarar veriyorsa ağaçları budayın diye izin vermiş. Buraya Devlet Su İşleri (DSİ) bakar. Kepçesi ile suyun içini temizler. Ben yıllardır bu şekilde çalıştım.”dedi.
EN AĞIR CEZA VERİLSİN
Ağaçların kesilmesine çok üzüldüklerini belirten mahalle sakinleri ağaçları kesenlere ibret için en ağır cezanın verilmesini istediklerini ifade ederek “100 yıllık ağaçları kesmenin cezası nedir? Hiç bir yaptırım uygulanmayacak mı? Bu ağaçları kesen ve kestirenlere yasalar önünde en ağır cezanın verilmesini istiyoruz. İbret olsun ki başkaları da bırakın bir ağacı kesmek yaprağını koparırken bile iki kere düşünsün. Bu gün Yuvaköy de yapılan yarın başka yerde yapılmayacağının garantisi yok. Hiçbir suç cezasız kalmamalı.
Ayrıca kesilen ağaçların yerine yeni ağaçlar dikilmesini istiyoruz. Biz eskiden çayın kenarındaki ağaçların altında hacet namazı kılardık. Biz oralarda tekrar gidip otura bileceğimiz bir düzenleme yapılmasını beklerken, Kooperatif tarafından bütün ağaçların kesilmiş olmasına çok üzüldük.” Dedi.
ISLAH EDİLSİN DİYE İZİN VERİLDİ, 10’LARCA AĞACI KESTİLER
S.S. Yuvaköy Sulama Kooperatifi tarafından 26.08.2021 tarihinde Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yazılan dilekçe ile 194 ada 449 parselde bulunan mera içerisindeki sulama çayının temizlenmesi, mera içerisinde mevcut bulunan sazlıkların (kamış), söğüt, kavak vb ağaçların kesilmesi ve budanması için gerekli izin talep edilmişti.
İzin talebine 24.09.2021 tarihli yazı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Mera Komisyonu tarafından alınan kararda şu bilgiler yer aldı:
İl mera komisyonu tarafından S.S. Yuvaköy Sulama Kooperatifine ıslah edilmesi için 10 yıllığına kiraya verilen mera içerisinde bulunan sulama amaçlı çayın etrafındaki yabani otların, sazlıkların (kamış), söğüt, kavak ağacı köklerinin sulama kanalını tıkayarak su taşkınlarına sebebiyet vererek meraya ve çevre arazilere zarar vermesi nedeniyle su kaynağının akışının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için kanal içerisinde bulunan yabani otların, sazlıkların ağaç köklerinin temizlenmesi ve ağaçların budanması için izin verilmesine karar verildi.