Aile ve Gençlik Fonunun kurulması ile ilgili kanun teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz Aile ve Gençlik Fonu'nun kurulmasına yönelik kanun, Resmi Gazete'de yayınlandı.
Aile ve Gençlik Fonunun Yönetim Kurulu
Yürürlüğe giren kanun ile birlikte Aile ve Gençlik Fonu kurulmuş oldu.
Kanun ile birlikte fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından olmak üzere beş kişiden oluşacak. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak. Bakan yardımcıları, ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek.
Kaynak Aktarımı Nerelerden Yapılacak?
Fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri aktaracak kaynak tutarını, harcama programı gibi konuları yönetim kurulu belirleyecek.
Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.
Geri ödeme öngörülen projelerde aktarılan tutarlar, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına geri ödenecek. İlgili kurum ve kuruluşlara geri ödenen tutarları genel bütçe kapsamındaki idareler için genel bütçeye, diğer idareler için ilgili kurum ve kuruluşların bütçesine gelir ve ödenek kaydetmeye ilgili idareler yetkili olacak. Gelir ve ödenek kaydedilen tutarlar bir sonraki ayın en geç 10'uncu iş günü içerisinde ilgili kurum ve kuruluşlarca bütçeye gider kaydıyla fona aktarılacak.
Evlenecek Gençlere Faizsiz Kredi İmkanı
Aile ve Gençlik Fonu ile yeni evlenecek gençlere faizsiz kredi imkanı da sağlanacak.
2 yıl geri ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartı olan kredinin miktarı 150 bin lira olacak.
Uygulama, deprem bölgesindeki 4 pilot ilde, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'da başlayacak.
Başvurular, yasa yürürlüğe girdikten sonra dijital ortamda alınacak.