Son zamanlarda çok sık karşılaşılan bir ebeveyn tutumu, helikopter ebeveynler. Haim Ginott tarafından 1969 yılında ortaya atılan bu kavram, aslında bir çocuğun anne babasını bu şekilde tarif etmesi sonucunda türemiştir. Helikopter ebeveynlerin genelde az çocukları olur. Sosyoekonomik olarak üst seviyelerdedirler. Halk arasında bu ebeveynler sıkça "Çocuğun çok üstüne düşüyorsun, çok şımartmışsın!" gibi eleştirilere maruz kalırlar.

Anneler ve Babalar Dikkat! Helikopter Ebeveyn Misiniz?

Peki, Nedir Bu Helikopter Ebeveyn?

Helikopter ebeveyn nedir sorusuna, Psikolog İrem Erkaşda Hızarcı, “Helikopter ebeveyn, çocuklarının etrafında pervane olan ebeveynlerdir. Bu ebeveynler çocuklarının okul başarıları hakkında çok kaygılıdırlar. Ailede bütün ilgi çocuk üzerindedir. Çocuğun isteklerinin hemen hemen hepsi anında yerine getirilir. Helikopter ebeveynler genelde başarı odaklıdırlar. Her fırsatta çocuklarından bahsederler. Çocuklarının tüm gününü etkinlik ile doldururlar. Çocukların sorumluluklarını üstlenirler. Sorunları çocuğun yerine çözmeye çalışırlar. Çocuklarının iyiliği için her şeyi yaparlar. Ya da yaptıklarını sanarlar. Oysa bu ebeveyn tutumuna sahip anne babaların çocukları çocukluğunda, ergenliğinde, yetişkinliğinde yani kısaca tüm hayatı boyunca problemler yaşar.” yanıtını verdi.

Anneler ve Babalar Dikkat! Helikopter Ebeveyn Misiniz?

Peki, Çocuklarda Etkileri Nelerdir?

Çocuklarda etkileri nelerdir sorusuna Psikolog İrem Erkaşda Hızarcı, “Yapılan araştırmalar sonucunda helikopter ebeveynlerin çocuklarının öfke nöbetlerini akranlarına kıyasla daha sık yaşadıkları görülmüştür. Kaygı ve depresyon düzeyleri oldukça yüksektir. Seçim yapmada ve karar vermede güçlük çekerler. Bu çocuklar anne babadan farklılaşamazlar. Özgüvenleri yeteri kadar gelişmez. Bağlanma sıkıntıları yaşayabilirler. İleriki yaşlarda da benzer problemler ile karşılaşırlar. Duygusal sorunlar yaşarlar. Duygularını anlama ve anlamlandırmada zorluk çekerler. Tolerans seviyeleri düşüktür. Küçük problemlerde bile duygusal olarak kolayca yıkılabilirler. Hayatlarını kontrol etme ve düzenlemede başarısız olabilirler. Motivasyon düzeyleri düşüktür. İşlerini erteleme eğiliminde olurlar.” dedi.

Anneler ve Babalar Dikkat! Helikopter Ebeveyn Misiniz?

Peki, Siz Helikopter Ebeveyn Misiniz?

Eğer bu soruların çoğuna cevabınız evet ise, helikopter ebeveyn olabilirsiniz. Bu ebeveyn tutumuna sahip olduğunuzun farkına vardıysanız ve bu durumu değiştirmek istiyorsanız terapi yolu ile bu tutumdan kurtulabilirsiniz.

Anneler ve Babalar Dikkat! Helikopter Ebeveyn Misiniz?

1. Her gün giyeceği kıyafetleri seçerim.

2. Üzgün olduğunda ısrarla "Neyin var?" diye sorarım.

3. Arkadaşları ile oyun oynarken müdahale ederim.

4. Eve geldiğinde sorduğum sorular genelde okulu ile ilgilidir.

5. Suratının asık olmasına katlanamam.

6. Dünyanın ve çevremizin kötü insanlar ile dolu olduğuna inanıyorum.

7. Sınav sonuçlarının açıklanmasını sabırsızlıkla beklerim.

8. Çok sık nasihat ederim.

9. Özel hayatı ile ilgili her şeyi bilmeliyim.

10. Hasta olmasından çok korkarım.

11. Arkadaşları ile tartıştığında her zaman onu savunurum.

12. Okul notları için çocuğumdan daha fazla kaygılanırım.

13. Sokakta gezerken asla elini bırakmak istemem.

14. Duygularını her zaman merak ederim.

15. Arkadaş seçiminde onayımı almalıdır.

16. Öğretmeni ile sıkça görüşürüm / görüşmek isterim.

17. Yemek yemesi için arkasından koştururum.

18. Çantasının içini ve ceplerini karıştırırım.

19. Karşı cinsten arkadaş edinmesi beni endişelendirir.

20. Okul ödevleri için ondan daha fazla uğraşırım.

21. Mükemmel biri olmasını isterim.

Anneler ve Babalar Dikkat! Helikopter Ebeveyn Misiniz?