Trafiğe çıkan araç sayısı ve genel olarak dalgın insan nüfusundaki artış sebebi ile trafik kazaları da artık kaçınılmaz oldu. Kazaların ardından gelen süreçte sigorta şirketlerinden değer kaybı tazminatı alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Değer Kaybında Formül Belirlendi
Trafikte kazaya karışan aracın modeli ne olursa olsun, kusurlu olmayan taraf ise değer kaybı başvurusunda bulunabiliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, meydana gelen kaybın nasıl hesaplanacağını açıkladı. Açıklamaya göre değer kaybına ilişkin hesaplamayı sigorta şirketinin belirlediği eksper düzenliyor. Eksperin, sigorta şirketine bildirisi üzerine ödeme günü belirlenerek mağdur tarafa parasını nakit olarak banka hesabına aktarılıyor.
Aracın en basit onarımı yapılacak parçasından en ağır hasarlara kadar ödeme yapılıyor. Bu değer kaybı hasarları için tazminata başvurmak için kaza tarihinden itibaren iki yıl içerisinde sigorta şirketine başvuru yapılması gerekiyor.
Aynı araç ile birçok kez kazaya karışmış ve haklı taraf durumunda olan araç sürücüleri ise her kaza için değer kaybı talep edebiliyor. Aracınızı satmış dahi olsanız başvuru yapma hakkınız bulunuyor.
Tazminat Nasıl Alınır?
Kazaya karıştığınız andan itibaren oluşturulan tüm evrakları eksiksiz bir şekilde muhafaza etmeniz gerekiyor. Başvuruda hasar ekspertiz raporu (bunu eksper dosyaya ekleyecek), aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, hasar fotoğrafları, banka hesap bilgisi (IBAN), kaza tespit tutanağı fotokopisini sigorta şirketinin internet sitesinde oluşturdukları sayfadan ya da irtibat kurarak teslim edilmesi gerekiyor.
Ödenen Tazminatı Düşük Bulursanız İtiraz Edebilirsiniz!
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun formülü uygulanacağı için yasal süreç adınıza her zaman olumlu sonuçlanmama ihtimali olsa da değer kaybı tazminat ücretinizi düşük bulursanız itiraz edebilirsiniz. Ancak, avukat ve dosya masrafı gibi ek ücretleri de üstlenmeniz gerekeceğini unutmayın.
Uzmanlar Uyarıyor!
Bu hak, bazı kişiler tarafından iş fırsatına dönüştürülerek, komisyon karşılığında tazminat tahsil etme teklifleriyle karşılaşılabilir. Bu sürecin daha etkili ve sorunsuz çözümü sigorta şirketleri aracılığıyla hak aranmasıdır.