Denizli Honaz İlçesi Aşağıdağdere Mahallesinde yaşayan köylüler geçtiğimiz ekim ayında, açılması planlanan yeni bir taş ocağına iznine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe vermiş mevcut olan Taş ocağının mahalleye zarar verdiği gerekçesiyle kapatılmasını istemişti. Aynı zamanda köylüler yakınlarında yapılması planlan Kireçtaşı (Kalker) Ocağı işletmesine “ÇED Gerekli Değildir kararı verildi” diyerek tepki göstermişti.
Denizli Honaz İlçesi Aşağıdağdere Mahallesinde yapılması planlanan Kireçtaşı (Kalker) Ocağı işletmesine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı vermesinden sonra mahalleliler maden ocağına karşı hukuk mücadelesi başlattı. Vatandaşlar için sevindirici haber, bilir kişi raporundan geldi.
Bilir kişi raporunda keşif yapılan sahanın değerlendirilmesi ile ilgili, “Sahada orman varlığı gözlenmiştir. Sahaya çok yakın mesafede köy evleri bulunmaktadır, Gelecekte sahada iş makineleri ile kalker taşı üretimi yapıldığında, en yakın yerleşim mekanları için en başta taş yuvarlanması olmak üzere, toz, gürültü gelişi, görüntü kirliliği, topoğrafya değişmesi çevresel risklerinin oluşması kuvvetle muhtemeldir.
Proje tanıtım dosyası incelendiğinde özensiz hazırlanmış olduğu ve kes-yapıştır türü, hazır formatlı bir dosya olduğu izlenimi vermektedir. Örneğin projenin başlarında patlayıcı madde ile üretim yapılmayacağı söylenmişken, ileriki sayfalarda patlayıcı madde tasarımına sayfalarca yer verilmiştir. Set/duvar çekilmesi, çelik ağ/çelik hasır/çelik halat gibi önlemlerin bu coğrafyada taş/malzeme/ekipman yuvarlanması riskini tamamen bertaraf edemeyeceği değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Bilir kişi raporunda proje alanında herhangi bir fayın bulunmadığı fakat 2011 yılında yenilenen Diri Fay Haritasına göre faaliyet alanının çok yakınında diri fayların bulunduğu, proje tanıtım dosyasında söz konusu faylar ile ilgili herhangi bir değerlendirme bulunmadığı ile ilgili ifadeler dikkat çekerken “Sahada yapılacak madencilik faaliyetinin sakıncalı olduğu ve proje tanıtım dosyasında eksiklikler bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır” denildi.
Ziraat Mühendisliği Açısından Yapılan Değerlendirmede ise bölgedeki tarım arazileri sebebiyle uygun olmadığı kanaatine varıldı.
Konuyla ilgili davacı vekillerinden Avukat Ozan Orpak açıklamada bulundu. Avukat Orpak açıklamasında, Aşağıdağdere mahallesindeki vatandaşların su sorunu, kaya düşmesi gibi sorunlara karşı karşıya kaldığını belirterek “adalete inancımız tamdır” dedi.