Bayramda özel sektör işçileri 9 günlük tatilden yararlanamayacak. Bayramda is başı yapmak zorunda olan işçilerin hakları nelerdir? İşveren çalışan işçilere ne kadar ücret ödemek zorundadır? İşveren bayramda ücret vermek yerine izin kullandırabilir mi?

10 Nisan Çarşamba günü başlayacak olan Ramazan Bayramı 12 Nisan Cuma günü sona erecek. Bayram tatili ise arefe günü yani 9 Nisan Salı günü 13.00 itibari ile başlamış sayılacak. Savunma, güvenlik ve sağlık sektörü dışında kalan kamu personeli idari izinle birlikte toplamda 9 gün tatil yapacak.

Özel sektör işçileri ise özel güvenlik, hastane, otel ve lokanta çalışanları nöbetleşe de olsa bayram günü dahil çalışmak zorunda kalacak.

İşçinin ulusal bayramlar ve tatil zamanlarında çalıştırılabilmesi için iş sözleşmesinde belirtilen hükümlerin bulunması gerekiyor. Bulunmaması halinde ise işverenin, işçiden yazılı izin alması gerekmekte. İşçi, yazılı onay da vermemişse bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamaz.

Bayramda Calisan Mesaisi Nasil Hesaplanir1

Bayramda Çalışan İşçiye Ücret Günlük Ödenir!

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere her gün için bir günlük ücret tutarında ödeme yapılır. Bu yıl zamlanan asgari ücrete göre günlük brüt 666,75 TL, net 566,73 TL ödeme yapılması gerekir. 3 buçuk günlük bayram tatilinin tamamında çalışmak zorunda kalan bir işçi, Nisan ayında aylık asgari ücrete ilave olarak 1983,56 TL ücret alır.

Bayram tatilinde çalışan işçiye fazla çalışma ücreti yerine çalıştığı süre kadar hafta içi izni de verilebilir. Hafta içi izninden maaş kesintisi yapılamaz.

Bayramda Calisan Mesaisi Nasil Hesaplanir3

VİZE HAFTASINDA ÇORBALAR BELEDİYEDEN VİZE HAFTASINDA ÇORBALAR BELEDİYEDEN

Toplu İzin Halinde Telafi Çalışması Yaptırılabilir

Özel sektörde bazı iş yerleri kamudaki idari izin ile birlikte işçilerini topluca eş zamanlı izne çıkarabilir. Bu gibi bir durumda işçilere 4 aylık süre içerisinde telafi çalışması yaptırılabilir. Ancak telafi çalışması günde 3 saatten fazla yaptırılamaz. Hafta tatilinde veya başka bayramlarda çalıştırma şeklinde telafi çalışması yaptırılamaz.

İş Kanunu’nda 2016 yılında yapılan değişiklik sayesinde işçi ile işverenin anlaşması halinde yıllık izinler bölünerek kullanılabiliyor. Bayram haftasında 9 günlük kesintisiz izin kullanmak isteyen işçiye bayramdan önceki ve sonraki çalışma günleri için izin verilmesi mümkündür. Yıllık izne rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Bu durumda, haftada 6 gün çalışan bir işçi gelecek hafta 9 gün izne çıkmakla birlikte yıllık izin süresinden sadece 3,5 gün kullanmış sayılır.