Ekim döneminin gelmesiyle birlikte Emircik Mahallesi’ndeki tarlalarda yoğun bir mesaiye başlandı. Ali Güldal, traktörlerin sürerek düzleştirdiği ve ekime hazır hale getirdiği tarlalara makine gücü yerine elle serperek tohumları toprakla buluşturuyor.

Çiftçi Ali Güldal, eski usul ekimde daha çok bereket olduğunu vurgulayarak; “Biz de aslında makineleşmek istiyoruz, makineleşme işini denedik ama hem maliyeti yüksek hem de verim açısından farklılık gösteriyor. Onun için biz de eski gelenek ve göreneklerimize göre ekim yapmayı günümüzde de sürdürmeye devam ediyoruz. Yani makineleşmeden vazgeçtik. Eğer insan gücü olmazsa bereketini göremiyoruz. Böyle eziyetini çekiyoruz, verimini de Allah ona göre çok veriyor” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ ESKİ USULDEN VAZGEÇMİYOR

Hem çiftçilik hem de hayvancılıkla geçimini sağladığını söyleyen Güldal; “Arpayı hayvanların yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ekiyoruz. 60 yaşındayım ve 20 yaşımdan beri bu işle meşgulüm. Kendi arazim az olduğu için tarla kiralıyorum. Bu usul, biraz eziyetli ama bereketi daha fazla oluyor. Atalarımız nasıl ekim yapıyorsa bizde bir nebze de olsun yapıyoruz ve unutulmasını istemiyoruz. Yani eski usul ekimi devam ettiriyoruz. Önceden at ve eşek ile ekim yapılıyordu. Traktör falan yoktu. Şimdi biz traktörle tarlayı sürüyoruz. Ekimi için omzumuzdan geçirdiğimiz ipi kovanın ucuna bağlıyoruz. Arpayı da kovaya koyuyoruz. O şekilde tarlaya saçarak ekiyoruz.” dedi.