Festivalin son günü 01 Eylül 2019 Pazar günü Beycesultan Kazı Alanında “Çivril ve Beycesultan Tarihi” konulu panel düzenlendi.
İlk defa Beycesultan Kazı alanında yapılan panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Eşref Abay (Beycesultan Kazı Başkanı), Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı katıldı.
Belediye Başkanı Niyazi Vural, öğrenci ve vatandaşların da katıldığı panelde Doçent Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı; “Her ne kadar 2007 de kazı çalışmalarımız burada başlasa da esas çalışmalara 2003 yılına başladık. Beycesultan Ekşi höyük bittikten hemen sonra başlayan bir yerleşimdi. Bölgede tüm çalışmalar bittikten sonra Çivril’in tarihi Denizli hatta Uşak illerinden daha eski. Ayrıca dokuma tezgâhları bulduklarını bulduk. Dokuma kültürünün bilinenin Denizli’deki geçmişinin Cilalı Taş devrinden itibaren var olduğunu anlıyoruz. Beyce sultan’a başlarken 6. Yıllık tarihinin olduğunu biliyorduk. Ama bunun erkeni nasıldı? Bu soruya yanıt bulmak için ekşi höyüğe başladık. Çünkü Beyce sultan, Ekşi höyük bittikten hemen sonra başlayan bir yerleşimdi. Tüm bölge tarihini aydınlatma adına da çok önemli bir yer. Ekşi höyük, Beyce sultan’a kuş uçumu 15 kilometre olan Dayılar Köyünde ama havza olarak aynı havza. Günümüzden 8756 yıl öncesine ait bir tabakalaşma var. ilk çiftçiler, ilk yerleşimciler bu bölgede görülmektedir. Selçuklular döneminde yani en geç dönemde mezarlık olarak kullanılmış. Asıl bizi heyecanlandıran tabaka Cilalı Taş dediğimiz M.Ö.6400 ile başlayan süreç. 70 metrekarelik alanlar ve yangından dolayı çok küçük kırıntılara rastgeldik. Denizli’deki tekstil geleneği daha Cilalı Taş devrinde ortaya çıkmıştır. Beycesultan Batı Anadolu’nun en eskin yerleşim yerlerinden bir tanesi. Eskiden bir göl mü vardı? Sorusunda gerçekten bir gölün olduğun ve menderese aktığını, aktif şekilde kullanıldığını görüyoruz. Şimdilik kalıcı koruma çatımız yok maalesef ” Şeklinde konuştu.
2003 yılında kazı çalışmalarına başladıklarını söyleyen Kazı Başkanı Prof. Eşref Abay; “ Beyce sultan bölgede önemli bir yerleşim. M.Ö. 2000 yıllarında Denizli, Uşak, Afyon, Belki de İzmir’in tüm bu bölgelerin merkezi durumundaydı. Arkeolojik dünyasında önemli bir yerleşim yeri. Bölgenin kültürüne çok büyük katkıda bulunuyor. Bölgede 150’ye yakın yerleşim yeri var ama içlerinden en büyüğü Beyce sultan. Merkez bir yerleşim olduğunu her haliyle gösteriyor. Sadece bölgede değil; yakın doğudaki höyükler arasında en büyüğü Beyce Sultandır. Beyce Sultan, M.Ö. 1800 yıllarında bölgenin en büyük yerleşim yeri. M.Ö. 2000 yıllarından itibaren Beyce Sultan bu bölgenin başkenti ve en büyük kenti olduğunu bulgular bize göstermektedir. Beycesultanı bir ören haline getirmeye çalışıyoruz, tabi sizlerin de katkılarıyla.”dedi.
Konuşmaların ardından Çivril Belediye Başkanı Niyazi VURAL konuşmacılara plaket hediye etti. Ayrıca Vural; gelecek yıl düzenlenecek olan Beycesultan panelinin daha geniş kapsamlı yapılacağını belirtti.