Yürütücülüğünü Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, S.Tayfun Dindar, Tahsin Demirciler, Merzuk Berkay ve M. Tahir Dursun’ un yaptığı "Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri 4” etkinliği 11-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında Denizli ili, Beyağaç İlçesi Topuklu Yaylası’nda gerçekleştirildi.

Beyağaç ilçesinde bulunan bin 700 rakımlı Topuklu Yaylası, 4 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından katılan binlerce gökyüzü meraklısını ağırladı. Gökyüzünde birbirinden güzel karelerin yakalandığı Beyağaç-Topuklu Yaylası Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Türkiye’nin en karanlık noktalarından olan bölgeyi “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” statüsüne bir adım daha yaklaştırdı.

Bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen etkinliğe 250’si çocuk olmak üzere yaklaşık 1500 gökbilim sevdalısı katıldı. Gökyüzü gözlem etkinliği, Beyağaç Belediyesi, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği, Beyağaç Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), ADM Elektrik ile Pamukkale Üniversitesinin iş birliğiyle gerçekleştirildi.

ÇİVRİL’İ BEKLEYEN TEHLİKE; KURAKLIK VE OBRUK ÇİVRİL’İ BEKLEYEN TEHLİKE; KURAKLIK VE OBRUK

Gökyüzü gözlem etkinliğine katılanlar farklı büyüklük ve tipte alana kurulan 6 teleskopla Güneş lekelerini, gezegenleri ve derin uzay cisimlerini inceleme şansı elde ettiler. Astrofotoğrafçılar tarafından etkinlik alanına kurulan yaklaşık 38 teleskopla da gece derin uzay cisimlerinin resimleri çekildi. Ayrıca üç günlük programda astronomi ve fizik bilimi, ışık kirliliği, ışık kirliliği ile mücadele, astro turizm ve astrofotoğrafçılık konularında sunumlar yapıldı. Çocuklara yönelik olarak yaylaya kurulan atölyelerde eğlenceli çalışmalar ve oyunlar düzenlendi.

Editör: Bülent Çakır