Denizli Mimarlar Odası Eski Başkanı Hüsamettin Ataman Denizli’nin Milli Mücadele Günü 15 Mayıs değildir 16 Mayıs’tır diyerek “Tarih, belgelerle yazılır. Romanlardaki senaryonun peşine takılarak yazılmaz” dedi.  

Denizli Mimarlar Odası Eski Başkanı Hüsamettin Ataman yaptığı açıklamada, “Bir toplumun tarihi ve kültürel değerleri ile oynamak, toplumda değişimi amaçlar. Ankara'da nasıl Cumhuriyet'in   temel değerleri ile oynanmaya başlandığını görüyorsak Anadolu kentlerinde de farklı bir toplum yaratma amacı sergilediklerine tanık oluyoruz. 

1919 yılından 2007 yılına kadar "16 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü" diye bilinen bir tarihi olayı değiştirmek, toplumda "doğrusunu biz yaparız" düşüncesini bilinçaltına yerleştirmenin tipik bir örneğidir. Diyorlar ki; "Ne fark eder. Ha 15 Mayıs, ha 16 Mayıs. Esas olan milli ruhu canlandırmaktır." Ben de soruyorum; "Madem fark etmiyor, Nihat Zeybekci neden 2007 yılında değiştirme gereği duydu da, 16 Mayıs tarihini değiştirip 15 Mayıs yaptı?" Dedi. 

ÇİVRİL'DE BAYRAM ÖNCESİ TÜM BÜST VE HEYKELLER BOYANDI ÇİVRİL'DE BAYRAM ÖNCESİ TÜM BÜST VE HEYKELLER BOYANDI

Fotoğraf açıklaması yok.

Tarih Belgelerle Yazılır 

Tarihin belgelerle yazılması gerektiğini ve romanların bu konuda bir belge niteliği teşkil etmediğini söyleyen Hüsamettin Ataman, “2007 yılındaki Belediye Meclisinde yapılan görüşmeleri inceledim. Ele alınacak, dişe dokunacak tek bir belge yok. Diyanet İşleri Başkanlığı, bir roman yazarına (Cemal Kutay) bir kitap yazdırıyor. Konu; "İstiklal Savaşında Din Adamları". Yazar, Denizli'deki direnişi örnek alıp, Müftü Efendi'nin Milli Mücadele girişimlerini anlatıyor. Anlatımını renklendirip, "İzmir'in işgalinden 4 saat 10 dakika sonra Denizli'de miting yapıldı" diye yazıyor. Roman yazarının bu senaryosu üzerine Belediye Meclisinden karar çıkartılıyor. Diyanet İşleri adına kitap yazan bir profesör, bu kitapta yazılanları referans gösterip başka bir kitap yazıyor. Profesör bunu yazdı diye başkaları yazdıkları kitaplarda bunu referans gösteriyorlar. Tarih, belgelerle yazılır. Romanlardaki senaryonun peşine takılarak yazılmaz. Memlekette bilim insanı az ama profesör unvanlı insan çok” şeklinde konuştu. 

Fotoğraf açıklaması yok.

Kent Belleği Yerinden Oynatıldı 

Denizli Mimarlar Odası Eski Başkanı Hüsamettin Ataman, “AKP'li ve CHP'li Meclis Üyeleri 2007 yılında, "Şunun tarihi belgelerini bi görelim" dememişler. Senaryo hoşlarına gitmiş, mecliste "Evet" demişler. 16 Mayıs'ı değiştirmişler, 15 Mayıs yapmışlar. Yaptıklarının bilimle, tarihle uzaktan yakından ilgisi yok. Bu tür algı operasyonları bir süreçtir. 15 Mayıs olayından bir yıl sonra kentin tarihi mahalleleri ile oynandı. Bazı mahalleler iptal edildi, bazılarının adı değiştirildi. Kent belleği yerinden oynatıldı. 

İki yıl sonra da Kız Meslek Lisesi yıkıldı. Geçmiş ile bağlar koparılırsa, kent belleği dumura uğratılırsa, yeni bilgilerle donatılmış yeni bir nesil gelir. O nesil ile isteklerinizi rahatlıkla gerçekleştirirsiniz." AKP İktidarı yeni bir nesil yetiştirmek için bir süreç başlattı. Ne yazıktır ki CHP'li bazı aklı evvel cahil yöneticiler AKP'nin başlattığı sürece çanak tutuyorlar. Al birini vur ötekine” dedi. 

Fotoğraf açıklaması yok.

Yeni Nesil Denizli Siyasetçilerinin Yazdığı Denizli’yi Bilecek 

Denizli Mimarlar Odası Eski Başkanı Hüsamettin Ataman açıklamasının devamında “Yeni yetişen nesil; Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan'ın yazdığı 16 Mayıs 1919 Denizli Milli Mücadele Günü'nü bilmeyecek. Saidi Nursi'nin müridi Cemal Kutay'ın yazdığı gibi 15 Mayıs diyecek. Kayalık Mahallesini bilmeyecek, 15 Mayıs Mahallesi diyecek. İlbadı mahallesini bilmeyecek, İlbade mahallesi diyecek. Delikliçınar meydanını bilmeyecek, 15 Temmuz Meydanı diyecek. Musa, Gürcan, Çaybaşı, Hatipoğlu, Karaman ve diğer tarihi Mahalleleri bilmeyecek. Denizli Siyasetçilerinin yazdığı yeni Denizli'yi bilecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli