Bölgemizde uzun yıllardır tarımın gelişmesine hizmet eden, Türkiye’deki ve Dünya’daki tarımsal teknolojileri ve yenilikleri yakından takip eden ve bölgemiz çiftçisinin hizmetine sunan özel sektör kuruluşlarından biri olan Ergun Tarım’ın işletme sahibi Volkan Ergun ile tohum ve tohum kaplama üzerine röportaj yaptık.

Tarım sektöründeki faaliyetlerinize başlayalı ne kadar süre oldu ve bu süreç içerisinde neler yaptınız?

Bu süreçte yaptığımız çalışmaları anlatmak sanırım çok uzun sürer ama özetle anlatmaya çalışayım. Ergun Tarım 2006 yılında tarım sektörüne sulama sistemleri proje ve uygulama işiyle başladı. Özellikle damla sulama sistemlerinin bölgemizde yaygınlaştırılması için gece gündüz çalıştık. Köy kahvelerinde seminerler verdik. Damla sulamayı ve faydalarını anlattık. O dönemde meyve ağaçlarına yapılan damla sulama sistemlerini tarla bitkilerinde hatta ay çekirdeğinde ilk defa uygulayarak örnek olduk. Meyve bahçelerinde damla sulamayı bir tık öteye götürdük ve toprak altı damla sulama sistemlerini uygulamaya başladık. Sulama ile ilgili yenilikleri sürekli takip ederek çiftçimizin hizmetine sunmaya çalıştık. Damla sulamanın asıl amaçlarından birinin gübreleme olduğunu göz önüne alarak damla sulama gübrelerini çiftçilerimize anlattık. Bununla ilgili çok sayıda denemeler kurduk, çiftçilerimize gösterdik. Zamanla diğer bitki besleme ürünlerinin ve zirai ilaçların satışına başladık. Türkiye’deki en iyi firmalarla çalışarak onların bilgi birikimlerinden faydalandık ve sürekli gelişmeyi temel ilke edindik. En kaliteli ürünleri çiftçimizin hizmetine sunduk. En doğru bitki besleme ürünlerini en doğru zamanda uygulamak için her yıl onlarca tarla denemeleri kurmaya devam ediyoruz.

Tohum kaplama nedir? Tohumu nasıl kaplıyorsunuz? Bu kaplama tohum boyutunda bir fark oluşturuyor mu?

Tohum kaplama, tohumun genetik kodlarında saklı verim, kalite, hastalıklarla mücadele edebilme yeteneği gibi özelliklerini tam anlamıyla ortaya çıkarabilmek için tohumun bir takım faydalı bakteriler, bitki besin elementleri, çimlendiriciler ve köklendiricilerle muamele edilmesi işlemidir. Çiftçinin bizden aldığı ya da dışarıdan temin ettiği tohumluklarına uygulaması için çok çeşitli görevleri gerçekleştiren 30 dan fazla bakteri, çimlendiriciler ve köklendiricilerden oluşan 4 farklı ürünü tavsiye ediyoruz. Bu ürünlerin çiftçi koşullarında uygulanması zor olduğundan ya da gerekli ekipmanı olmadığından dolayı çoğu zaman tohumlukların kaplanmasına yardımcı oluyoruz. Bu kaplama tohum boyutunda herhangi bir değişikliğe neden olmuyor. Mibzerle tohumun ekiminde de herhangi bir zorluk çıkarmıyor.

Bakterilerden ve çeşitli görevlerinden bahsettiniz. Nedir bu bakteriler?

Ürünün içinde 30 dan fazla farklı ve faydalı bakteri türü var. Bunlar bir çay kaşığında milyarlarla ifade edilir. Bu bakteriler, bitki köküyle ortak bir yaşam oluşturarak yaşarlar. Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementlerini toprakta çözerek bitkinin alabileceği forma dönüştürür. Bitkiden ise kendi yaşamını sürdürebileceği besinleri sağlar. Burada simbiyotik bir ilişki vardır. Kısacası bitkinin beslenmesi için toprakta bakterilere ihtiyaç vardır. Bu bakterilerin bazıları aynı zamanda toprakta bulunan hastalık yapan zararlı patojenlerle savaşır. Bizim yaptığımız burada savaşan askerlerimizin sayısını artırmaktır.

“TÜRKİYE TOPRAKLARININ BÜYÜK BÖLÜMÜ ORGANİK MADDE BAKIMINDAN FAKİRDİR”

Bu bakteriler yeterli miktarda toprakta yok mudur? Neden asker sayısını artırmak gerekiyor?

Faydalı bakterilerin en fazla gelişme gösterdiği ortamlar organik maddenin zengin olduğu topraklardır. Maalesef Türkiye topraklarının büyük bölümü organik madde bakımından fakirdir. Aynı zamanda aşırı kullanılan kimyasal gübreler ve zirai ilaçlar topraktaki faydalı bakterilerin sayısını azaltmıştır. Vahşi sulama, topraktaki tuzluluğun artması, çoraklaşma gibi nedenler de bakteri sayısını azaltmıştır.

Hayvan gübresi atarak organik madde bakımından toprağı zenginleştirsek tohumu bakteriyle aşılamaya gerek var mı?

Cevap kesinlikle evet. Çünkü atılan hayvan gübreleri topraktaki organik madde miktarını yani humusu çok hızlı bir şekilde yükseltmez. Bunun için yıllarca ve yüksek miktarda organik madde uygulaması yapmak gerekir. Kaldı ki tam yanmamış çiftlik gübrelerinde zararlı bakteriler de oldukça fazladır. Bu zararlı bakterilerle mücadele etmenin en doğal ve en iyi yolu faydalı bakterilerin sayısını artırmaktır.

Tohum kaplamanın genel olarak faydaları nelerdir?

Şu şekilde sıralayabiliriz. Güçlü ve hızlı çimlenme sağlar. Güçlü bir kök sistemi oluşturmasına yardımcı olur. Topraktaki besin elementlerinden daha fazla faydalanmasını sağlar. Hastalıklara bağışıklığını arttırır. Soğuğa ve kurağa dayanımını arttırır. Verim ve kalite artışı sağlar.

Bölgemizde en çok tarımı yapılan tarla bitkileri şeker pancarı, haşhaş, ay çekirdeği, mısır, yonca gibi bitkilerin özelinde bakarsak kaplanan tohumla kaplanmayan tohum arasında ne gibi farklar oluşuyor?

Yukarıda saydığım genel faydaların yanında bir çiftçinin yetiştirdiği üründen beklentilerini karşılamasına da yardımcı oluyor. Örneğin şeker pancarı üreticisi yüksek verimin yanında polar yani şeker oranının da yüksek olmasını ister. Üç yıldır yaptığımız çalışmalar ve çiftçi uygulamaları gösterdi ki sadece tohum kaplama hem verimde hem de polarda önemli artışlara neden olmakta. Bunun yanında çimlenmesi zor olan ve kış şartlarına güçlü girmesi gereken haşhaşta da çok başarılı sonuçlar elde ettik. Haşhaştaki en büyük problemlerden biri olan mildiyo ve kök çürüklüğü hastalığını da baskıladığını gördük. Ay çekirdeği yetiştiriciliğinde dane iriliği ve dolgunluğu yanında çok büyük problem olan halk arasında kafa kuruması- çürüklüğü olarak bilinen hastalıkların azaldığını da gördük. Yoncada çimlenmenin güçlü olduğunu, çok hızlı kök sisteminin oluştuğunu havadaki serbest azottan daha çabuk ve güçlü bir şekilde faydalanmaya başladığını gördük. Mısırda ise verimin yanında özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığa karşı bitkinin toleransının arttığını gözlemledik.

“DEKAR MALİYETİ AÇISINDAN EKONOMİK”

Tohumu kaplamak çiftçi açısından maliyetli midir?

Elbette ki tarımda yapılan her işlemin bir maliyeti vardır. Burada önemli olan ne harcayıp karşılığında ne aldığınızdır. Kaldı ki tohum kaplama, dekar maliyeti açısından bakıldığında oldukça ekonomiktir. Getirisi ise oldukça yüksek. Bunu, çiftçilerimiz kaplanan ve kaplanmayan tohumları aynı tarlada yan yana ektiklerinde daha net görebilirler.

“TOHUM KAPLAMA ÖNEMLİ”

Tohum kaplamanın kuraklığa karşı olumlu sonuçları var mı?

Son yıllarda yaşanan özellikle bu yıl daha fazla etkisini hissettiren kuraklığa karşı tohumu kaplamak çok önemli hale geldi. Tohuma uyguladığımız kaplama ürünleri kök bölgesine nemi çekerek bitkinin kuraklığa karşı dayanımını arttırıyor. Bitkinin suyu tasarruflu kullanmasını sağlıyor. Bunu geçtiğimiz yıl çiftçilerimiz çok net bir şekilde gördü. Komşu tarlanın bitkisi su istediğinde kaplanmış tohumla ekilen tarlada susuzluk emareleri daha az görüldü. Ancak bitkinin de susuzluğa belli bir dereceye kadar dayandığını göz ardı etmemek gerekir.

“İKİ KERE İKİNİN DÖRT ETMEDİĞİ TEK SEKTÖR TARIM”

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Tarımda hiçbir zaman tek doğru yoktur. Tarımda sonucu etkileyen binlerce faktör vardır. Bizler bu faktörlerin çok azını kontrol edebiliyoruz. Tarımda gerçekleşen veya yapılan bir yanlış tüm doğruları götürüyor. İki kere ikinin dört etmediği tek sektör tarım. Bu yüzden biz üretmek için elimizden geleni yapalım, bilime ve teknolojiye önem verelim. Yeniliklere açık olalım. Gerisini Allah’a bırakalım. Tüm çiftçilerimizin üretim sezonu hayırlı olsun. Kazasız belasız bol ve bereketli bir yıl dilerim.