Büyükşehir geçmişe sahip çıkmaya devam ediyor
99 yıl önce Yunan işgali sırasında yakılarak katledilen 83 Türk’ün mezarı Çivril ilçesinin Cabar Mahallesi’nde tespit edildi. Mezar yeri Denizli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Çivril ve Yöresi Milli Mücadele Programı’nın ardından açıklandı.
Denizli’de Milli Mücadele sırasında Yunan işgal kuvvetlerince yakılarak katledilen 83 kişinin mezarı tespit edildi. 2 Nisan 1921’de yaşanan katliamın ardından defnedilen vatandaşların mezar yeri Denizli Büyükşehir Belediyesi, Çivril Belediyesi ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen Çivril ve Yöresi Milli Mücadele Programı’nın ardından açıklandı. Programa katılanlar Çivril ilçesinin Cabar Mahallesi’nde tespit edilen mezarlığı ziyaret etti. Ziyarete Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı ve PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok ve Prof. Dr. Yusuf Kılıç ile beraberindekiler katıldı.
“83 vatandaşımız yakılarak katledildi”
Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı ve PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, burada yaptığı açıklamada Milli Mücadele döneminde Denizli’nin çok önemli olaylara tanıklık ettiğini açıkladı. Yunan işgal güçlerinin Çivril, Güney ve Buldan havzasını işgali esnasında çok büyük zulüm ve katliamlara imza attığını anlatan Tok, “Yunan işgali sırasında büyük katliamlar var. Bunun biri Buldan’ın şu anda tamamen yakılmış, yıkılmış ve terk edilmiş olan Direbolu köyüdür. Direbolu Yunan katliamında insanların camiye doldurularak katledildiği vahşi bir olay. İkinci önemli olay ise Çivril’in Cabar Köyüdür. Yunan askerleri Cabar Köyünü bir gece baskınıyla 83 kişiyi çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın erkeği katlederek yakmıştır. Köy daha sonra yeniden inşa edilmiştir. Şu anda bulunduğumuz alan 83 canımızın, şehidimizin yatmış olduğu bir mezarlıktır” diye konuştu.
Yapılan Zulüm Unutturulmayacak
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı ise, Denizli Büyükşehir Belediyesinin her zaman tarihe ve geçmiş değerlere sahip çıktığını vurgulayarak, yapılan zulmü unutturmayacaklarını söyledi.
Cabar Yangını, Yaşanan Acılar, Yitirilen Canlar
Cabar olayını anlatan öğretmen Münir Sayhan da, bu katliamın unutulmaması gerektiğini belirtti. Sayhan’ın yazdığı Milli Mücadelede Çivril kitabında Cabar katliamının bir bölümde şu ifadeler yer alıyor: “Köy sakinlerinden İsmail Bacak(130) da yangın sonrası gördükleriyle ilgili şunları anlatmıştır. “Yunan Çivril’ e indiği günün gece yarısından sonrası bir grup Yunan askeri köyü yakmaya gelir. O sırada ebem rahmetlik beni evden alır ve koruluğun içine girip birlikte saklanırız.
Sabah saklandığımız yerden çıkıp köye geldiğimizde, Bekirlerin evin önünde dedemin anası olan Tekinlerin Hanım Ebe’yi öldürülmüş yatıp dururken gördük. Aynı yolun kenarında Mahmut Panguduzoğlu’nun karısı Gürcü Nine öldürülmüş, Cafer adındaki oğlu da başında şaşkınlıktan döneleyip duruyordu. Buradan ayrılıp köy odasının yanındaki dibek taşına geldik. Burada da, İbrahim Çalıkoğlu, Mahmut Panguduzoğlu ve Sarı Musa oğlu Mustafa öldürülmüş, cesetleri yatıp duruyordu. Buradan dolaştık, köy odasının güney tarafına geçtik. Hemen oracıkta, Sarı Veli’nin karısı Kelci Ümmü’nün ölmüş vaziyette yattığını gördük. Bunları görünce ebemin aklı başından gitti, deli gibi oluverdi. Kendi evimize bile uğramadan köyden ayrılıp Bulkaz’a gittik…”