Çivril Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniğindeki hayvanlar sahiplenilmeyi bekliyor.

Çivril Belediyesi Veteriner Hizmetleri müdürlüğüne bağlı Sokak Hayvanları Kliniğinde tedavisi tamamlanan yetişkin ve yavru köpekler soğuk kış mevsimi öncesi sahiplenilmeyi ve sıcak yuvalara kavuşmayı bekliyor.

Evde hayvan besleme oranının günden güne arttığı dönemde Çivril Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği yönetim kurulu üyeleri Çivril’de barınakta yaşayan ve tedavi gören köpekleri sahiplendirmek için çalışma başlattı. Çivril Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği yönetim kurulu üyeleri Sokak Hayvanları kliniğini ziyaret ederek hayvanlar hakkında veterinerlerden bilgi aldı. Barınakta bulunan yetişkin ve yavru köpekleri kış mevsimi gelmeden sahiplendirmek isteyen dernek yönetimi tedavisi devam eden köpeklerin de bir an önce tedavi edilerek doğal yaşam alanlarına bırakılması gerektiğini belirtti.

SOKAK HAYVANLARI SAHİPLENİLSİN

Çivril Belediyesi Sokak Hayvanları Kliniğinin bina olarak uygun olmadığını ve burada bulunan köpeklerin kış bastırmadan acilen sahiplenilmesi gerektiğini ifade eden Dernek Başkanı Nihat Kaplan, “Şuan depodan dönüştürülmüş klinik hayvanların sağlığı için uygun değil. Hiç güneş almayan ve çatı ile duvar arası boşluktan gelen soğukla içerisi adeta soğuk hava deposu gibi. Soğuktan titreyen yavru köpeklerin feryatları ve ısınmak için üst üste birbirlerine sokulmuş dört beş tane köpeğin durumu içler acısıydı. Bu hayvanlar için belediye tarafından uygun koşulların sağlanması zaman alacağından kış iyice bastırmadan acilen bu hayvanlara yuva bulmak lazım. Bu noktada tüm vatandaşlarımızı da duyarlı olmaya davet ediyorum. Evi, bahçesi uygun olan vatandaşlarımız birer tane köpek sahiplense ne barınakta ne sokakta sahipsiz köpek kalmaz.” Dedi.

KISIRLAŞTIRMALAR YETERSİZ

Barınağın, zayıf ve tedavi sürecinden yeni çıkan yetişkin ve yavru köpekler için yeteri kadar donanımlı olmadığını ve kısırlaştırmaların yetersizliğine dikkat çeken dernek başkanı Nihat Kaplan “barınak sokak hayvanlarını tedavi ve kısırlaştırma sürecinde elinden geleni yaptığına inanıyoruz. Ancak yapılan kısırlaştırmalar yetersiz kalıyor. Çevre ilçelerden de ilçemiz sınırların bırakılan köpekler ilçemizde bulunan sahipsiz köpek sayısının artmasına neden oluyor. Bu noktada aylık kısırlaştırma sayısının artırılması gerekiyor.

Barınak fiziki ortam olarak operasyon geçirmiş ya da yavru köpekler için uygun değil bu hayvanların sokağa salınması demek göz göre göre ölüme gönderilmesi demek. Barınak zemini beton olduğu için kısa süreli barınmalarda ihtiyaca cevap verebilir ama kara kış geldiğinde bu yavrular bu soğuğa dayanamaz. Onun için duyarlı aileler kadar kurumların ve özellikle okulların öğrencilere hayvan sevgisini erken yaşta aşılanması için hayvan sahiplenmelerini istiyoruz” dedi.

KUDUZ AŞISI VE ÇİP İHMAL EDİLMEMELİ

Barınak ziyareti sonrası Gıda Hayvancılık ilçe müdürlüğüne giden dernek yönetimi hayvanlar için zorunlu olan çip takılması konusunda veterinerlerden bilgi aldı. Evcil hayvanlara çip takılma zorunluluğunun yılsonunda süresinin dolacağını belirten dernek yönetimi evcil hayvan sahiplerini süre aşımı ve ceza konusunda da uyardı. Sokak hayvanları ve evcil hayvanların kuduz aşısı ile ilgili olarak da kurum yetkilileri görüş alışverişinde bulunan dernek yönetimi Çivril’de olumsuz durumların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

KAYMAKAM AKBULUT, ‘DOĞAL YAŞAM İLAÇLAMASI İÇİN GEREKEN YAPILACAK’

Çivril Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği yönetim kurulu üyeleri son olarak Çivril Kaymakamı Hasan Akbulut’u makamında ziyaret ederek hayırlı olsun temennilerini iletti. Dernek çalışmaları hakkında Kaymakam Akbulut’a bilgi veren dernek yönetimi, doğal hayat içerisinde bulunan hayvanların yerleşim yerlerine yakın bölgelerde kuduz riski taşıdığını belirtti. Çivril Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği başkanı Nihat Kaplan kuduzun, tilki, kurt gibi vahşi doğadaki hayvanlardan ilçedeki hayvanlara bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirterek vahşi yaşam alanlarında kuduza karşı ilaçlamaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Kaymakam Hasan Akbulut yemleme yöntemi ile vahşi yaşamda gerekli çalışma ve ilaçlamaların yapılması için ilgili kurumlar ile çalışma başlatılacağını belirtti.