Denizli'de geçtiğimiz dönemde ceviz üretimi konusunda Türkiye'de ön plana çıkmak adına Denizli Valiliği Koordinesinde, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Denizli Ticaret Borsası, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülmekte olan Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesinde; 2023-2024 yılı fidan dağıtım ve dikim dönemi için Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve Denizli Ticaret Borsası ile birlikte faaliyetlerde bulunmuştu.
Proje kapsamında Denizli de Sarayköy ilçesi hariç 18 ilçede 7581 çiftçiye 33.537 dekar alana dikilmek üzere 536.000 adet sertifikalı ceviz fidanı dağıtımı yapılmıştı.
Fidan Dağıtım töreninde konuşan DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, 2017'de başlayan proje öncesi ceviz ve bademi yurtdışından ithal etmek zorunda kaldıklarını ifade etmiş dağıtılan fidan sayısının 536 bin olacağını kaydeden Tefenlili, “Denizli artık ceviziyle anılan bir şehir olmalı. Dikilen fidan sayısında birinciyiz inşallah ürün anlamında da birkaç yıl sonra Türkiye'de birinci hale geleceğiz" demişti.
Denizli ceviz üretiminde Türkiye'nin %4'lük payını oluşturuyor. Bu konuda gelişim göstermeyi hedefleyen kamu kurumları ve ceviz üreticilerinin özellikle dikkat etmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır.
Ceviz Antraknozu nedir? (Gnomonia Leptostyla)
Ceviz üretimi yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de hastalıklarla mücadeledir. Ceviz Antraktozu da ceviz verimliliğini önemli ölçüde düşüren bir hastalıktır. Ağacın yaprak, meyve, gövde ve dalında görülen çürümüş yaralar oluşturan bir mantar hastalığıdır. Bitkinin yapraklarının erken dökülmesine ve meyve verimliliğinin azalmasına neden olabilir.
Ceviz Antraknozu Neler Sebep Olur?
Ceviz antraknozuna Gnomonia leptostyla adında bir mantar sebep olmaktadır. Ceviz antraknoz mantarı, esas olarak dökülen yapraklarda kışı geçirir, bunun yanında meyve ve dal yaralarında da hayatta kalabililmektedir. Bahar yağmurlarının başlamasıyla nemle birlikte mantar aktif hale gelir, çıkan rüzgarlarla ve yağmurla yeni yapraklara yayılır. Enfekte olan yapraklarda sararmalar başlar. Bu aşamadan sonra yapraklar fotosentez yapamaz hale gelir, bu durum ağacın yeterli enerji üretememesine sebep olur. Yeterli enerji üretemeyen ağacın büyümesi durur ve verimsiz hale gelir.
Ceviz Antraknozu ile Nasıl Mücadele Edilir?
Hastalıkla mücadele etmek için elbette öncelik enfekte olan yaprakları ağaçtan uzaklaştırmaktır. Yaprakların kökün yakınından toplanması ve bahçeden uzaklaştırılarak imha edilmesi hastalığın ihtimalini ciddi oranda düşürecektir.
Bunların yanında ağaçta enfekte halde olan dalların kesilmesi ve yakılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Enfekte olan yaprakları kestiğimiz alet edevatların işlem sonunda dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
İlkbaharda dönemine girildiğinde fungisit spreyler ile hastalık etkin bir biçimde kontrol altına alınabilir. Fungusit sprey uygulaması tomurcuklar açarken başlanır yaklaşık 2 haftada bir devam eder. Ceviz antraknozu hastalığının kontrol altına alınması için ilkbaharda üç spreyleme yeterlidir. Bakanlıktan onaylı Maneb aktif maddesi fungusit olarak kullanılabilir.
Bu haber için Tarım Orman Bakanlığı veri tabanından faydalanılmıştır.