CHP İlçe başkanı Ataş, partisinin düzenlediği Eğitim Maratonu'nun sonuçlarını paylaşarak, eğitim sisteminin çağdaş, laik, bilimsel ve kamusal bir hizmet anlayışından uzak olduğunu vurguladı.

CHP İlçe Başkanı Bedri Ataş, CHP'nin Ankara’da Meclis yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda başlattığı ve 24 saat süren Eğitim Maratonu’nun sonuçlarını değerlendirdi. Ataş değerlendirmesinde eğitim maratonuna, akademisyenler, uzmanlar, sendika yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin katıldığını belirtti. Eğitim sistemindeki sorunları ele almak için 24 saatin yeterli olmadığını ifade eden Ataş, eğitimin bileşenlerinin (öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar ve STK'lar) sistemin eksikliklerinden mustarip olduğunu söyledi.

BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU "BÜYÜKŞEHİRİN ARACI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİNE TAHSİS EDİLMİŞ" BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU "BÜYÜKŞEHİRİN ARACI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİNE TAHSİS EDİLMİŞ"

Belediye meclis üyeleri ve parti ilçe yöneticilerinin hazır bulunduğu açıklamada sert eleştirilerde bulunan Bedri Ataş, eğitim sisteminin AK Parti iktidarı döneminde büyük zarar gördüğünü belirtti. Liyakatsiz atamalar, eğitimin dinselleştirilmesi ve piyasalaştırılması, köy okullarının kapatılması gibi uygulamaların eğitimin niteliğini düşürdüğünü ifade eden Ataş, deprem bölgelerindeki çocukların hâlâ birleştirilmiş okullarda eğitim gördüğünü ve bu durumun eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Tüm Türkiye’de ortak eşzamanlı olarak Maraton sonuçlarının kamuoyu ile paylaşıldığını belirten CHP İlçe Başkanı Bedri Ataş, Türkiye’nin uluslararası eğitim değerlendirmelerinde geriye gittiğini vurguladı. 2022 PISA araştırmasında Türkiye’nin matematikte 39, fen bilimlerinde 34 ve okumada 36’ncı sırada yer aldığını belirten Ataş, eğitim yatırımlarına ayrılan bütçenin her geçen yıl düşürüldüğünü, bunun karşılığında ise pedagojik olmayan uygulamalara imza atıldığını söyledi.

“Öğretmenlerin hakları hiçe sayılıyor”

Raporda öğretmenlerin sorunlarında değinildiğini de belirten Ataş, açıklamasında öğretmenlerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekti. Ataş, atanmamış öğretmen sayısının 2002 yılında 68 bin iken, AK Parti iktidarında 1 milyona yükseldiğini belirtti. Öğretmenlerin yoksulluk sınırının altında maaşlarla çalıştığını, şiddet ve öldürülme olaylarına maruz kaldığını ifade eden Bedri Ataş, Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi uygulamalarla öğretmenlerin haklarının hiçe sayıldığını vurguladı.

Ataş, mesleki eğitimde çocukların iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirildiğini söyledi. MESEM'lerde çocukların yasadışı şekilde çalıştırıldığını ve iş kazalarında hayatını kaybettiklerini belirten Bedri Ataş, 2013-2022 yılları arasında 616 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı.

CHP İlçe Başkanı Bedri Ataş, CHP olarak eğitim mücadelesini sürdüreceklerini ve AK Parti’nin karanlık politikalarına karşı çocukları ve gençleri koruyacaklarını belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözünü hatırlatan Ataş, laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitimin bir hak olduğunu vurguladı.

Editör: Bülent Çakır