Toplantıya Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Çal Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Tatar, Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, CHP Çivril İlçe Başkanı Ünal Karaosmanoğlu, Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Çal, Baklan Sulama Kooperatif Başkanları , Mahalle muhtarları ve çok sayıda çiftçi katıldı. Salonun yetersiz kaldığı toplantıda çok sayıda çiftçi ayakta kaldı.
“SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK”
Aydın Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğünden görevli Ziraat Mühendisi Salih Kızıltepe’nin hazırlamış olduğu slâytta geçmişten günümüze kadar yağan yağışlar ve sulamayla ilgili genel değerlendirmeler yapıldı. Kızıltepe; 2019 yılında Denizli bölgesinde 269 mm,2020 yılında 208 mm yağış olarak geçen yıla göre %30’lik bir yağış eksikliği yaşandığı bilgisini verildi. Işıklı gölünde geçen yıl Nisan ayında yağan yağmurlardan dolayı herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Kızıltepe; “Bu yılda inşallah sıkıntı yaşamayız. Sulama konusunda ise bu yıl suları hor kullanmadan daha disiplinli ve daha ekonomik kullanarak çiftçilerimizin zarar görmeden atlatmamız gerekiyor. Bu yıl Işıklı Gölünde net sulamada kullanılabilecek su miktarı 118 milyon metreküp, sulamaların sulama suyu ihtiyacı 135- 145 milyon metreküp olduğunu, göldeki su miktarının 140 milyon metreküp olursa arazilerde rahat bir sulama geçireceğimizi gösteriyor.” Dedi.
“AYDEN %65 ZAM YAPTI”
Aydın Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Cengiz Köse ise ;Çivril sulama Birliğinin AYDEM’e iki yıldır elektrik borcunu yapılandırmayla taksitle ödediklerini ve 2 milyona indirdiklerini, Eylül ayına kadar ödemeye devam edeceklerini ve borcun Eylül ayında biteceğini söylenildi. Ondan sonraki aşamada kendi kendine idare edebilen disiplinli bir çalışma uygulayacaklarını belirten Köse, alınan bir kalemin bile kayıtlara gireceğini, yapılan ve yapılmayan sulamaların belgeli olacağını,AYDEM’in tarımsal sulamaya %65 zam geldiğini ifade etti.
Bunun üzerine farklı ağızlardan tepki veren çiftçiler ; Gece kaçak sulamalarla biz bu hale geldik. Kaçak sulamaların önlemini almanız gerekiyor. Sulama yapmadan önce fiş parası tahsil edildiğini, %40’lık yapılan zammın çok yüksek olduğunu, kullanmadıklar suyun parasını, faizini ödediklerini, geçen yıl sulamaya %90 zam geldiğini, arazinin durumunu bilmediklerini, kimse suladığı suyun parasını ödeyemeyip çiftçilerin icraya düştüğünü söylediler.
“SORUNUMUZ SADECE SU DEĞİL”
Söz hakkı isteyen CHP Çivril İlçe Başkanı Ünal Karaosmanoğlu; “Hem çiftçi çocuğuyum hem de köyde oturuyorum. Benim yaşımdakiler bilirler. O zaman kuru tarım yapıyorduk, arpa, buğday ekiyorduk. Ama para da kazanıyorduk. Sonra su ile tanıştık. Zengin olacağımızı düşündük. Meyve bahçeleri yaptık. Sulu tarım yapmaya başladık. Bir geldik gördük ki tarlalarımız ipotekli hale geldi. İcralar gelmeye, tarlalarımız satılmaya başladı. Sorunumuz sadece su değil. Diğer girdilerde yüksek. Ama bir gerçek var ki Işıklı Gölünün suyu yetersiz geliyor. Afyon’lu bakanımız Kocayayla tarafına bentler yaptılar. Bu bentler Işıklı Gölündeki, suyu etkiledi mi? Sahada gerçeklik farklı, saha da gerçekler var yaşamak gerekiyor. Fiyatı yüksek tutarsanız çiftçi farklı yöntemlere müracaat ediyor. Gelin Fiyatı düşürelim herkes fişini kestirsin ve istifade etsin. Açık sulama ile ne tasarruf edebiliriz, ne de kaçakları önleyebiliriz. İnanılmaz israf var. Müdürüm sahaya gelin, çiftçiyi yerinde dinleyin ve sorunları yerinde inceleyin. Sorunları yerinde görün çözüm bulalım. Aksi halde tarım kesimi boşaldı başkanım. Bitti tarım, tarlalara ekmiyor kimse kiraya da almıyor.” Dedi.
“SORUNLARI YAZALIM”
Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever; “Burada toplanma amacımız toprağımızın ihtiyacı olan suyu zamanında ve uygun bedelle buluşturmak. Herkes kafasında sorunlarla geldi buraya. İşin işleyişi anlamında burada hepimiz sorunlarımızı yazalım. Belki hepimizin kafasındaki çoğu sorun tek bir konudur. Bir plan oluşturalım. Sorunlarımızı çözüme ulaştıralım. Çiftçimiz için çalışmalarımız faydalı olur diye düşünüyorum. Amaç burada toprağımızın, bitkimizin susuz kalmaması. İstemiş olduğumuz verimi elde etmek. Elbette girdiler pahalı, bu girdiyi burada ne kadar düşürebiliriz? “ dedi.
“AYDEM TÜKETECEĞİMİZ ELEKTRİĞİN BEDELİNİ PEŞİN İSTİYOR”
Aydın Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Cengiz Köse; “Biz buraya bilgilendirme amacı ile geldik. Su bütçesi ve yapacağımız çalışma için buraya geldik. Bizim için su önemli. Amacımız DSİ ile birliklerin yasal değişikliklerden yapılan çalışmalar hakkında sizleri bilgilendirmekti. Eskide yapılanlarda bir algı var. Sulama birliklerinin kendi içsel disiplini bildikleri DSİ ile birlikte farklı bir çizgiye girdi. Daha iyi çalışma yapmak için bu bataktan kurtulmak lazım. Bu çalışmaları yaklaşık iki yıldan beri yapıyoruz ve inşallah Eylül ayına kadar da bunu sıfırlayacağız. Tamamen borçsuz bir yapıya geçmek kolay değil. Bir taraftan da su ile mücadele ediyoruz. Birliklerin yapısı artık düzeldi. Aydem tüketeceğimiz elektrik bedelini peşin istiyor. “
“SUYUMUZ 4. KALİTEYE DÜŞTÜ”
Çal çiftçiler platformunun sözcüsü olduğunu söyleyen vatandaş ise; “ Muhtarlarımıza ziraat odasına gelen yazılarda Üreticilerinde katılacağı bir davet yazısı var mı? Yok. Bu toplantıya katılacak bir sürü mağdur insan var. Gelemediler . Neden gelemediler biliyor musunuz? Oraya gelirsek bizi içeriye almazlarsa diye dikkatinizi çekerim. Ben dört kez Büyük Menderes havzası bileşenleri çalıştayına katıldım. Niçin bu çalıştaylara DSİ katılmıyor. Sular kirlendi. Bu havzada üretim yapan çiftçilerin dikkatine konuşan profesörler suyumuzun dördüncü kaliteye düştüğünü söylüyor. Pazarda satılan ıspanaklar nasıl sularla sulanıyor. Kaliteli üretimden yanayız. Temiz su istiyoruz.”dedi.
“MENDERES AKTI BİZ BAKTIK”
Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural; Su hepimiz için hayat. Tarlalarımız verimli olsun. Salma sulamaya karşıyız, keşke herkes damlama sulama yapsa. İnşallah damlama sulamaya en kısa sürede geçeriz. Yıllardır Menderes aktı biz battık dedik. Borçlu olmayan bir kurum yok. Çivril Belediyesi olarak bizim de borcumuz var. Borcu sürdürebilmek, hizmetleri devam ettirebilmek için ne gerekiyorsa onları beraberce yapalım. Toplantıdan çıkan sonuçların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
“BU BORÇ BİTMEZ, HIRSIZ BU BİRLİĞİN İÇİNDE”
Kocayaka Mahalle Muhtarı Hasan Koç; “Birlikte olan bitenler hakkında biz size bir dilekçe vermiştik. Daha o dilekçeden bize bir dönüş olmadı. Bu borç nasıl bitecek. Hırsız bu birliğin esas içinde. Bu hırsızı almadıktan sonra bu borç bitmez. Bu birliğe alınan kişiler müdürlerin hep tanıdığı, yakınları, yeğenleri. Hep kendi işlerini görüyorlar. Bu birliğin araçlarıyla ziyaret edip, gezenler de var. Halen daha geziyor, zevkine. Bu borç söyleyin bana nasıl biter? Benim kaçak sulamam olmaz. Kocayaka, İmrallı biz damla sulama yapıyoruz. Ben icraya vermişler. Geçen yıl sıfır arabamı sattım ödedim. Yine var borcum. Yüzde yüz zam yaptınız. Aynı şeyi söyleyip söyleyip duruyoruz.” Dedi.
Su dağıtımında gece sulamasının disipline edilmesi, kaçak sulamalarını kontrol altına alınması, geçmişten gelen borçları günlere yayarak ücretlendirme yapılması çiftçilerin genel sorunları oldu.
Ara ara tansiyonların da yükseldiği toplantı yaklaşık üç saat sürdü.