Çivril Belediye Meclis üyeleri ile yaptığımız söyleşilerimiz devam ediyor. Bu hafta İYİ Parti Büyükşehir Belediye meclis üyesi Koray Eren ile birlikteyiz.
Öncelikle Koray Eren Kimdir? Kendinizi bizlere kısaca tanıtır mısınız?
1978 yılında Çivril’de doğdum. İlk ve orta öğrenimi mi Çivril’de, Lise eğitimini Denizli’de üniversite eğitimini de Isparta Süleyman Demirel Biyoloji bölümünde tamamladım. Esnaf olarak hayatıma devam ediyorum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
İYİ Partili Meclis Üyesi olarak bize Mecliste nasıl bir çalışma yapıldığından biraz bahseder misiniz?
İYİ Parti olarak mecliste Çivril’in yararına olacak şeyleri araştırarak, Çivril için çalışarak fayda göstermeye çalışıyoruz. Oturduğun yerden meclis üyeliği yapılmıyor. Diğer belediyelerin icraatlarına bakıp onları takip ederek resmi gazete ve genelgeleri takip ederek elimizi taşın altına koymaya çalışıyoruz. İYİ Parti olarak etkili muhalefet yapmaya çalışıyoruz. Burada bizim vazifemiz her şeye hayır demek değil, yanlışa yanlış doğruya doğru demek.
“ÇİVRİL BELEDİYESİ DİĞER BELEDİYELERİ TAKLİT EDİYOR”
Seçimlerden bu yana yaklaşık iki yıl geçti. Bu süreçte belediyenin yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Belediye yönetiminin hala derli toplu yönetilebildiğini düşünmüyorum. Burada da 2 yılda bir çöp toplamayı bile düzene koyamadılar. Birçok mahallede çöpler yığılmış ve alınmamış. Bunu gözlerimizle görüyoruz. Yönetim düzgün olmuş olsa en basit iş çöp toplama işi bile düzenli olur. Diğer işlere baktığımızda önümüzdeki sezon yaz sezonu park ve bahçeler ottan çöpten geçilmiyor. Personel sayımız az olabilir ama belediye isek hizmet etmek istiyorsak yaz aylarında personelimizi çoğaltacağız. Yol kenarları, refüj ve kaldırımlar Çivril’e yakışmayan görüntüler içerisinde. Çivril’in giriş ve çıkışları burayı güzergah olarak kullananlar görüyor. Bu da Çivril’e yakışmıyor burası köy değil. Belediye yönetimi anlamında diğer ilçe belediyelerinin icraatlarına baktığımızda biz biraz diğer belediyelerin yaptıklarını taklit ediyor gibi geliyor. Diğer belediyeler lavanta bahçesi yapacağız dediler bizde lavanta bahçesi yapmaya karar verdik. Yönetim demek beyin takımı demek. Burada bir araştırma, geliştirme lazım. Ama bunlar olmadığı için diğer belediyelerin yaptığı işleri taklit etmeye çalışıyoruz. Daha öncede bunu eleştirilerimde söylemiştim. Bir defa da Çivril Belediyesinin yaptığı bir şeyi diğer belediyeler taklit etsin. Bir de bizi örnek alıp da icraat yapsınlar. Ama hala daha iki yıl oldu bunu göremiyoruz. Sık sık belediyedeki görevler değişiyor. Bu liyakat ile olması gerekiyor. Adı Ahmet veya Mehmet olduğu için değil, o işe liyakatı varsa ona göre yapılması gerektiğini düşünüyorum.
“AVUKATLIĞIN VERDİĞİ KELİME ZENGİNİLİĞİ İLE BİZLERİ ETKİ ALTINA ALMAYA YA DA BASKILAMAYA ÇALIŞIYOR”
Belediye meclisi oturumlarında zaman zaman gerginlikler ve tartışmalar yaşıyorsunuz. Bu konudaki görüş ve düşünceleriniz nelerdir?
Zaman zaman tartışmalar yaşanıyor. Bu tartışmaların birçok zaman odağında olabiliyorum. Belediye başkanımız avukat ve kelime zenginliğine de sahip. Aynı kelime zenginliğini meclis oturumlarında da kullanmaya çalışıyor. Bu anlamda bizi kelimelerle ya da avukatlığın verdiği yetenekle farklılaştırarak bizleri etki altına almaya ya da baskılamaya çalışıyor. Bizde onun böyle olmayacağını düşünerek ara sıra tartışmalar yaşıyoruz. Belediye başkanıyla tartışmak için değil, Çivril’in yararlarına olan şeyleri örnekleriyle gösteriyor, kanun maddesine göre söylüyoruz. Fakat işlerine geldiklerinde olabilir düşünelim, işlerine gelmediklerinde farklı cümlelerde konuyu saptırmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Tartışmalar yaşandıktan sonra dostluk arkadaşlık devam ediyor tabi bazen başkanımızın selam vermediği zamanlarda oldu ama şimdi yapmıyor artık.
“GENELLİKLE MİLLET İTTİFAKINDAN GELEN ÖNERGELER RET GÖRÜYOR”
Meclise hiç önerge verdiniz mi? Verdiyseniz konu neydi ve istekleriniz belediye yönetimince yerine getirildi mi?
Meclise verdiğim önergeleri saymadım ama meclise en çok önerge veren meclis üyesi olduğumu düşünüyorum. Bu da zaten kayıtlarda bellidir. İlk olarak çevre yolunda olan ölümlü kazalardan sonra elektronik denetleme sistemi kurulmasına ve ölümlü kazaların önüne geçilmesi için önerge vermiştim. Bu önergemiz Büyükşehir Belediyesine gönderildi ve Büyükşehir Belediyesi bunu ben yaparım. Çivril Belediyesi olarak siz yapamazsınız. Sonra gelen yazılı cevaben 3 bölgeye ayrıldı. Biz 2’nci bölgedeyiz. Birinci bölgede Pamukkale ve Merkezefendi var. İkinci bölgede de Çivril var ve tarih verilmeden ilerleyen tarihte yapılacağı söylendi. Spor kurslarının seçim beyannamesinde yazdığı gibi ücretsiz olması hakkında önerge verdim. Seçim beyannamesinin fotokopisini çektirerek alıntılamalar yaptık. Hatta o dönem yaşanan tartılmada başkana seçim beyannamesine hakim değil misiniz diye sormuştum. O zaman başkan da öyle yazılan şeyler gibi cevap vermişti. Bir diğeri de Alparslan Türkeş ile ilgili önergeydi. Mecliste kabul edildi ama komisyona sevk edildi. Nasıl İYİ Partili biri Alparslan Türkeş adını verebiliyor diye düşünüldüğünden dolayı önerge komisyon ve meclisin ikinci oturumunda reddedildi. Millet İttifakı olarak T.C önergesi verildi. Genellikle Millet İttifakından gelen önergeler ret görüyor. Zaten o gün elektronik denetleme sisteminin kabul edildiğinde oturumu Ahmet Akkoyun yönetiyordu. En son ise kırsal mahalleler üzerine önergemiz oldu. Çivril’e uygun bir şey olduğunu tarımla uğraşan kişilere faydalı olacağını düşündüğümüz önerge sunduk. Kanun maddesini orada yazmamıza rağmen avukat başkanımız kanununu bilmiyorsunuz gibi çıkışta bulundu. Ama orada kanun maddesi önünde duruyordu.
“İKTİDAR PARTİSİNİN BELEDİYESİ MUHALEFET PARTİSİNİN BELEDİYESİ KADAR BÜYÜKŞEHİRDEN HİZMET ALAMIYOR”
Son olarak halkımıza yönelik neler söylemek istersiniz?
Üzülüyoruz. Neden üzülüyoruz. 2 yıllık döneme baktığımızda 19 tane ilçe belediyemiz var. Bunlardan 5 adet millet ittifakı var. Çivril Belediyesi Adalet ve Kalkınma Partisinden. İktidar partisi hizmet gelir diye oy aldığı kesimde var. Fakat görüyoruz ki millet ittifakının hakim olduğu belediyeler bile bizim Çivril’den daha çok hizmet aldı. Biz buna üzülüyoruz. İktidar partisinin belediyesi muhalefet partisinin belediyesi kadar büyükşehirden hizmet alamıyor. Yani bunun bir düşünülmesi gerekiyor. Nerede hata yapılıyor. Osman Zolan başkanla mı ilişkileri aktif değil pasif. Bu şekilde bir hatayı Çivril’in çekmesi doğru değil diye düşünüyorum. Herkes hatalarından ders çıkarıp bir an önce Çivril için ne yapılabilir onun düşünülmesi lazım.