Çivril Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısı 2024 yılı Faaliyet raporunun oylanması ile tamamlandı. Meclis toplantı salonunda yapılan meclis toplantısı komisyonlara gönderilen gündem maddelerinin oylanması ile başladı. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından başkanlık görevini meclis başkan vekili Tansel Ergut’a bırakan Belediye Başkanı Semih Dere meclis üyelerine 2024 yılı faaliyet raporunu okudu. 2024 yılında yürütülen faaliyet ve projeler ile geçen dönemde yapılan israfları video ile meclis üyelerine açıklayan başkan Dere faaliyet raporunu okumadan önce yaptığı konuşmada “Bırakın çivi çakmayı yapılanı bile koruyamayanlar bugün bizi çivi çakmamakla eleştiriyor. Ne diyeyim yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış. Tasarruf tedbirlerine rağmen geçen bir yıl içinde birçok projeyi tamamladık. 2024 yılında 134 meclis kararı aldık bunların 122 tanesini oy birliği ile alındı” dedi.
Başkan Dere konuşmasında “2024 yılı Nisan ayında başladığımız görevimizin bir yılını geride bıraktık.Bizlere bu görevi layık gören, bizlere güvenen bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum.
Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik şartlar, önceki dönemden devralınan borçlar ve bunların üzerinde yatırım yapılmasına engel tasarruf tedbirleri genelgesine rağmen, Çivril’imizin kalkınması, Hemşerilerimizin mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için şeffaf, katılımcı ve hesap verilebilen bir yönetim anlayışıyla var gücümüzle çalışıyoruz.
TAM BİR ENKAZ DEVRALDIK
Hepinizin bildiği üzere ciddi yönetim sorunları olan, mali yapısı bozulmuş, kurumsallıktan uzaklaşmış, SGK ve vergi borçlarını ödememiş bir belediyeyi devraldık. Bu süre içerisinde bir taraftan devraldığımız bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışırken, diğer taraftan siz değerli hemşerilerimize de hizmeti kesintisiz sürdürdük. Yaptığımız tasarruflarla belediyemizde önemli ölçüde borç ödemesi gerçekleştirdik. Bunu da hizmetten tasarruf etmek yerine israfa engel olarak gerçekleştirdik. Çivril belediyesinin mali yapısının sürdürülebilir bir biçimde kontrol altına alırken, Çivril’in kaynaklarının yeniden Çivril için kullanılmasını sağladık. Evet, maalesef tam bir enkaz devraldık.
APAR TOPAR TASARRUF TEDBİRLERİ GENELEGESİ ÇIKARDILAR
Bırakın çivi çakmayı yapılmış eserleri dahi korumaktan aciz olanlar bugün bizi bir yılda çivi bile çakamamakla suçluyorlar. Seçimlerden sonra apar topar tasarruf tedbirleri genelgesi çıkartarak hizmete engel olmaya çalışanlar bir de kalkıp bizi eleştiriyorlar.
Bakın tasarruf tedbirleri genelgesi ne diyor?
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından üç yıl süreyle yurt içinde ve yurt dışında hiçbir şekilde yeni hizmet binası alınmayacak, kiralanmayacak, yapılmayacak veya bu amaçla arsa veya arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacaktır.
Eh ne diyelim, yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış.
ÇİVRİL’İ DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEĞE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ
Tarımdan altyapıya, sosyal belediyecilikten çevre projelerine kadar geniş bir alanda planladığımız çalışmaları hayata geçiriyoruz. Katılımcı belediyecilik anlayışımızla değerli hemşerilerimizin görüş ve önerilerini dikkate alarak, Çivril'i daha güçlü bir geleceğe taşımayı hedefliyoruz.
134 MECLİS KARARININ 122’Sİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
2024 yılı faaliyet raporunu, Çivril'imiz için yoğun emek ve mesai harcadığımız bir yılın ardından sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.
2024 yılı içerisinde 134 meclis kararı almış bulunuyoruz.Bu kararların altını çizerek söylüyorum, 122'si oy birliğiyle, 12'si oy çokluğuyla kabul edilmiştir.Oy birliğiyle alan kararların oranı %90'ın üzerindedir. Bu durum belediye meclisimize ne kadar uyumlu çalıştığımızın bir göstergesidir. Bu uyumlu çalışmalarından ve katkılarından dolayı tüm meclis üyelerimize teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.
NİTELİKLİ PERSONEL SAYISINI ARTIRILMALI
1 Nisan 2024 tarihinde 52 memur, 34 sürekli işçi, 11 sözleşmeli personel ve 225 şirket personelinden oluşan bir insan kaynağı potansiyeli ile göreve başladık.
2024 yılı sona itibariyle insan kaynaklarımız 52 memur, 25 sürekli işçi, 10 sözleşmeli, 205 şirket personelimizden oluşmaktadır. Mevcut norm kadro standartlarına göre 169 memur kadromuz varken bunun sadece 62'sinin dolu olması, var olan 83 adet sürekli işçi kadromuzun sadece 25'inin dolu olması, hizmet mücadelemizde önümüzdeki en büyük kısıtlarımızdan bir tanesidir. Önümüzdeki dönemde Çivril’imizin hak ettiği hizmeti alabilmesinin yolu, nitelikli personel sayımızın arttırılması, en temel sorumluluklarımızdan birisi olarak gözükmektedir.
DEVRALDIĞIMIZ 79 MİLYON BORCUN 47 MİLYONUNU ÖDEDİK
2024 yılında gider bütçemiz 426 milyon, gelir bütçemiz ise 407 milyon olarak gerçekleşmiştir.
Gider bütçemizin 90 milyonu personel ve buna ilişkin SGK gideridir.
Mal ve hizmet alımı giderimiz 204 milyon civarındadır.
Bu giderin 111 milyonu şirket personeli için ödediğimiz maaş ve buna bağlı gider unsurlarından oluşmaktadır.
Sermaye giderimiz yani 2024 yılı toplam yatırım harcamamız ise 114 milyon civarındadır.
Belediyemizi 79 milyonla devralmıştık.2024 yılı içerisinde geçmişten gelen bu borçların 47 milyon lirasını ödedik.
2024 yılında 2025-2029 stratejik planını son derece gerçekçi, titiz bir çalışmayla hazırladık.
Katılımcı belediyecilik anlayışımız gereği olarak stratejik planımızı hazırlarken hemşerilerimizin görüş ve önerilerini dikkate aldık.
2025 yılı bütçemizde aynı titizlik içerisinde gerçekçi rakamlara dayandırarak oluşturduk.
İmar çalışmalarımız kapsamında ilçemiz sınırları içerisinde 308 yapı ruhsatına esas imar durum belgesi düzenlenmiştir.
433 adet yapı ruhsatı mekansal adres kayıt sistemi üzerinden düzenlenebilmesi için otomasyon sistemine entegre edilmiştir.
Korunması gereken kültür varlıklarına ilişkin yapılan çalışmalar kapsamında Işıklı Çarşı Camii restorasyonu bizim dönemimizde tamamlanmıştır.
Yukarı Mahallemiz, İğdir Mahallemiz ve Çarşı Mahallemizin muhtelif adalarında yaptığımız imar uygulamaları sonucunda vatandaşlarımızın tapuları teslim edilmeye başlanmıştır.
Yaptığımız çalışmalarda Irgıllı, Çıtak, Gürpınar mahallelerinin hale hazırlarının güncel olmadığı ve ihtiyaca karşılık vermediği tespit edilmiş İller Bankası ile protokol imzalanarak bunların güncelleme çalışmaları başlatılmıştır.
2024 yılında 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na uygun olarak kira ihalelerimiz gerçekleştirilmiştir.
Taşınmazlarımızdan 9 milyon civarında taşınmaz kira geliri elde edilmiştir.
Ayrıca hisseli taşınmaz satış işlemlerimizden elde ettiğimiz gelir 2 milyon 400 bin lira civarındadır.
HALKTAN KOPUK BİR YÖNETİM ANLAYIŞI İÇERİSİNDE OLMADIK
Bu arada düzenli olarak muhtarlarımız ile toplantılar gerçekleştirilmiş, muhtarlarımızın talep ve istekleri bütçe imkanlarımız doğrultusunda karşılanmıştır.
Afet İşleri Müdürlüğü'ne ait bütçemiz kapsamında her türlü olağanüstü durum ve afete karşı hazırlıklarımız tamamlanmıştır.
Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında çeşitli çalışmalar yapılmıştır.
Bu çalışmalar içerisinde transfer alanları belirlenmiş, toplanma ve barınma alanları, yerel düzey afet nakliye çalışma grubu operasyon planı, afet teknik ve destek ikmal grup planı ile yerel düzeyde enkaz kaldırma ve hazar tespit afet grubu operasyon planı çalışmaları da tamamlanmıştır.
Zabıta müdürlüğümüz gerekli kolluk görevlerini yerine getirmiştir.2024 yılı içerisinde 115 adet iş yeri çalışma ruhsatı düzenlenmiştir.
İlçemiz merkez ve mahalle pazar yerleri ile inşaat denetim kontrolleri ve gıda satışı yapan iş yerleri denetimi yapılmıştır.
Dini bayramlarımızda bayramlaşma programları düzenlenerek hemşerilerimizde dayanışma, birlik duygularımız pekiştirilmiş, bayram coşkusu birlikte yaşanmıştır.
Resmi bayramlarımızda organizasyonlar ve törenler yapılmıştır.İlçemizde kültür ve tarih bilincini geliştirmek adına turizm ve gezi faaliyetlerine katkılar sağlanmıştır.
İlçemizde yer alan resmi kurumlarla işbirliği içerisinde el sanatları ve spor kurslarımız devam etmektedir.
Sivil toplum kuruluşları ile işbirlikleri yapılmış, yapılmaya da devam edilmektedir.
Katılımcı belediyecilik anlayışı ilkemize uygun olarak çok sayıda halk ve mahalle buluşması yapılmış, Çalışmalarımızla hemşerilerimizin talep ve önerilerinden faydalanılmış, sorunlar yerinde görülmüş ve dinlenmiş, çözümler buna göre geliştirilmiştir.
Biz asla halktan kopuk bir yönetim anlayışı içerisinde olmadık, olmayacağız.
ÖĞRENCİLERİMİZİN VE GENÇLERİMİZİN YANINDA OLDUK
İlçemizde yer alan yükseköğretim Kurumu'nda öğrenim gören öğrencilerimizin her zaman yanında olduk.
İmkanlarımız çerçevesinde sınav haftalarında çorba ikramlarımız oldu.
Ayrıca ilçemizde üniversite sınavına girecek öğrencilerimize ve ailelerine destek olmak amacıyla sınav öncesinde çeşitli ikramlarda bulunduk.
Gençlerimize sportif beceriler kazandırmak amacıyla ilçemizde yer alan kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak yaz spor okulu faaliyetlerimizi gerçekleştirdik.
Ayrıca Denizli Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak çok sayıda konser ve tiyatro faaliyeti düzenledik.
BÜTCEMİZDEN TEK KURUŞ ÖDEMEDEN FESTİVAL YAPTIK
19-22 Eylül arasında 4 gün süren birbirinden ünlü sanatçıları misafir ettiğimiz 26.Elma Tarım ve Kültür Festivalimizi gerçekleştirdik.
Bu festivalimizi gerçekleştirirken belediyemizin bütçesinden 1 kuruş harcamadığımız gibi aksine 1 milyon lira civarında gelir elde ettik.
İlçemiz tarihinde çok önemli bir yeri olan Anadolu'nun Türk yurdu olarak tanınmaya başlandığı ve atalarımızın bu topraklara ebediyet mührünü kazıdığı Miryakaferon Zaferi'nin 848.yılını hep birlikte büyük bir gurur ve coşkuyla kutladık.
Bu kutlama etkinlikleri kapsamında Çivril Miryokefalon tarihi konulu bir panel düzenledik.
Akabinde bir halk konseri de gerçekleştirdik.Okuma kültürünü yaygınlaştırma kapsamında 3.Kitap Günleri etkinliğimizi 9.291 öğrencimizin katılımı ile gerçekleştirdik.
Çocuklarımızın ara tatillerde hem öğrenip hem de öğrenerek keyifli zaman geçirmeleri için çömlek atölyemizde etkinlikler düzenledik.
Vatandaşımızın dar bütçesini korumak maksadıyla ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılamalarını sağlamak üzere ilçemizde ilk alışveriş festivalini gerçekleştirdik.
Sosyal yardım hizmetleri kapsamında ihtiyaç sahibi olan 30 kişiye hasta yatağı, 1 kişiye tekerlekli sandalye desteği sağladık.
AŞEVİ Yemek Yardımı kapsamında 2024 yılı içerisinde 120 hanede yaşayan 600 kişiye düzenli sıcak yemek ulaştırdık.
2024 yılı içerisinde atık toplama ve taşıma faaliyetlerini 10 çöp toplam aracı, 1 adet yol süpürme traktörü, 1 adet vidanjör, 1 adet yol süpürme kamyonu ve 65 personel ile yürüttük.
Evsel Atık Toplama Programı doğrultusunda 77 mahallemizin çöplerinin toplanmasını aralıksız sağladık.
Vatandaşlarımızın dinlenme, sosyalleşme ve doğayla iç içe vakit geçirmesi için ilçemizde bulunan 471 adet yeşil alanın gerekli bakımlarını düzenli olarak yaptık.
Tamamı arızalı olan ilaçlama araçlarımızın bakım ve onarımlarını göreve geldiğimiz ilk haftada yaptırdık.
Zamanında yapılmayan larvasit ve uçgunla mücadele faaliyetlerini böylelikle başlatmış olduk.
AKARYAKIT İSTASYONUNUN ZARAR ETME NEDENİ 8 MİLYON KARIN SEÇİMLERDE KULLANILMASIDIR
İşletme ve iştirakler müdürlüğümüz bünyesinde yürütülen bütçe içi işletmelerimizden kum eleme tesisi ve yeni faaliyete geçirdiğimiz hayvan pazarı büfesinden kar elde edilmiş, havuz işletmesi ve akaryakıt işletmesinden zarar edilmiştir.
Akaryakıt işletmesinden zarar edilmesinin temel sebebi, Lukoil ile yapılan sözleşmeden kaynaklı olarak ileriye dönük 5 yıllık dönemi kapsayan yaklaşık 8 milyon lira tutarındaki karın yerel seçimden hemen 3 ay önce peşin olarak alınıp seçim yatırımlarında kullanılmasıdır.Bunun yükü doğal olarak bizim sırtımızda kalmıştır.
MAHALLELERDE YARIM KALAN İŞLERİ TAMAMLADIK
Özdemirci Mahallesi Kültür Evi'ni Çivril Belediyesi Kapalı Spor Salonu'nu Koçak Mahallesi Köy Konağı faaliyetlerini Köy Konağı’nı faaliyete geçirdik.
Ayrıca Sökmen Mahallemizde 60 ton kapasiteli tır kantarını kurarak halkımızın hizmetine sunduk.
Çivril Belediyesi Kapalı Spor Salonumuzun inşaatının toplam maliyeti 34 milyon civarındadır.Bu inşaatın 21 milyon 600 bin lira Sportoto desteğiyle yapılmıştır.Geriye kalan 13 milyon lira ise bizim dönemimizde belediyemiz bütçesinden karşılanmıştır.
Yine yapım süresi daha önceki dönemde başlayan sadece temeli atılmış olan Özdemirci Mahallesi Kültür Evimiz yaklaşık 6 milyona mal olmuştur.Bu inşaat maliyetinin tamamı yine bizim dönemimizde ödenmiştir.
Zemin betona atılmış halde teslim aldığımız Koçakköy Konağı binası dönemimizde tamamlanmış ve halkımızın hizmetine sunulmuştur.
Belediye hamamı inşaatı dönemimizde tamamlanmış, çevre düzenlemesi tamamlandığında halkımızın hizmetine sunulacaktır.
28 mahallemizin köy konaklarında gerekli tadilat ve tamirat işlemlerini gerçekleştirdik.
YOL YAPIM VE TAMİRATLARINI GERÇEKLEŞTİRDİK
Belediyemiz bütçesinden 30.000 metrekare beton yol yapım ve tamiratını gerçekleştirdik.
9 aylık çalışmalarımız sonucunda Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen 42.000 metrekare yolda dahil toplam ilk yılımızda 72.000 metrekare yolu hemşerilerimizin hizmetine sunduk.
92 km arazi yolu çalışması yaptık.
Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde 110 km arazi yolu da çalışmaları tamamlandı.
Diğer kamu kurumlarına destek olmak amacıyla 14 okulumuzun ve 12 camimizin çeşitli yapım ve tamirat işleri de tarafımızdan gerçekleştirildi.
HURDALARIN ARASINDAN 11 TANE ARAÇ ÇIKARDIK
Son olarak devraldığımız belediyemizin o günkü hali ve mücadelemiz konusunda bir fikir oluşmasına katkı vermek amacıyla araç sayı ve durumuna ilişkin bazı rakamları da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Görevi devraldığımızda doğru düzgün kaydı dahi tutulmamış olan iş makineleri dahil toplam 159 aracımız olduğunu tespit ettik.
Bunu kayıtlardan değil fiilen tespitini yaparak ortaya çıkardık.Bunların yarısından fazlası arızalı ve gayri faal durumdaydı. İşler o kadar başıboş bırakılmış, milletin mala o kadar sahipsiz kalmış ki durum içler acısıydı.
Bizzat ben kendim hurdaların arasından çöp aracı çıkartıp faal duruma getirdik.
Hurdaların arasından çıkartıp aktif hale getirdiğimiz araç sayısı 3 tane BMC kamyon, 3 tane traktör, 3 tane bekoloader, kepçe ve 2 tane kamyonetten olmak üzere toplam 11'dir.
Bu durumu sizlerin vicdanlarına sunuyorum.
Araçların pek çoğunun periyodik bakımları muayene işlemleri yapılmamış durumdaydı.Şu anda faal durumda olan araç sayımız 107'dir.Gayri faal durumda bulduğumuz 3 aracı daha yakında aktif hale getireceğiz.
FAALİYET RAPORU CHP OYLARI İLE ONAYLANDI
Çeşitli imkansızlıklar ve borçlar içerisinde devraldığımız hemşerilerimizin bize emaneti olan bu görevi layığıyla yerine getirmek için 9 aylık dönemde yaptığımız çalışmalardan bazılarını burada sizlere özetlemeye çalıştım.
Bu çalışmaların detaylarını faaliyet raporumuzda bulabilirsiniz.
Bu hizmet mücadelemizde bizimle birlikte emeğini esirgemeyen, esirgemeden çalışan mesai arkadaşlarımıza, meclis üyelerimize, muhtarlarımızaSTK temsilcilerimize ve tüm hemşerilerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Başkan Semih Dere konuşmasının ardından yapılan oylamada Çivril belediyesi 2024 yılı faaliyet raporu oylandı. Oylamada Ak Parti, Yeniden Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyeleri faaliyet raporuna ret oyu verirken 2024 yılı Faaliyet raporu CHP meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi.