Yakacık mahallesinin doğu yamaçlarında oluşan obruk, yaklaşık 10 metre çapında, 6 metre derinliğinde meydana gelen bir çukurdur. Konya ovasında sıklıkla karşılaşılan ama Çivril’de ilk kez görülen obruk akıllara Çivril’in yer altı su kaynaklarının tükenmeye başladığını getiriyor.
Yakacık Mahallesinde meydana gelen obruğun daha büyük örneklerinin Çivril’de görüldüğünü kaydeden Coğrafya Öğretmeni Münir Sayhan önümüzdeki yıllarda da bu tür oluşumların tekrar ortaya çıkabileceğini ifade etti.
1950’li yıllarda Naldanlı mevkiinde aynı şekilde oluşmuş 2 obruğun bulunduğunu kaydeden Sayhan; “Çivril’de eriyebilen kayaçlardan oluşan kalker (kireç taşı) geniş yer tutmaktadır. Bu tür kayaçlar yer altına sızan yağmur ve kar suları tarafından kolayca eritilebilmektedir. Taban suyu da bu erimeyi hızlandırmaktadır. Bu durumda yer altı su kanallarıyla eriyen kayaç bulunduğu yerden akıp gitmekte, bu boşluğu taban suyu doldurmaktadır. Yüzey sondajlarıyla taban suyu aşırı şekilde tüketilince suyun boşalttığı alan üstteki tabakanın ağırlığını taşıyamadığı için çöküyor. Böylece obruk dediğimiz kuyular meydana geliyor. Halk arasında ‘Evren Çömleği’ ya da ‘Çökek’ de denilen bu çukurluklar aslında doğanın bize bir uyarısıdır. Bu durum yer altından aşırı su çekilmesiyle ortaya çıkmaktadır, kayaç yapısının eriyebilen kayaç olması da bunun oluşumunu hızlandırmaktadır.” dedi.
Çivril’de yapılan tarımda, sulu tarımdan yarı kurak tarıma bir an önce geçirilmesi gerektiğini kaydeden Sayhan; “Son yıllarda mevsimlerin kurak geçmesi nedeni ile çekilen suyun yerine yüzeyden yeterince su sızmadığı için bu boşluklar daha hızlı oluşmaktadır. Çözüm için yer altı su dengesinin mutlaka korunması gerekmektedir. Aşırı su kullanımının önlenmesi için de kontrollü sulama ve yarı kurak tarım ürünlerinin yetiştirilme sürecine geçilmelidir.”dedi.