Çivril’ de kendi imkanlarıyla kurduğu 300 metrekare serada salatalık yetiştiriciliği yapan 60 yaşındaki emekli Enver Gök, organik olarak yetiştirilen salatalıkları vatandaşların rahatlıkla tüketebileceğini söyledi.
Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde emekli ve kahvecilik yapan Enver Gök, kendi imkanlarıyla 300 metrekare alana sera kurdu. Sera içerisinde salatalık ve marul üretimi yapan Gök, sofralık salatalıkları alıcıyla buluşturuyor.
“HİÇ BİR DESTEK ALMADIM”
Seracılık serüvenini anlatan Enver Gök, tek başına bu işi yaptığını belirterek; “Anamur’a gitmiştim. Orada seracılık yapıldığını gördüm. Geldim mahallemde deneme kararı aldım. İlk 2 yıl domates diktim. Zarar ettim. Ama son 2 yıldır salatalık dikiyorum güzel verim elde ediyorum. Eşim rahatsız olduğu için tek başıma bu işi yapıyorum. Seramın bulunduğu alan 300 metre karedir. Küçük seram da vakit geçiriyorum. Hiçbir destek almadım kendi imkanlarımla bu işi yapıyorum ”dedi.
“DAMLAMA SULAMA YAPIYORUM”
Yıllardır boşa akan suyu değerlendirmek istediğini söyleyen Enver Gök; “Derede su boşa akıyordu. Havuz yaptım sonra motor koydum ve o şekilde sulama yapıyorum. Dereden seraya kadar 60 metre hat döşedim. Hafta da 3 gün sulama yapıyorum. Damlama sulama sistemi yaptım. Sofralık salatalık yapıyorum. Başka mahsul yaptığın zaman hastalık oluyor” şeklinde konuştu.
“SEZONDA 10 TON SALATALIK TOPLUYORUM”
Üretim ve satışı kendisinin yaptığını vurgulayan Gök; “Kendim pazarlara gidiyorum. Orada satıyorum. Afyonkarahisar, Dazkırı, Dinar ve Özdemirci’de satıyorum. Kilosu 5 TL. 900 fide var. Emeğimin karşılığını alıyorum. Günlük 100 kilo salatalık topluyorum. Bir fide 12 kilograma kadar salatalık veriyor. Sezon da 10 ton salatalık topluyorum ”ifadelerini kullandı.
“AĞUSTOS’A KADAR SALATALIK BULUNUYOR”
Bu yıl ilk defa kışlık salatalık deneyeceğini belirten Enver Gök; “Tohumu ise Antalya’dan getiriyorum. Nisan sonunda ekimi yapıyorum. Mayıs’ın 10 gibi yetişiyor. Ağustos’a kadar salatalık bulunuyor. Daha sonra söküp marul dikiyordum ama bu sene marul yapmayacağım. Kışlık salatalık yapacağım. İlk kez bu yıl deneyeceğim ”dedi.
“ÇİFTÇİ ALTERNATİF YOLLAR ARIYOR”
Özdemirci’de su olmadığı için yılda bir ürün hasta ettiğini söyleyen Gök; “Özdemirci Mahallesi’nde yıllardır kuru tarımla uğraşıyoruz. Su yok. Çivril’in çoğu mahallesinde su var burada yok. Arpa, buğday, tütün ektik. Tabi bu yıl tütünden umduğunu bulamayan Özdemirci halkı kekiğe döndü. Bende alternatif arıyordum. Derede olan suyu değerlendirmesem zaten su yok. Özdemirci kurak ancak yaradan verirse yağmur o var. Başka ne suyumuz var ne de sulak arazimiz. Bu mahallenin halkı Çivril’den ayrı mı? Gümüşsu, Işıklı, o taraflarda su var. Orada ki çiftçi yılda 3 ürün alırken biz bir ürün zor alıyoruz. O yüzden çiftçiler alternatif yollar aramak zorunda kalıyor. Çiftçi ne yapsın köy yerinde ya hayvancılık ya da çiftçilik. Çok şükür ben kendi imkanımla dereye su motoru aldım. Bir sürü masraf ettim. 2 yıl zarar etsem de bu işi severek yapıyorum” diye konuştu.