5 Nisan Avukatlar Günü ülke genelinde olduğu gibi Çivril’de törenle kutlandı. Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtı önünde yapılan programda saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından çelenk sunumu gerçekleşti. Denizli Barosu Çivril İlçe Temsilci Avukat Osman Aydemir günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Avukat Osman Aydemir yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Sayın Başsavcım, Saygıdeğer Meslektaşlarım ve değerli konuklar. Basınımızın güzide temsilcileri: düzenlemiş olduğumuz bu törene hoş geldiniz. Sözlerime başlarken hepinizi saygı ve 5 Nisan Avukatlar Günü aynı zamanda dünyanın en saygın mesleklerinden biri olan savunmanın günüdür. Özellikle herkesin huzurunda düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaştığımız, mesleğin, meslektaşlarımızın ve toplumumuzun sorunlarını yüksek sesle dile getirdiğimiz özel bir gündür. Bu sebeple bizler için de ziyadesiyle kıymetlidir. Değerli katılımlarınız ile günümüze anlam kattığınızdan dolayı şahsım ve meslektaşlarım adına hepinize teşekkür ediyor, huzurunuzda tüm meslektaşlarımızın Avukatlar gününü kutluyorum. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK Avukatlık mesleğinin önemini ifade ederken; "Her şey kanun yapmaktan ibaret değildir. Aksine her şey o kanunları uygulamak ve uygulattırmaktan ibarettir. Uygulayan, yerine getiren daima karar verenden daha kuvvetlidir" diyerek mesleğimizin bizlere yüklediği sorumluluğu en güzel şekilde ifade etmiştir. Biz Avukatlar, henüz mesleğe başlarken bu cepsiz ve düğmesiz cübbeyi anlamına yaraşır şekilde ve onurla taşımak için yemin ettik. Yeminimize bağlı olarak da hukuk devleti mücadelesinde ne kadar etkin bir rol oynadığımızın ve gücümüzün farkındayız. Hukukun üstünlüğünün tesisi için azim ve kararlılıkla çalışırken, yargı bağımsızlığını, insan haklarını ve savunmanın kutsallığını dile getirip, hukuku korumak ve mücadele etmek zorundayız.
Avukatlar, savcılar ve hakimler yargının üç vazgeçilmez unsurudur. Ayrı ayrı kamaralarda bulunsak dahi sonuçta hepimiz hukuk gemisinin içerisinde bulunmaktayız.
Yargının kurucu unsuru olan avukatlar her fırsatta savunmayı savunmak mecburiyetine itilmektedirler. Oysa bilinmelidir ki bir gün herkese avukat gerekebilir. Site devletlerinden itibaren ihtiyaç duyulan ve icra edile gelen savunma mesleği kendisini kral görenlerce hep hasım görülmüş, yıpratılıp yok edilmeye çalışılmıştır. Ancak bu meslek daima var olmuştur var olmaya da devam edecektir.
Savunmanın sorunlarının savunmaya saygı duyularak ve içtenlikle tartışılıp çözülmesi temennimizdir. Silahların eşitliği ilkesine riayet edilerek savunmanın da yargıda kurucu unsur olduğu gözetilerek hak ettiği saygınlığa kavuşturulması gerekmektedir.
Yargılama faaliyetinin sadece duruşma salonlarında icra edilmediği bilinmelidir. Yargılama faaliyetinde savunmanın görevi karakollarda yargının kurucu unsuru olan bürolarda bazen sokaklarda başlamaktadır. Adaletin sağlanması için İyi bir yargılamanın yapılması gerektiği bilinmektedir. İyi bir yargılamanın yapılması için yargısal alt yapının ve fiziki mekanların, yargıya yakışır bir biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu mekanlar sadece duruşma salonları olmayıp, karakol odalarından, adliye bahçelerine, avukatın faaliyeti için gerekli tüm mekanlara uzanmaktadır.
Adaletin tesisi hedefleniyorsa, adli mekanizma iyi çalışsın isteniliyor ise öncelikle yargının kendi unsurları arasında adaletin sağlanması gerekmektedir. Bu çerçevede bilhassa yargının kurucu unsurları olarak adlandırılan tüm unsurların eşitliğine dikkat edilmelidir. Savunmanın ve savunmayı temsil eden avukatların, yargının kurucu unsuru olduğu yasamızda yazılmaktadır. Ancak yaşadığımız hayatta bunun yeterliği olmadığını görmekteyiz. Dahası her gün bu kuralın çiğnendiğini üzülerek yaşamaktayız. Buradan da anlamaktayız ki yasalardan öte bu kuralın zihinlere yazılması gerekmektedir.
Mahkeme kararlarında "Türk Milleti Adına Karar" denilmektedir. Kararın içerisine Türk Milletini avukatlar taşımaktadır. Yargıdan avukatlığı çektiğimizde adli hatalar zirve yapar.
Kamudan avukatları çektiğimizde yolsuzluklar zirve yapar.
Her devlette, her sistemde, her rejimde mahkemeler vardır. Ancak hukuk devletlerinde ve demokratik rejimlerde avukatlar vardır. Bu durum da göstermektedir ki hukuk devleti ve demokrasi için avukatlık vazgeçilmez unsurlardan birisidir. Yani avukatlık sadece yargının kurucu unsuru değil, hukuk devletinin ve demokrasinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir.
Adli hataların en aza indirildiği, yolsuzlukların olmadığı bir sistem için avukatlık mesleği olmazsa olmaz bir unsurdur. Mesleğimizin içerisine sokulduğu ağır sosyo-ekonomik koşulların, avukata dönük şiddet vakalarındaki artışın ve bu mesleği icra ederken önümüze çıkartılan her türlü engelin, özünde vatandaşın en temel hakkı olan savunma hakkına yönelik olduğunu bir sefer daha altını çizerek hatırlatmak isteriz. Savunma makamı, tüm olumsuz koşullarda dahi dün olduğu gibi bugünden sonra da yurttaşlarımızın yanında yer alarak hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma, yargılamanın adil bir şekilde gerçekleşmesini sağlama görevlerini yerine getirmeye devam edecektir. Biz avukatlar, avukatlık mesleğimizi onuruna uygun olarak icra edebilmek için her türlü mücadeleye hazırız. Çünkü şüpheniz olmasın ki bizler yargı camiası olarak büyük ve samimi bir aileyiz. Her türlü sorunumuzu doğru diyalogla ve hakkaniyetli bir şekilde çözmeye gayret etmekteyiz. Bu sebeple yerel işleyişten kaynaklı sorunlarımızın Çözümünün Cumhuriyet Başsavcımız, Hakim ve Savcılarımız ile Adli personelimiz tarafından önemsendiğini, diyalog yoluyla çözüme kavuştuğunu, bu aile birlikteliği ve duygusu içerisinde hassasiyetle giderilmeye çalışıldığını görmekten duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek, aynı zamanda yargı camiamıza da bu anlamlı günde teşekkür etmek istiyorum.
Sözlerime son verirken, bu anlamlı günde törenimize katılan tüm konuklarımızı ve meslektaşlarımı saygıyla selamlıyorum, Unutmayalım ki Avukatın sesi kesilirse vatandaşın nefesi kesilir” dedi.
Cumhuriyet Meydanındaki kutlama programı konuşmaların ardından sona ererken, kutlama kapsamında ilçede görev yapan avukatlar, akşam yemeğinde bir araya gelerek günlerini kutladı.