Ege Bölgesi’nin önemli meyve üretim merkezi olan Denizli’nin Çivril İlçesinde, aşırı sıcaklar meyve üretimini etkiledi. Yılda 25 bin ton şeftali ile 8 bin ton kayısı yetişen ilçede, şeftali hasadı başladı.  Rekoltenin geçen yıllara göre daha yüksek olduğu sezonda, aşırı sıcaklar meyvelerin olgunlaşmasını hızlandırırken bazı bölgelerde de meyve üzerinde yanık oluşmasına neden oluyor.

Aşırı sıcakların meyve kalitesi ve rekoltesini olumsuz etkilediğini ifade eden Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul “Aşırı sıcaklar, insanları olumsuz etkilediği kadar meyve ve tarım ürünleri üzerinde de olumsuz etki oluşturuyor. Olgunlaşma dönemindeki meyve aşırı sıcak nedeniyle olması gerekenden daha çabuk olgunlaşıyor. Üretici toplamada geç kalırsa meyve dökülüyor ya da daha ergin olduğu için nakliye ve tezgah ömrü azalıyor bu da satış fiyatı üzerinde olumsuz etki oluşturuyor” dedi.

"Aşırı Sıcaklarda Meyvede Güneş Yanığı Oluyor"

Bazı meyvelerde de güneş yanığı oluştuğunu belirten Başkan Özkul, ürün rekoltesinde ve kalitesinde düşüş yaşandığını dile getirerek, “Aşırı sıcaklarda özellikle üzüm, şeftali ve kayısıda güneş yanığı oluşuyor. Sıcak rüzgarların esmesi de zarara neden oluyor. Kalitesi bozuk olan meyveler, tezgaha gelmeden meyve suyu olarak değerlendiriliyor” dedi.

"Meyveler, Tezgaha Gelmeden Meyve Suyu Olarak Değerlendiriliyor"

Şeftali ve kayısı hasadı ile birlikte aşırı sıcaklara bağlı sorunlarla karşılaştıklarını belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul  “Bu yıl iklim değişikliğinin etkilerini derinden yaşadık. Haziran ayında sıcaklık rekorları kırıldı. Düzensiz ve zamansız biçimde kuvvetli yağışlar da gördük. Bu durum ürün rekoltelerini etkiledi, kaliteyi düşürdü. Kalitesi bozuk olan meyveler, tezgaha gelmeden meyve suyu olarak değerlendiriliyor. Uzun süren sıcaklıklar, meyve ve sebzelerin yanı sıra özellikle ayçiçeği ve mısırda da daha fazla su tüketmesine neden olduğu için çiftçinin sulama maliyeti de artıyor” dedi.

"Bazı Meyvelerde Gölgeleme Yöntemleri Uygulanabilir"

Aşırı sıcaklara bağlı olarak tarımsal üretimde kaybı azaltmak için bazı önlemler alınabileceğini aktaran Başkan Özkul “Modern sulama sistemleri kullanılmalı. Bazı meyvelerde gölgeleme yöntemleri uygulanabilir. Işığa, doluya, aşırı yağışa karşı ağaçları gölgeleme sistemiyle koruyabiliriz. Üretimde modern tekniklerin desteklenmesi gerekir”  ifadesini kullandı.

İklim değişikliğinin sıcaklıklardaki artışları beraberinde getirdiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, “Aşırı sıcaklar bitkileri strese sokuyor ve verimde düşüş yaşanmasına sebep oluyor. Yağış miktarı ve güneşlenme süresini değiştiren aşırı sıcaklıklar, sulama suyu ihtiyacını artırıyor” dedi.

"Çivril, Kayısı Üretiminde de Ciddi Bir Paya Sahip"

Özkul, Çivril’in önemli meyve ve tarım ürünleri üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek “Son yıllarda Çivril kayısı üretimi, çerezlik çekirdek yetiştiriciliği konusunda ülkede önemli bir rol üstlendi. Elma ve şeftali üretimi ile birlikte hünnap, kiraz, Kayısı ve çerezlik çekirdek üretim merkezlerinden biri konumuna geldi. Yıllık 25 bin ton şeftali yetiştiren Çivril, kayısı üretiminde de ciddi bir paya sahip oldu. Bu rekolte ve kaliteyi devam ettirmemiz gerekiyor. Çiftçi ve üretici bakım ve hasat konusunda üzerine düşeni yapsa da aşırı sıcaklar ve kuraklık rekolte ve kalite de maalesef olumsuz etki oluşturuyor” dedi.

ÇİVRİL MİLLİ HEYECANI MEYDANDA BİRLİKTE YAŞADI ÇİVRİL MİLLİ HEYECANI MEYDANDA BİRLİKTE YAŞADI

Editör: Hatice İçke