Çivril’de çiftçiler mağdur bırakılmaya devam ediyor.
Tarlasındaki mahsulün çobanların hayvanlarına yedirdiğini iddia eden vatandaşlar, mağdur oldukları ve her yere başvuru yaptıkları halde bir netice alamadıklarını çiftçi oldukları için mi başvurulara cevap verilmediğini gözyaşları içerisinde Çivril Belediyesine ve Çivril Kaymakamlığına tepki gösterdi.
Önceden Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı olduğunu ve bir şikâyetleri olduğunda direkt oraya başvurduklarını söyleyen çiftçiler, bu başkanlığın neden kapatıldığını ve çiftçilerin daha çok mağdur bırakıldıklarını söyledi.
“BİZ KİME DERDİMİZİ ANLATALIM”
Çiftçiler, tarlasında mahsulün kalmadığını görünce gözyaşlarını tutamadıklarını ve çaresiz eli kolu bağlı olarak ne yapacaklarını bilmediklerini belirterek; “Atlar şeftalim ağaçlarımızın meyvelerini yediler. Herkese başvurduk. Hiçbir sonuç elde edemedik. Muhtar ve belediyedeki yetkililer zehir atın diyorlar. Biz dil ağız söylemedik hayvanlar için zehir atamayız. Atların günahı ne? Buradaki ekinlerimizi resmen yediriyorlar. Artık bu sene tamamen yedirmiş ne kelle koymuş ne de samanlarını. Polise gittik delilin var mı? Belediyeyi aradık bizlik bir durum yok biz gelemeyiz dediler. Muhtarı aradık benim yapabileceğimiz bir şey yok. Cimer’e kadar başvuru yaptık. Biz nereye başvuru yapalım. Kime derdimizi anlatalım. Rütbeli insanlar başvuru yapınca hemen sonuç alırken biz çiftçi olduğumuz için mi sonuç elde edemiyoruz. Bunu anlayamıyoruz. İki evladım var kalp hastası ben tarladan mahsul alacağım ki onları tedavi ettirebileyim. Bu sene mahsul de yok ben nasıl onları tedavi ettireceğim. Biz kime derdimizi anlatalım. Biz başımıza bir şey geldiği zaman jandarmadan tut polise, belediyeye kadar başvuru yapamıyorsak kime başvuralım. Çivril Belediyesi ve Çivril Kaymakamlığı Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nı neden kurmuyor. Korumayı kaldırdılar şikâyet merci kalmadı. Jandarmaya gittiği zaman delil istiyor. Gece hayvanları tarlaya koyuyor ben gündüz görüyorum nasıl delil olsun. Biz çok mağdur olduk. Biz buraya zarar kestirelim diyoruz zabıta da gelmiyor. Kanun var ama kanunu işletecek insanlar yok. Biz çaresiziz bize yardım edin. Ya çiftçi malları koruma derneğini kurun ya da başvuru yaptığımız zaman sonuç alabilelim ”ifadelerini kullandı.
“ÇKS KAYDI OLMAYANLAR SATIŞ YAPMASIN”
Vatandaşlar tarlalardan da ayrıca şeftali başta olmak üzere ürünlerinin çalındığını belirterek; “Yollarda hale götürülen şeftalileri gören jandarmalar en azından ÇKS’lerine bakmalıdır. ÇKS’si olmayan zaten çalıntıdır. ÇKS kaydı olmayanların ürünü olmaz. Şeftalinin kilosu 8 TL en azından çalarken görmüyoruz ama satarken yakalanabilir. Tüccarında çiftçiden ürünü alırken ÇKS’ye bakmalı ve ÇKS kaydı olmayan kişilerden ürün almamalı gerekirse emniyet güçlere ÇKS kaydı olmayan kişileri bildirmesi bir vatandaşlık görevidir. Bu konu da hassasiyet gösterilmeli ve hallerde de ÇKS kayıtlarına mutlaka bakılmalıdır. Biz çiftçiler olarak bir yıl boyunca baktığımız oradan gelecek olan para ile borçları ödemeyi hedeflediğimiz ürünleri hak etmeden alın teri olmadan çalıyorlar. geceleri nöbet tutuyoruz. gece oraya gelen kişiler mutlaka yanında bir kesici ya da ateşli alet getirir. bizde kendimizi korumak için yanımızda bu aletlerden bulundurduğumuzda herhangi bir şey olduğu zaman biz suçsuz iken suçlu konuma düşeceğiz. Ya bu hırsızlara bir çare bulunsun ya da biz suçlu olmayalım. yoksa bir şekilde istemeden de olsa kan dökülecek. Yeter artık ya sesimiz duyun ya da olacaklardan bizi sorumlu tutmayın. Gerekeni yapamıyorsanız ne diye başımıza geçtiniz”dedi.
“KORUMA KURULSUN HAKLARIMIZ KORUNSUN”
Çiftçi kan ağlıyor diyerek feryat eden vatandaşlar; “Çiftçi Malları Koruma Derneği kurulacak ama her mahalleye bir koruma başkanı seçilmesi gerekiyor. İğdir’deki veya Gümüşsu, Kıralan’daki sorunları Sökmen’deki ya da Karayahşilerde’ki başkan nerden bilecek. Önceden koruma başkanları vardı daha iyiydi. Şimdi kim kime dumduma. Büyükşehir olduk ama çiftçi kan ağlıyor. Biz sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Bu kadar da olmaz. Belediye Başkanına, jandarmaya, polise, kaymakama derdimizi anlatamayacaksak kime anlatalım. Çiftçi bitti. Büyükşehir olmayan yerlerde şu an korumalar var. Biz durumdan mutlu değiliz ”dedi.