Çivril’de kiraz hasadı başladı. Son yağan yağışların kirazlarda çatlatmaya neden olmasıyla üreticiler alıcı bulmakta zorlanıyor.
Çivril merkez ve mahallelerinde bu yıl da umudunu ihracatlık kiraza bağlayan üreticiler, kiraz halinde fiyatların düşük olmasından memnun olmadıklarını söyledi. Alımların başladığı Çivril’de ihracatlık kirazın kilogramı 17 TL ile 19 TL arasında alıcı buluyor.
“HONAZ’DA 45 TL, ÇİVRİL’DE 17 TL”
Honaz’da kirazın kilosu 40 TL’den alıcı bulurken Çivril’de 17 TL’den alıcı bulduğu için memnun olmadıklarını belirten üreticiler; “Üreteci memnun değil. Çünkü fiyat Honaz’da 40- 45 TL iken Çivril’de 17 TL’den başlıyor en fazla 19-20 o da kiraz çok kaliteli olursa. Burada kiraz fiyatları düşük. Son yağan yağışlardan dolayı kirazlarda çatlama oldu. Alıcılar almıyor. Kirazımızı satmakta zorlanıyoruz ”dedi.
“KİRAZ HASAT EDECEĞİZ ZEHİRCİYE VERECEĞİZ”
Üreticilerin halinin zor olduğunu dile getiren kiraz üreticisi Aysel Gönen; “Kiraz toplamak için İşçi sıkıntısı var, işçi pahalı. Bir kişinin ücreti 120 TL’den başlıyor. İşçilerimizi Uşak’ın Sivaslı ilçesinden getirdik. Üretici kiraz hasat ediyor ama zorlukları fazla. Mesela bir bayan akşama kadar 30-40 kilo arasında kiraz topluyor. Gelen işçinin parasını peşin veriyoruz. Zehir attık mesela kirazlara onun parasını vadeli aldık. Kiraz hasat edeceğiz zehirciye vereceğiz. Kar ve zarar bir arada gezer ama Honaz ile Çivrili kıyasladığımız da Çivril’in ihracatlık kirazı çok düşük ”diye konuştu.
“KİRAZ ÜÇ ÇEŞİT OLARAK AYRILIYOR”
Kiraz hasadını aşama aşama anlatan Aysel Gönen şunları kaydetti: “İlk önce kirazları gelen işçiler topluyor. Masaya dökülen kirazlar seçiliyor. Üç çeşit kiraz ayrımı yapıyoruz. Birinci, ikinci ve çürük şeklinde kasalara ayırıyoruz. Böyle olunca zaman aşımı oluyor ve işçinin fazla olması gerekiyor. Kirazımızın cinsi Napolyon ‘Ziraat 900’ olarak geçiyor. Yani bu kirazımızı ihraç ediyoruz. 2 dekar kiraz bahçesinden 500 kilogram kiraz çıkıyor. Kiraz seyrek olunca az çıkıyor tabi sık olunca daha fazla çıkıyor.”
“ÜRETİCİ HALDEKİ FİYATLARDAN MEMNUN OLMADI”
Kiraz halinde kiraz satmak için bekleyen üreticiler fiyatlardan memnun olmadıklarını belirterek; “Kiraz satmak için sıraya girdik. Bir alıcı firma kirazımıza baktı. Burada 19 TL dediği kirazı indirmek için alana götürdüğümüzde 17 TL dedi. Bizimle dalga mı geçiyorlar. Ne oldu da değişti. İhracatlık kiraz 17 TL’den başlayıp 19 TL’ye kadar alıcı buluyor. Fakat yerli kiraz 8 TL’den başlıyor 10 TL’ye kadar. Üreticinin hali perişan. Buraya gelirken yolda teker patladı. Kiraz satacağız derken zarara da uğradık. Allah üreticilerin sonunu hayır etsin ”ifadelerini kullandı.