CAHİT ÖZKAN GÜRPINAR’DA VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ CAHİT ÖZKAN GÜRPINAR’DA VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ

Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Çivril’de, çiftçiler ekim yapmakta zorlanıyor. Tarlalarını ekmek için yağmur bekleyen çiftçiler, yağmur yağmazsa tarlalar ya ekilmediği için ya da kuraklık nedeniyle boş kalır dedi. Arpa buğday ekmek için yağmur yağmasını bekleyen çiftçiler haşhaş ekimini ise yer altı suyu kullanarak yapıyor.

Havaların kurak olması ve uzun süredir yağmur yağmaması nedeniyle çoğu çiftçi ekinlerini ekmedi. Tarlasının boş kalmasını istemeyen çiftçiler ise toprak kuru olmasına rağmen tarlasını ekerken, yağmur yağmaması ve ekinlerin çıkmaması riskinden dolayı kara kara düşünmeye başladı.

Yağmur yağmadığı için tohumlar toprak altında bekliyor

Kuraklık ve ekim yapmak için Çivril’de birçok mahallede yağmur duası yapılırken haşhaş eken bazı çiftçiler tarlalarını yeraltı suyu ile sulayarak ekim yapmaya başladı. Kuraklığın son yıllarda çok arttığını dile getiren çiftçiler, “Yaşanan kuraklık şu an için en çok buğday ve arpa ekimini etkiliyor. Tarlasını ekmek için bekleyen çok çiftçi var, bazı çiftçiler ise tarlalarını kuru olmasına rağmen ekti. Ekilen arpa ve buğday tohumların gün yüzüne çıkmak için yağmura ihtiyacı var. Tarlanın şimdilerde yemyeşil olması gerekiyordu. Ancak şu an sadece kuru toprak görülüyor. Çoğu çiftçi bitkileri daha ekmedi ekenlerde kuru kuru ekti” diyerek endişelerini dile getirdi.

Kış döneminde kar ve yağmurun az yağmasının da kötü sonuçlar doğuracağını belirten çiftçiler “yağmur ve kar az yağarsa da tehlike var. Bu sefer de tohumun oluşmama riski mevcut. Toprağa atılan tohum yağışı görmezse çimlenme süresini doldurabilir ve kurur. Ürünü ekmekte geciken çiftçi yağmur ve kar yağmaması tehlikesi ile de karşı karşıya, çiftçi bu sene çok zor durumda. Kış mevsiminin ortalarına geliyoruz. Hala bir damla yağmur ve kar yağmadı. Kuraklığın bedeli çok ağır olabilir. Bu kuraklık meyve ve sebze üretimini de olumsuz etkiler. Ürünün az olması fiyata yansıyacaktır kuraklık sadece hububatın değil sebze meyvenin fiyatlarını arttıracaktır” dedi.

“Kuraklık her geçen sene artıyor”

Kuraklığın her geçen sene daha çok arttığına dikkat çeken bazı çiftçiler “küresel ısınma her geçen gün şiddetini arttırıyor ve kuraklığın çiftçi üzerindeki olumsuz etkisi her geçen yıl daha çok artıyor. Bu dönemde ekimlerin bitmesi gerekiyordu ama hala tek damla yağmur düşmedi. Kuru toprağa ekim yaparak büyük risk alıyoruz. Sonra yağmur yağmasını bekliyoruz. Toprağın ekim yapılırken nemli olması gerek ama biz tohumu kuru toprağa bırakıyoruz ve yine yağmur beklemeye başlıyoruz. Küresel ısınma ve kuraklık her geçen yıl çiftçiye daha çok zarar veriyor” dedi.

“Yağış yoksa arpa buğday yok”

Kocayaka Muhtarı Hasan Koç kuraklığın çiftçinin kabusu olduğunu belirterek “girdi maliyetleri ile zor günler geçiren çiftçi son yıllarda birde kuraklık ile uğraşıyor. Tarlasına arpa buğday ekmek isteyen çiftçi nem olmadığı için tohum ekemiyor. Bazı çiftçiler kuru kuru ekim yapıyor yağmur yağmasını bekliyor. Her yıl maliyetini ve emeğini kurtarmak için çabalayan çiftçi kuraklık tehlikesine çare bulamıyor. Arpa ya da buğday için yer altı suyu da yetersiz geliyor. Çiftçi tarlasını yer altı suyu ile sulamaya kalksa işin içinden hiç çıkamaz. Yağmur ve kar olmazsa bu sene buğday ve arpa yetişmez. Kuru ekilen tarlalar da yağmur bekliyor ekim yapılacak tarlalar da” diyerek içinde bulundukları zor durumu özetledi.

“Kuraklık karşısında çaresiziz”

Tarlalarını ekim için hazırladığını belirten Yamanlar mahalle muhtarı Mustafa Özdemir “herkes tarlasını hazırladı yağmur bekliyor. Bende buğday ekeceğim tarlamı hazırladım bekliyorum. Yağmur yağarsa hemen ekeceğim yağmazsa yine ekeceği yine yağmur bekleyeceğim. Mazot gübre maliyetleri ile boğuşan çiftçi, kuraklık karşısında çaresiz” dedi.