Büyükşehir yasası ile mahalle haline gelen köy ve kasabaların hizmet alma noktasında büyük eksiklikler yaşadığını belirten CHP Çivril Belediye meclis üyesi İhsan CaranGürpınar, Cabar ve Karalar Uşak’a bağlanmak istiyor” dedi. 
Gürpınar’ın Uşak’a bağlanması için mahalle halkının istekli olduğunu belirten CHP Çivril Belediye meclis üyesi İhsan Caran “hizmet alma noktasında ciddi sıkıntı ve gecikme yaşıyoruz. Gürpınar, Cabar ve Karalar mahalleleri Sivaslı ilçesi ve Uşak iline bağlanmak istiyor. Bu sadece bizim talebimiz değil Karalar ve Cabar mahalle muhtarları, halkı ve Gürpınar halkı hizmet noktasında yaşanan eksikler ve bazı yaptırım ile uygulamalar yüzünden köy statüsüne geri dönmek istiyor. Bağlanma ve yeniden kasaba olma konusunda yapılacak bir referandumda %90 evet çıkar” dedi. 
Ekim ayı başında gündeme bomba gibi düşen Gürpınar, Karalar ve Cabar mahallelerinin Çivril ve Denizli’den ayrılarak Uşak’a bağlanma çalışmaları hakkında bilgi veren CHP Çivril Belediye meclis üyesi İhsan Caran kararın siyasi olmadığını belirtti. Açıklamasında Büyükşehir yasası ile mahalle haline gelen yerleşim yerlerinde zamanla birçok sorun yaşandığını belirten Caran “büyükşehir yasası tam anlamıyla köy ve kırsal yaşama uyarlanmadan uygulamaya konuldu dolaysıyla köylerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Geldiğimiz noktada yaklaşık 5 BİN nüfusu olan Gürpınar mahallesinde de hizmet noktasında ciddi sorunlar yaşanmaya başlandı ve bu sorunlar her geçen gün büyüyor. Bu sorunları çözmek yerel siyasilerin elinde değil” dedi.
Halkın büyük oranda yeniden kasaba ya da köy statüsüne dönmek istediğini belirten İhsan Caran “1953 yılından bugüne kadar kasaba olan Gürpınar bir gecede mahalleye döndü. Kışın 5, yazın 7 BİN kişinin yaşadığı kasaba bir anda mahalle oldu. Kasaba olarak kendi gördüğü bazı hizmetler elinden alındı. Belediye kapanınca hizmet birimleri büyükşehir ve Çivril Belediyesine devroldu. Daha önce kendi işini gören Gürpınar, uzaktan hizmet almaya başladı, ancak uzaktan gelen hizmet yetersiz geliyor. Halk bu konuda mustarip” dedi.


“Karalar’da ev yaptırmak için Merkezefendi gibi vergi ödüyoruz”
Köyden mahalleye dönen yerleşim yerlerinde sıkıntı ve sorunların daha fazla olduğuna dikkat çeken Caran “köyler büyükşehrin sadece yaptırım ve cezalarını gördü. Parke taş dışında köylere yapılan bir hizmet olmadı ancak yaptırım, ceza ve harç konusunda ciddi bir mali külfet getirildi. Getirilen ceza ve harçlar yüzünden köylerde göç hızlandı. Kırsala ve köye dönüşü desteklemek gerekirken biz köydeki yaşlı genç kim varsa kente kaçırdık. Bugün Karalarmahallesinde yeni ev yapmak imkânsız, hayvancılık yapmak isteyen biri hayvan beslemek için günlerce haftalarca süren bir prosedürü takip etmek zorunda. Cabar mahallesinde ev yapmak isteyen bir vatandaş Merkezefendi de ev yapmak isteyen bir vatandaş ile aynı ruhsat ücretini ödemek zorunda. Dolayısıyla köylerde yaptırım var hizmet yok. Bu durum halka ciddi anlamda mali bir külfet ve yaptırım getirdi. Çivril’in kuzey mahalleleri Uşak’a bağlanmak yeniden köy olmak istiyor. Mahalle olmanın hiçbir anlamda avantajı yok bari köy olalım eski haklarımıza kavuşalım” dedi.


“Hizmet Almada sorun yaşıyoruz”
Gürpınar mahallesinin kasaba olduğu dönemlerde itfaiye, temizlik, ruhsat gibi hizmetleri kendi imkanları ile karşıladığını belirten İhsan Caran “biz geçen beş yıllık dönem ve 31 Mart yerel seçimlerinden bu güne kadar yaklaşık 6 yıldır Çivril ve Denizli Büyükşehir Belediyesinden tam anlamıyla bir hizmet alamadık. En basitinden Gürpınar’da bir tane belediye personeli var. Bu arkadaş Gürpınar’ın hangi sokağını hangi parkını temizleyebilecek hangi işe yetişebilecek? Özellikle yazın defalarca orman ve anız yangını çıktı, Çivril’den destek gelene kadar Sivaslı ve Pınarbaşı belediye itfaiyeleri yetişti. Önceden kendi itfaiye birimimiz ve araçlarımız vardı. Hizmet noktasında Büyükşehir ile vaat edilen hizmetleri alma noktasında hep sorun yaşadık” dedi.
Semih Dere ile görüştüm, Özkan Yalım’dan randevu istedim”
Çivril veDenizli’den ayrılarak Uşak’a bağlanma konusunda halktan gelen yoğun talep üzerine Çivril belediye Başkanı Semih Dere ile bir görüşme yaptığını belirten CHP Meclis üyesi İhsan Caran “mahalle sakinlerinin istek ve talepleri doğrultusunda Uşak’a bağlanma konusunu Çivril Belediye başkanımız Semih Dere’ye ilettim. Siyasetçi ve meclis üyesi olarak bizim görevimiz halkın istek ve taleplerini dinlemek çözüm bulmak, ilgili yerlere iletmek. Ben de konuyu Çivril belediye Başkanımız Semih Dere ile görüştüm. Sorunları ilettim. Daha sonra Uşak Belediye başkanı Özkan Yalım’dan randevu istedim. Özkan Yalım yurtdışından geldiğinde uygun olduğu bir zamanda onunla da bu konuyu konuşacağız” dedi.
Uşak’a bağlanılması durumunda Sivaslı’nın bir kasabası olacaklarını belirten İhsan Caran “bağlanma konusuyla ilgili olarak Sivaslı Belediye Başkanı da gerekli çalışma ve araştırmaları yapıyor. Kendisi gelecek hafta Ankara’ya gidecek ve konu ile ilgili gerekli yasal prosedürü öğrenecek. Özkan Yalım ile de görüştükten sonra konu biraz daha netleşecektir” dedi. 

Ihsan Caran
“Köy ve Kırsalda aynı sorunlar yaşanıyor”
Uşak’a bağlanma, tekrar kasaba ve köy olma isteğinin Karalar, Cabar ve Gürpınar halkının ortak isteği olduğunu belirten İhsan Caran “Uşak’a bağlanma isteği üç mahallenin halkının ortak ve genel isteği. Yaşanan sorun ve sıkıntılara çözüm bulunamadığı için akla ilk gelen çözüm. Hemen olacak bir şey değil, sadece istemekle olmuyor, amacımız sorunlara çözüm bulmak. Kırsal mahallelerin hepsinde aslında bizim yaşadığımız sorunlar yaşanıyor. Hizmet alamayan ama vergisini harcını belediye gibi ödeyen köylü durumdan rahatsız. Besihane yapamayan köylü sorununa çözüm istiyor. Vergisini harcını Merkezefendi, Pamukkale Belediyesine göre ödeyen köylü yangın olduğunda köyünde itfaiye olsun istiyor. Köyüne baba toprağına ev yapacak genç harcını üst sınırdan değil, köy standartlarında ödemek istiyor” dedi. 


“Avukatla iletişim halindeyiz”
Süreçle ilgili olarak avukat desteği aldıklarını da belirten CHP Belediye meclis üyesi İhsan Caran “avukata gittik ve bağlanma konusunda bilgi aldık. Avukat detaylı bir çalışma yapacak halka bilgi verecek. Dediğim gibi bu hemen olacak bir konu değil, yerel idarelerin tasarrufu var, kamu idaresinin görüşü olacak en nihayetinde halkın büyük oranda evet demesi gerekecek ve son olarak Cumhurbaşkanının onayı gerekecek. Biz yasal ve siyasi olarak çalışmalarımıza başladık” dedi. 
“Halkın Talebini İlettik. Bizim İsteğimiz ya da Siyasi Bir Durum Değil”
Çivril’den ayrılma, Uşak’a bağlanma konusunun gündeme gelmesinin ardından olayın siyasi polemik malzemesi yapılmak istendiğine dikkat çeken İhsan Caran “konu siyasi bir konu değil. Üç köyün sorunu binlerce kişinin talebi. Bazı kesimler benim parti ve Belediye Başkanlarım ile kavgalı olduğumu o yüzden bu tür bir girişimde bulunduğumu söylemiş. Benim görevim halkın sorununa çözüm bulmak, derdini dinlemek gerekli yerlere iletmek. Tekrar ediyorum Büyükşehir yasası ile köylerde yaşanan ciddi sorunlar var. Bunların acilen çözülmesi gerek bugün Karalar, Cabar ve Gürpınar’ın yaşadığı sorunlar ileride tüm köylerde yaşanacak ve içinden çıkılmaz bir durum alacak. CHP iktidarında ilk yapılacak icraat büyükşehir yasasının iptal edilmesi ve köylerin yeniden kendi statülerini kazanması olacak. Bu sadece üç muhtarın ya da İhsan Caran’ın isteği değil bu bölgede yaşayan üç köyün isteği. Siyasi bir polemik konusu değil, üç kişinin isteği değil” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN FIRIN ZİYARETİ ÖĞRENCİLERDEN FIRIN ZİYARETİ


“Biz bugün için değil gelecek için çabalıyoruz”
Birleşme isteğinin siyasi kaygıdan değil gelecek kaygısıyla ortaya çıktığını ifade eden İhsan Caran “bugün yerel iktidarda CHP var ve benim çabam muhtarın ısrarı ile Gürpınar’a bir şeyler yapılıyor. Son altı ayda Gürpınar’a yapılan hizmetleri son altı yılda alamadık. Şimdi CHP belediyesi var bir sorun yok ama bir sonraki dönem aynı sorunları yaşamayacağımızın garantisi yok. Onun için biz kasaba ve köy olmak istiyoruz. Ya da büyükşehir yasasında değişikliğe gidilmesini istiyoruz. Bundan dolayı birleşme talebimiz siyasi değil, gelecek kaygısı ile istenen bir taleptir.”ifadelerini kullandı.
 

Muhabir: Serap Sofulu