Çivril’de yetişen sumak, kadınlar tarafından toplanıp işlenerek sofra kullanımına hazırlanıyor
Yüzlerce yıldır köylülerin kendi kullanımları için topladığı sumak artık özellikle kadınlar için bir iş kolu haline geldi. Kadınların topladığı sumak, işlendikten sonra tüketicilere sunuluyor.
Çivril’in eşsiz bir doğaya sahip olduğunu ifade eden Özlem Cennet Açar; “Dağda hiçbir su kaynağı yok. Ilıman iklimlerde yetişebilen bitkileri görmek mümkün. Bunlardan en önemlisi sumak. Çivril’in toprakları çok verimli. Her türlü meyve, sebze oluyor” dedi.
“SUMAK TOPLAMASI DA İŞLEMESİ DE ÇOK ZAHMET GEREKTİREN BİR İŞTİR”
Çivril’de çok kişinin bilmediği sumak TOKİ’nin arkasındaki dağda bulunuyor. Kısacası Yakasomak Mahallesi dağlarında çok fazla olup kullanılması gereken en faydalı bitkidir. Sumak doğal olarak yetişen çalı şeklinde bir bitki. Eşim ve çocuklarımla birlikte dağlarda bu bitkiyi toplayıp sofralarda kullanıma hazır hale getiriyoruz. Sumak toplaması da işlemesi de çok zahmet gerektiren bir iştir. El atmadığım iş kalmadı. Herkesin de istediklerinde her işi başaracağına eminim”dedi.
“BİRÇOK KRONİK HASTALIK TÜRÜNE YAKALANMA OLASILIĞINI DA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜRÜR”
Sumağın sağlığa da birçok faydası olduğuna değinen Özlem Cennet Açar; “Sumak, antioksidan özellikleriyle yıllardır bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok baharat türünden çok daha güçlü bir antioksidandır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikalleri indirger ve oksidatif stres düzeyini düşürür. Yol açtığı bu olumlu etki sayesinde hücrelerin kanserleşmesini önleyerek tüm kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar. Ayrıca antioksidan etkisi sayesinde kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık türüne yakalanma olasılığını da önemli ölçüde düşürür ”diye konuştu.
“SUMAĞIN SADECE KIRMIZI KABUKLARI KULLANILIYOR”
Sumağın yapım aşamasını da değinen Açar; “Sumakları üzüm salkımı gibi tek tek koparıp topluyorum ve toplandıktan sonra yere serip dallarının kurumasını bekliyorum. Daha sonra mercimek tanesi gibi onu temizliyorum. Tane tane ayıklıyorum ve elekten geçiriyorum. İçinde kalan yaprakların bu şekilde temizliyorum ve makinesinden çekiyorum. Karabiber çekilen makinada çekiliyor. Sumağın sadece kırmızı olan kabukları kullanılıyor içerisinde çıkan çekirdek çöpe atılıyor ”ifadelerini kullandı.
“SUMAK ÇAYI OLDUKÇA FAYDALI BİR BİTKİSEL DESTEKLEYİCİDİR”
Sumağın tüketimi konusunda da bilgi veren Özlem Cennet Açar şunları kaydetti: “Sumak ülkemizde tüketimi oldukça yaygın olan bir baharat türüdür. Kullanım alanı genellikle salatalardır. Bunun yanı sıra bamya yemeği veya ekşili dolmalarda ekşi tadı vermesi amacıyla sumak suyu kullanılabilmektedir. Yukarıda sayılan faydaları nedeniyle sumağı bol miktarda tüketmek isteyen kişiler için bir diğer tüketim yöntemi ise sumak çayıdır. Özellikle kronik faranjit, boğaz ağrısı, balgam veya kuru öksürük gibi şikâyetleri olan bireyler için sumak çayı oldukça faydalı bir bitkisel destekleyici tedavi seçeneği oluşturur. Çay için 1 çay kaşığı sumağı 1 çay bardağı kaynayan suya koyup 5 dakika demlenmesini beklemek.”