Yer altı suları ve nehirlerin kurumasıyla Işıklı gölü ve Menderes Nehrinde yaşanan kuraklığın her geçen yıl arttığına dikkat çeken Koçak Mahallesi Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Karaaslan “Işıklı gölü ve Menderes nehir göz göre göre kuruyor. Çiftçi ürünlerini sulamak için yer altı su kaynaklarına yöneliyor. Ancak yer altı suları da zamanla azalacak ve daha büyük tehlikeler ile karşı karşıya kalacağız. Çivril’de acilen basınçlı damlama sulama sitemine geçilmesi gerekiyor” dedi.
Tarımın ülke ekonomisi ve geleceği adına hayati bir önem taşıdığına dikkat çeken Kooperatif Başkanı Mustafa Karaaslan “tarım ve gıda üretiminin önemini kısa süre önce yaşadığımız Korona salgını ile bir kez daha gördük. Tarım ve üretim bir ülkenin milli güvenliği kadar önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir konu. Dolayısıyla tarımsal üretim yapan çiftçilerin yaşadığı sorunlar göz ardı edilmemeli. Son yıllarda Çivril’de tarımsal su konusunda çiftçiler büyük sorunlar yaşıyor. Bazı bölgelerde üretici mahsulüne yeteri kadar su veremiyor. Dolayısıyla ye ürün kalitesi düşüyor ya da rekolte düşük oluyor buda çiftçi açısından büyük zarar” dedi.
Menderes Nehri ve Işıklı Gölündeki su miktarının son yıllarda yetersiz kalması ile çiftçinin yeraltı sularına yöneldiğini belirten başkan Karaaslan “göl ve Menderes nehrindeki su artık yetersiz. Gölü besleyen kaynakların önüne yapılan bent ve setler Akdağ’dan gelen dere ve nehirleri kuruttu, dolayısıyla gölde tutulan su miktarı azaldı. Akdağ’dan gelen kaynakların kesilmesi ve kuraklıkla birlikte Menderes Nehrindeki su da tükendi. Göl ve nehirden ürününe yeterli su bulamayan çiftçi sondaj ile yer altı sularına yöneldi. Çivril’de binlerce sondaj kuyusu açıldı. Çiftçi su ihtiyacını bu kuyular ile karşılıyor” dedi.
Çivril’de yaygın olarak vahşi sulama yönetiminin kullanılmasının da su yetersizliğinde etken olduğunu ifade eden Kooperatif başkanı Mustafa Karaaslan “Çivril’de tarım yapılan alanlarda vahşi sulama yöntemi var. Suyun yetersiz kalmasında ki en büyük etkenlerden biri de bu. Çivril’in acilen damlama sulama sitemine geçmesi gerekiyor” dedi. Koçak Tarımsal Sulama Kooperatifi olarak 12 yıldır damlama sulama sistemine geçmek için çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Karaaslan “kooperatif olarak 1994 yılından itibaren çiftçilere hizmet veriyor uz. 300’e yakın üyemiz var. Yaklaşık 10 BİN dekar tarım arazimiz var. Bunun yarısından fazlası sulanıyor. Sulamayı basınçlı damlama siteme geçirmek için 2012 yılında başlattığımız proje halen başlamadı. Çivril’de bizim gibi projesi hazır 4 sulama kooperatifi daha var. 2025 yılı içinde damlama projemizin çalışmalarının başlayacağını umuyorum” dedi.
12 yıldır damlama sulama için bekletildiklerini belirten Başkan Karaaslan “damlama projemizi hazırladıktan sonra müracaatımızı yaptık. Önce DSİ’ye olan rutin geri ödemlerimizin tamamlanması gerektiğini söylediler. Ödemlerimizi tamamladıktan sonra da ödenek olmadığı gerekçesi ile yatırım yapılmadı. Çivril’de 4 kooperatif yaklaşık 20 BİN dekar arazi için damlama bekliyor. Damlama sisteme geçilmesi hem yer altı sularına hem de göl ve Menderes nehrine olumlu katkı sağlayacaktır. Denizli genelinde 12 sulama kooperatif damlama projesi hazırladı ve DSİ’ye müracaat etti. 2024 yılı içinde hiçbir projeye ödenek çıkmayacağını söylediler, umudumuz 2025 yılında bu projelerin ihale edilmesi ve bir an önce hayat geçirilmesi” dedi.
Koçak mahallesinin yer altı sularının çok verimli olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Karaaslan “Koçak dağ yamacında bir mahalle. Yer altı sularımız çok verimli. 9 adet su kuyumuz var. Kuraklık ve susuzluktan en az etkilenecek mahalle Koçak ancak biz bugünden tedbir almalı ve suyumuzu verimli kullanmanın yollarını bulmalı ve uygulamaya geçirmeliyiz. Koçak mahallesinde su biterse Çivril ovasının hiçbir yerinde su kalmamış demektir. Onun için Koçak’ta damlama sulama hemen hayata geçirilmeli ve vahşi sulama bitirilmeli” dedi.