Çivril’in başlıca geçim kaynaklarında olan tütün üreticiliği, her geçen gün üreticilerinin emeklerini boşa çıkartması nedeniyle, üreticilerinin yüzünü güldürmedi.

Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde tütün üreticilerini ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Üyesi Tunay Yazıcı, üreticilerin sorunlarını dinledi ve meclise taşıyacağını belirtti. Çiftçiler zor durumda dedi yetkililere seslendi.

“TÜTÜN ÜRETİCİLERİMİZİN DERTLERİNE ÇARE OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Tütün üreticilerinin mağdur olduklarını gören ve yetkililerin üreticisinin yanında olması gerektiğini vurgulayan Tunay Yazıcı; ”Çivril Özdemirci Mahallesi kurak bir mahalledir. Burada su yok ve çiftçiler mecburen kuru tarım yapıyorlar. Ama bu yıl hem kuraklık hem de salgının devam etmesi birde fiyatların yüzde yüz artması çiftçiyi daha çok mağdur etti. Buradaki emekçi kardeşlerimizin en büyük sıkıntısı bu sene yağmurun yağmaması ve tütündeki rekoltenin çok düşük olmasıdır. Fiyatlardaki belirsizlik çiftçilerimizi ve ailelerini sıkıntıya uğratmıştır. Temennimiz rekoltesi yüksek ve fiyatları yüksek çiftçilerimizi memnun etmesidir. Üreticimiz zaten içler acısı durumdadır. Çiftçilerimize daha çok destek verilmelidir. Çünkü çiftçilerimiz bizim göz bebeğimizdir. Çiftçilerimiz olmasa biz bir hiçiz. Onlara hak ettikleri verilmelidir. Bizler de Cumhuriyet Halk Partisi olarak üreticimizin sorunlarını meclise taşıyacağız ve dertlerine çare olmaya çalışacağız ”diye konuştu.

“TÜTÜN YÜZÜMÜZÜ BU YIL DA GÜLDÜRMEDİ”

Tütün üreticileri çocukları için yeni istihdam alanları açılmasını istediklerini belirterek; “İmece usulü çalışıyoruz. Bir gün bizim tarla da diğer gün komşunun tarlada. Çoluk çocuklarımızla sabahın köründe tütün toplamaya geliyoruz. İşçiye verecek paramız yok. Günlük 100 TL mazot 100 TL market alışverişine veriyoruz. Zaten tütünün parasını yiyoruz. Aslında biz bu tütünden bir şey kazanmıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tütün yüzümüzü güldürmedi. Tarlamıza gökten yağmur yağarsa mahsulümüz sulanıyor. Diğer mahalleler gibi kanalımız yok suyumuz yok. Kurak bir mahallemiz var. En çok mağdur olan tarafımız ise suyumuzun olmamasıdır. Bu devirde çiftçiyi düşünen yok. Gençlere tarlada değil de sigortalı iş olsa çok iyi olacak. Gençlerimizi ve çocuklarımızı istihdam edilebilecek yerler açılmalı ”dedi.

“BİZ ÜRETİCİLER OLARAK YETKİLİLERDEN SESİMİZİ DUYMALARINI İSTİYORUZ”

Köyde tütün de ekmesek ne yiyeceğiz başka çaremiz yok diyen tütün üreticileri;” Bizim tütün, arpa ve buğdaydan başka ekeceğimiz bir ürün yok. Tütün az da olsa gelir kaynağımız. Bu günlerimize şükür ediyoruz başka ne yapalım. Biz günde yapraklar buruşuk olmazsa günde 80 çizi kırıyoruz. Çocuklarımız da yardım etmese ne yapacağız bilmiyoruz. Bu yıl afyon da ekmiştik ama yağış olmadığı için kelle çevirmeden kurudu. Biz üreticiler olarak yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz. Çiftçi mağdur, çiftçi perişan. Çiftçinin yüzü gülmüyor ”diye konuştu.