Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde çiftçiler tütünden emeklerinin karşılığını alamadıklarını için kekiğe yöneldi.

Korona virüse iyi geldiği haberlerinin ardından pazar payı ve fiyatı artan kekiğin, Çivril’de ekim alanı artıyor. Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde ilk kez bu yıl ekilen kekikten çiftçi umutlu.

Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde çiftçiler su olmadığı için kuru mahsul ektiklerini ve tütünden umduğunu bulamadıkları için kekiğe yöneldiklerini söylediler.

Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde çiftçiler tütünden emeklerinin karşılığını

“MAHALLEMİZE SU GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Çiftçiler, Kıralan’a kadar suyun geldiğini Özdemirci’ye su gelmemesiyle yılda bir kez ürün aldıkları için sıkıntı yaşadıklarını belirterek; “ Kuru mahsul ekiyoruz. Yılda bir kez ürün alıyoruz. Çivril merkez ve suyun gittiği yerlerde yılda 3 mahsul alınıyor. Bizim farkımız nedir? En büyük sorunumuz su. Su olmadan bir şey olmuyor. Biz sadece tütün, buğday, arpa ekiyorduk. Şimdi tütünü bıraktık. Çünkü emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yılda kekik ekmeye karar verdik. İlk defa ekiyoruz. Covid-19’a iyi geldiği söyleniyor. Zaten ektiğimiz kekik 5 yıl tarla da duruyor. İlk sene orakla daha sonraki senelerde makine ile hasat olacak. Yetkililer bizim sesimizi duysunlar. Mahallemize su gelsin. Üreticimizin de yüzü gülsün ”şeklinde konuştu.

Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde çiftçiler tütünden emeklerinin karşılığını

Üretimi ve hasadı kolay pazarı açık kekiğin bilinen bir hastalığının ve zararlısının olmaması da üreticileri kekik dikimine yönlendiriyor.

24 dekar alana dikilen kekikten yılda 3 ila 3 bin 500 ton arasında kekik hasadı olacağını tahmin ediyorlar.

Çivril’in Özdemirci Mahallesi’nde çiftçiler tütünden emeklerinin karşılığını