Kabine Toplantısının ardından Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni doğan bebek sayısı ve doğurganlık hızının düşüşünün Türkiye için varoluşsal bir tehdit olduğunu vurguladı. Peki Denizli için veriler ne dedi? 

ÇİVRİL'İN 2. TARIM FUARI AÇILDI ÇİVRİL'İN 2. TARIM FUARI AÇILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'deki Kabine Toplantısı sonrasında ele aldığı çeşitli konular arasında aile ve nüfus konusuna geniş yer ayırdı. TÜİK’in endişe verici olduğunu söyleyerek "En az 3 çocuk çağrılarının öneminin bugün daha iyi anlaşıldı” dedi. 

Yalnızlığı Tercih Edenlerin ve Boşanmaların Sayısı Arttı 

Erdoğan, son yıllarda aile yapısına yönelik tehditlerin arttığını belirterek, dünya genelinde toplumların yaşlandığını, yalnız yaşamayı tercih eden bireylerin ve boşanma oranlarının arttığını, evlilik oranlarının ve hane başına düşen çocuk sayısının azaldığını ifade etti. Erdoğan, "2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir. Evlilikler ve doğurganlık hızı azalırken, tek ebeveynli veya parçalanmış ailelerin sayısı günden güne çoğalıyor" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonu tek haneye indireceğiz - Bloomberg HT

“En Az 3 Çocuk Çağırımızın Önemini Daha İyi Anlaşılıyor” 

Türkiye'nin nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altında olduğunu belirten Erdoğan, "Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Maalesef zaman öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor" ifadelerini kullandı. 

Kaba doğum hızı 2022 yılında geriledi - Bursada Bugün - Bursa bursa haber  bursa haberi bursa haberleri Bursa

Peki Denizli’de Durum Ne? 

TÜİK verilerine göre Denizli’de 2023 yılında gerçekleşen toplam doğum sayısı 10 bin 324 oldu ve bu sayı önceki yıllara göre düşüş gösterdi. Denizli’nin doğurganlık hızı ise 2023 yılında 1,41 oranına düştü. Denizli’nin kaba doğum hızı ise 2023 yılında yüzde 9,8 onarına düştü.  

Türkiye’de Ne Kadar? 

TÜİK’e göre Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2023 yılında 1,51 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2023 yılında 1,51 oldu. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi.