Saadet Partisi̇ Grubu adına TBMM’de konuşan Denizli Milletvekili Sema Si̇lki̇n Ün deprem, sel, kuraklık, dolu gibi afetlerin tarım ve gıdayı olumsuz etkilediğini söyleyerek “Acıpayam’daki dolu felaketi sonrası çiftçimizin halini 1 kez de meclis kürsüsünden ifade ettim. Bakan bize çiftçiyi kışkırtıyorsunuz diye dursun biz çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Çiftçiyi kışkırtan şey sizin zengin topraklarda fakir insan çıkaran politikanız” dedi.  

“Çiftçi Devletini Yanında Görmeyi Bekliyor” 

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün konuşmasında, “Her gün ülkemizin dört bir tarafından çiftçilerimizin kitlesel çığlıkları yükseliyor. Bu çığlıklardan biri tanesi de şehrim Denizli'den. Acıpayam ilçemizin Akalan Ovası'nda on beş gün önce yaşanan dolu felaketinde 30 bin dekar arazinin üçte 1'i doğrudan etkilendi. Kavun, karpuz, biber, buğday ekimi yapılan bölgemizde çiftçilerimizin ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) sorunu olduğundan, en fazla yüzde 15 oranında çiftçimizin TARSİM'e (Tarım Sigortaları Havuzu) kaydı olduğundan maalesef geri dönüşler olamıyor. 

Afetin ilk anından itibaren yanında olduğumuz çiftçilerimizin zararının tazmin edilmesini beklerken, faizlerinin silinmesini beklerken aradan geçen zamanda çağrılarımıza kulak tıkayan bankalar maalesef daha çiftçinin kredi borcunun ötelemesini bile yapmadı. Çiftçi devletini yanında görmeyi bekliyor ve bilinmezlikler içinde kredi borcunu ödemek için çırpınıyor” şeklinde konuştu.  

BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU "BÜYÜKŞEHİRİN ARACI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİNE TAHSİS EDİLMİŞ" BAŞKAN ÇAVUŞOĞLU "BÜYÜKŞEHİRİN ARACI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİSİNE TAHSİS EDİLMİŞ"

“Tasarrufun Acısını Çiftçinin Heba Olan Emeğinden Çıkaracaklar” 

Tasarruf tedbirlerinin faturasının çiftçiye kesileceğini belirten Milletvekili Sema Silkin Ün, “Çiftçiye ‘Bekle’ diyorlar, neyi bekleyecek? Cumhurbaşkanına sunulmak üzere hazırlanacak hasar raporuyla ilgili Cumhurbaşkanının iradesini ‘Bekle’ diyorlar. Yani Bakanlık yok, Bakanlığın taşra teşkilatı yok, Denizli'nin bir mahallesindeki tarım desteğini Cumhurbaşkanı belirleyecek. Emin olun, karşımıza son günlerin popüler mazereti tasarruf tedbirleri çıkacak. Zenginden, faizciden, tefeciden, servet transferi yaptıklarından elde etmedikleri tasarrufun acısını çiftçinin heba olan emeğinden çıkaracaklar” dedi. 

“Çiftçiyi Kışkırtan Sizin Politikalarınız” 

Açıklanan hububat fiyatlarına da eleştirilerde bulunan Vekil Sema Silkin Ün, “Enflasyon oranını yüzde 75 olarak açıklayıp buğday alım fiyatını sadece yüzde 12 artıran bir anlayış hakkında daha fazla iyimser olmamız maalesef mümkün değil. Tüm kesimler isyanda ‘Rakamlar revize edilsin’ diye haykırıyorlar. Maliyeti 10 liranın üzerinde olan buğdaya 9,25 fiyat veriyorlar. Çiftçi isyanda, Tarım Bakanı çıkıp "Çiftçiyi bize karşı kışkırtmayın." diyor. Sayın Bakan, çiftçiyi kışkırtan birisi varsa çiftçiyi topraktan koparan sizin bu acımasız kara düzen politikalarınızdır. Çiftçiyi kışkırtan bir şey varsa çiftçiye aldığı mazot desteği tutarının 3 katını vergi olarak ödeten politikanızdır. Çiftçiyi kışkırtan bir şey varsa tarım sektörünün takipteki kredi tutarını 2 milyar lirayı geçiren politikanızdır. Çiftçiyi kışkırtan bir şey varsa çiftçinin bankaya borcunu bir yılda yüzde 75 artıran vicdansız siyasetinizdir. Yani çiftçiyi kışkırtan bir şey varsa Sayın Bakan, zengin topraklardan fakir insanlar yarattığınız için sizsiniz” şeklinde konuştu.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli