Kale Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çevre düzenlemesi ve su kaynağı revizyonu ile bölgenin eski ihtişamına geri dönmesi için adım atıyor. Özellikle anıt ağaç olan kavağın koruma altına alınması için başlatılan çalışmalar, bölgenin tarihi ve kültürel önemi daha da ön plana çıkartacak. Vatandaşlar, bölgeyi ziyaret ederek adaklarını kesmekte ve rahat bir ortamda ibadetlerini gerçekleştirmektedirler. Kale ilçesinde yaşayan ve bölgeye hakim olan Ethem Patiz, “Kavağın içi biraz boş olduğu için çobanlar soğukta zamanında ateş yakmışlar. Koyun baba, burası ve yaren dede gibi böyle yerlerde geçmişte ki büyükler su akan yerde kalmışlar. Çok eski yıllardan bu yana tarihi büyükler burada olduğu için ziyarete gelirlermiş. Burada vatandaşlar adak kesermiş. Biz buralar yıprandığı için bakım yapmaya çalıştık. Kale Belediyemizin desteğiyle bu taraflara tadilat yaptırdık. Bizim sorunumuz burada ağacın koruma altına alınması, bu kavak ağacı olmasa bir anlamı yok yani.” dedi.

“Çok eski tarihlerden bu yana önemsenen bir nokta”

Bölgenin geçmişine vurgu yaparak, ağacın deforme olmasına rağmen çeşitli çalışmalarla kavağın ömrünü uzatmayı hedeflediklerini belirten Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, “Burası Eren Dede türbesi ve erenler kavağı olarak adlandırdığımız bir bölgedir. Çok eski tarihlerden bu yana tabi ki de bu bölgenin de önceden yerleşim alanı olmasından dolayı sıkça ziyaret edilen ve halk tarafından da önemsenen bir noktadır. Tabi burası yıllarca bakımsız bir şekilde kalmıştı ama son birkaç yıldır bizde buranın düzenlenmesi anlamında, çevre düzenlemeleri yaptık. Çünkü vatandaşımız gelip burada adaklıklarını ve kurbanlarını kesiyorlardı. O yüzden çevre düzenlenmesini gerekiyordu. Burada da güzel bir su kaynağı var. Su kaynağının revize edilmesi ve düzenlenmesi anlamında çalışmalar yaptık. Tabi ki de burada bu çalışmalarımız yardım eden hayırseverlerimiz de var. Onlarında gayretleriyle, çabalarıyla ve bizde Kale Belediyesi olarak da destek verdik. Çevre düzenlenmesi anlamında hem de burada gelip kurban, adak kestiklerinde bunu rahatça temizleyip, pişirip, ikram edebilme noktasında uygun ortamlar oluşturduk” şeklinde ifade etti.

“Kavağımızın ömrünün uzatılması için çalışmalar yapılacaktır”

Asırlık kavak ağacı hakkında bilgi veren Başkan Sağınç, “Anıt ağacı niteliğinde bir kavak ve bunun tescillenmesi anlamında da anıt ağaç olarak da kayıtlara girmesi için çalışmalarımızı başlattık. Erenler kavağımızda bir anıt ağacı olarak da inşallah önümüzdeki günlerde de tescillenmiş olacak. Tabi ağacımız baya bir deforme olmuş durumda. Geçmiş dönemlerde yıldırım düşmesi sonucunda olsun bu bölgede vakit geçirmiş büyüklerimizin de anlattığına göre de, yıldırım sonucu oluşan boşlukta ise şiddetli yağışlarda çobanların ateş yakmasından dolayı da ağacımızın gövdesi oyulmuştur. Şu anda ağacımızın çevresini ölçtüğümüzde 12-13 metreye ulaşan bir çapa sahip. Kavağımızın ömrünü daha da uzatılması anlamında çalışmalar tabi ki de yapılacaktır” diye konuştu.

ÇİVRİL’DE CEPTA ANANOS SİSTEMİ BAŞLIYOR ÇİVRİL’DE CEPTA ANANOS SİSTEMİ BAŞLIYOR

“Kale’nin en önemli yerlerinden bir tanesi Eren Dede türbesidir”

Bölgenin önemini vurgulayan Kale ilçesi esnaflarından İbrahim Yenipazarlı, “Kale’nin en önemli yerlerinden bir tanesi de burası Eren dede türbesidir. Buraya çevre illerden, Denizli’den yaz mevsiminde mutlaka piknik yapmaya geliyorlar. Eren Dede’nin kabri burada. Eski uç beylerinden eski Kale’nin Tabea’nın Türkleştirmesinden çok önemli katkıları olduğunu biz halk olarak bunu biliyoruz. Bu Eren Dede bu mevkide şehit oluyor ve buraya defnediliyor. Vatandaşlarda burada onlara dua ediyorlar. Buraya üç tane çınar ağacı dikiliyor. Tahmini 8 asırlık olduğu söyleniyor. Tabi bu ağaçların koruma altına alınması bakımın olması bu Kale vatandaşlarının, en çok isteklerinden bir tanesi. Bu Osmanlı yadigarın uzun yıllar yaşamasını istiyoruz.” diye konuştu.