Denizli’de adını Selçuklu dönemine ait Behice Sultan Türbesi’nden alan Beycesultan Höyüğü’ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığındaki ekip tarafından sürdürülüyor.
Prof. Dr. Abay, Çivril Beycesultan Höyüğü’nün Batı Anadolu’nun en büyük yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi.
Çivril’in Beycesultan Höyüğü kazı çalışmalarında erken Bizans dönemine ait olan şarap işliği bulundu.
“AMACIMIZ İŞLİĞİN TAMAMINI TESPİT ETTİKTEN SONRA TURİZME AÇABİLMEK”
Beycesultan kazı çalışmalarında höyüğün kuzey doğu köşesinde Bizans dönemi şarap işliği tespit ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Abay şu bilgileri verdi: “ bu alanda kazı çalışmaları 2 sene önce başladı. Fakat biz bir aydır burada çalışma yapıyoruz. Kazı çalışmamız sırasında burada bir Bizans şarap işliği tespit ettik. İşliğin pres alanı, akıtma delikleri, duvarları ve dinlendirme alanını olduğu gibi tespit ettik. Ama yapının henüz yarısını tespit etmiş durumundayız. Çalışmalarımızda kalan kısımları tespit etmek için çaba sarf ediyoruz. Sadece şarap işliği olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü hemen bu şarap işliğinin güneyinde bir tane daha işlik alanı bulduk. Bunlarında çalışmaları önümüzdeki yıllarda devam edecek. Amacımız Bizans döneminde işlikler nelerdi ve işleyiş nasıldı onları saptamak. Dönemi açısından da çok kıymetli. Erken Bizans olabileceğini düşünüyoruz. Yapının tamamını ortaya çıkardıktan sonra bu pres alanını olduğu gibi koruyarak burayı turizme açabilmek.”
“BATI ANADOLU TARİHİ İÇİN BEYCESULTAN ÖNEMLİ”
Beycesultan batı Anadolu’nun araştırma tarihçesi açısından çok önemli veriler sunduğunu belirten Prof. Dr. Abay; “Geçen yıl yapılan kazı çalışmalarında Beycesultan’da bir şarap işliği olabileceğini dair hiçbir verimiz yoktu. Burayı kazdıktan sonra şarap işliği olduğunu öğrendik. Attığımız her adım kazdığımız her yer bize başka bir bilgi aktarıyor ”dedi.
“ŞARAP İŞLİĞİ ÇİVRİL’DE ŞARAP VE ÜZÜM ÜRETİMİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
Çivril şarap ve üzümde çok önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Abay; “Şarap işliği sapsağlam duruyor. Dinlenme alanının bir buçuk metre derinliği bulunuyor. Bu kadar iyi korunagelmiş bir mimari ve bu kadar büyük bir yapı demek ki Çivril’de ciddi şarap ve üzüm üretimi olduğunu gösteriyor ”şeklinde konuştu.
HABER: ÜMMÜHAN ÖZ