Yükselen enflasyonla birlikte artan sürücü kursu fiyatları, ehliyet alma planı içerisinde olan kişilerin, ehliyet sınavlarına olan ilgisini daha da artırdı. Odaklarını, özellikle direksiyon sınavında toplayan sürücü adayları, direksiyon sınavında hangi aşamaların bulunduğunu ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini merak eder hale geldi. Peki, B sınıfı ehliyet kapsamındaki bir direksiyon sınavına giren sürücü adayını hangi aşamalar bekliyor? Sürücü adayları direksiyon sınavında nelere dikkat etmeli?

Denizlide Direksiyon Sinavi Parkuru Nasil Hangi Asamalardan Geciliyor6

Ehliyet alma niyetinde olan kişilerin, kendilerini en iyi şekilde hazırlamaları gereken sınavlardan biri şüphesiz ki direksiyon sınavıdır. Yaklaşık 1 hafta boyunca gördüleri teorik eğitim sonrasında girdikleri teorik sınavı başarıyla geçen sürücü adayları, yaklaşık 2 haftalık bir direksiyon eğitimine tabii tutuluyorlar. Kendilerine verilen eğitim sonrasında direksiyon sınavına girecek olan adayları, belirli aşamaları bulunan bir parkur bekliyor. Peki, bu parkurda hangi aşamalar yer alıyor?

L Park

Parkura başlayan sürücü adaylarını ilk önce “L Park” etabı karşılıyor. Belirlenen alana, doğru sinyalle girmesi gereken adayların, parka başlamadan önce aracın dörtlü sinyallerini yakmaları gerekiyor. Geriye doğru bir istikamette park edilmesi gereken aracın, herhangi bir dubaya veya kaldırıma temas etmeden düz bir şekilde park alanına konuşlanması gerekiyor. Park alanından, dörtlülerini kapatıp, tek yöne sinyal vererek çıkmaları da oldukça dikkat edilmesi gereken bir kural.  

DAMAK TADINA ÖNEM VERENLER İÇİN EŞSİZ MEKAN ANATOLİA AÇILDI DAMAK TADINA ÖNEM VERENLER İÇİN EŞSİZ MEKAN ANATOLİA AÇILDI

Denizlide Direksiyon Sinavi Parkuru Nasil Hangi Asamalardan Geciliyor1

Paralel Park

L Park etabını başarıyla tamamlayan sürücü adaylarının ikinci durakları ise “Paralel Park” aşaması oluyor. Aracın, park edilecek alanın biraz önünde düz bir pozisyonda konuşlanarak durması büyük önem arz ediyor. Yine geriye doğru bir istikamette hareket edecek olan aracın, dörtlü ışıkları yakılarak herhangi bir yere temas etmeden park için belirlenen alana girmesi gerekiyor. Aracın kaldırıma yakın olan tekerlerinin, park alanı içerisine çizilmiş çizginin üstünde konuşlanması, komisyon tarafından dikkate alınan önemli hususlardan bir tanesi.

Denizlide Direksiyon Sinavi Parkuru Nasil Hangi Asamalardan Geciliyor4

Ani Fren

Paralel Parktan çıkış yapan aracın sıradaki varış yeri “Ani Fren” alanı oluyor. Dörtlü ışıklarını yakarak alana girmeleri gereken adayların, hızlarını yeterli bir düzeye düşürmelerinin ardından ani bir frenle durmaları gerekiyor. Yeniden trafiğe karışmak için kalkış yapacak olan adayların, dörtlü ışıklarını kapatarak tek yöne sinyal vermelerini unutmamaları gerekiyor.

Denizlide Direksiyon Sinavi Parkuru Nasil Hangi Asamalardan Geciliyor

U Dönüşü ve 25 Metre Geri Düz Gitme

Ani fren etabını sonlandıran adaylar, güzergahları üzerindeki U dönüşü alanını doğru sinyal ve hız seviyesinde gerçekleştirdikten sonra “25 Metre Geri Düz Gitme” alanına ulaşıyorlar. Yine, sinyal vererek düz bir pozisyonla araçlarını alana konumlandıran adayların, etaba başlamadan önce dörtlü ışıklarını yakmaları gerekiyor. Viteslerini geriye aldıktan sonra, ayna kontrolünde geriye doğru 25 metre sürüş gerçekleştirmeleri gereken adaylar, herhangi bir yere temas etmemeleri ve trafik kurallarına aykırı bir davranışta bulunmamaları halinde parkurun son aşamasını da başarıyla tamamlamış oluyorlar.

Denizlide Direksiyon Sinavi Parkuru Nasil Hangi Asamalardan Geciliyor3