Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından yeni doğan bebek sayısı ve doğurganlık hızının düşüşünün Türkiye için varoluşsal bir tehdit olduğunu söylemişti.  

Erdoğan, son yıllarda aile yapısına yönelik tehditlerin arttığını belirterek, dünya genelinde toplumların yaşlandığını, yalnız yaşamayı tercih eden bireylerin ve boşanma oranlarının arttığını, evlilik oranlarının ve hane başına düşen çocuk sayısının azaldığını ifade etti. 

Türkiye'nin nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altında olduğunu belirten Erdoğan, "Bu, açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Biz bu tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Maalesef zaman öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.   

Yenidoğan Bebekler Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz - Bebek.com

Denizli beyaz gelinliğini giydi Denizli beyaz gelinliğini giydi

Denizli İçinde Düşüş Yaşandı 

TÜİK verilerine göre Denizli’de 2023 yılında gerçekleşen toplam doğum sayısı 10 bin 324 oldu ve bu sayı önceki yıllara göre düşüş gösterdi. Denizli’nin doğurganlık hızı ise 2023 yılında 1,41 oranına düştü. Denizli’nin kaba doğum hızı ise 2023 yılında yüzde 9,8 onarına düştü.    

Bu bağlamda Denizli’nin doğurganlık hızı ve kaba doğum hızı da düşüş gösterdi. Konuyla ilgili Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer, Bu düşüş nasıl önlene bilir? Gerçekten de bir risk değeri taşıyor mu? 3 çocuk için ailelere yeterli teşvik yapılıyor mu? Bu düşüşlerde bireyleri etkileyen faktörler nelerdir? Sorularını cevapladı.  

KESK Denizli: Valiliğin yasak kararı Kovid-19 fırsatçılığıdır - Evrensel

“Bu Ekonomi̇ ve Gelecek Kaygısı ile Nüfus Artmaz” 

Bu ekonomi̇ ve gelecek kaygısı ile nüfus artmaz diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Denizli Şube Başkanı Selçuk Göçer, “Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan haklı, doğurganlık azaldı, Türkiye nüfusu artık yaşlanıyor. Acaba neden? Bu soru ve sorunlar incelenmelidir. Ekonomik zorluklar, gelecek kaygısı çocuk sahibi olmaktan uzaklaştırıyor, az çocuk ile sınırlıyor. Çiftlere ekonomik ve sosyal destek sağlanmadan nüfus artmaz. Kadınlar sigortasız, çocuklara ücretsiz kreş yok, işsizlik arttı. Aileler üç yıl sonra yaşayacakları kreş sorununu, altı yıl sonra yaşayacakları okul sorununu ve okulu bitirince de işsizliği düşünüyor. 

2015 yılında verilen 300 TL 'lik yardım hep aynı kaldı. 2015 yılında 300 TL ile çocuk altını alınıyordu. Şimdi çocuk altını 4.200 TL. Çocuğa ücretsiz sağlık, kreş ve eğitim sağlanmadan nüfus artmaz. Avrupa'daki gibi sosyal destek, ekonomik destek ve cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli