Denizli Büyükşehir Belediyesi, Sokak Hayvanları Tedavi, Barınma ve Rehabilitasyon Merkezi Veterinerlik Birim Sorumlusu Elvan Alkaya sokak hayvanlarının uyutulması konusunun kesinleşmediğini belireterek;"Çıkan haberlerde 1 ay boyunca sahiplendirilmeyen hayvanların uyutulacağı söyleniyordu. Böyle bir genelge, alınmış bir karar yok. Biz Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendirilmeyen hayvanları kesinlikle uyutmuyoruz, barınaklarımızda bakmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Kedi Kopek Denizli Barinak

ÇİVRİL BELEDİYESİ ACİL ARSA ARIYOR ÇİVRİL BELEDİYESİ ACİL ARSA ARIYOR

"Bizde Hizmet Vatandaşla Başlar, Vatandaşla Biter"

Denizli'deki sokak köpeklerinin tespiti ve tedavilerine dair bilgiler veren Alkaya; "Bir besleyeni, bakanı olmayan hayvanlara, başıboş hayvan diyoruz. Şu an gündem, köpek. Biz Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak başıboş hayvanların tespitini vatandaşlarımızdan gelen ihbarlarla yapıyoruz, biz sokaklara çıkıp köpek aramıyoruz. Bizde hizmet vatandaşla başlar, vatandaşla biter. Vatandaşlar bize ihbar olarak 'burada bir köpek var, kısır değil, saldırgan hareketleri var' dediğinde bizler gideriz, köpeği tespit edip alırız, kısırlaştırma işlemi uygularız, çip takarız, kuduz aşısı, iç ve dış parazit aşısını yaparız. Bu işlemler bittiğinde hayvanın durumuna göre hayvanın tekrar sokağa bırakılıp bırakılmaması konusunda karar alırız. Mesela hayvan engelliyse sokağa bırakılmaz. Burada açık alanlarımız var. O hayvan yaşamı boyunca bizim sorumluluğumuz altında kalır. Hayvan bulunduğu yerde şiddet görüyorsa o zaman da açık alan bölümümüze alıyoruz, oradan da sahiplendirmeye çalışıyoruz. Orada bakımlarını üstleniyoruz. Fakat hayvanın herhangi bir şekilde sıkıntısı yoksa aldığımız mahalleye bırakmak zorundayız. Aldığımız hayvan eğer kısırlaştırılacak yaştan küçükse yavru bölümümüzden sahiplendirme çalışmaları yapıyoruz. Eğer daha önceden sahipli bir hayvansa, öncelikle çipten sahibine ulaşmaya çalışıyoruz. Sahibi hayvanla ilgilenmek istemiyorsa durumu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildiriyoruz, gerekli cezaları kestirerek hayvanın sorumluluğunu üzerimize alıyoruz. Buradan sahiplendirme yapıyoruz. Sahiplendirme işlemlerini yaparken de yerel hayvan koruma yetkilileriyle beraber çalışıyoruz." dedi.

Hayvan Barinak Denizli

Ötenazi Kararı Nasıl Alınıyor?

Hayvanların hastalıklarından bahseden Veteriner Elvan Alkaya;"Bizde ötenazi, hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara geçen hastalıklar vardır 'zoonoz' dediğimiz. Bunlardan en çok bilineni kuduzdur. Bunun dışında Leishmania diye de bir hastalık var. Bunun gibi hastalığı olan hayvanların hızlı bir şekilde sokaklardan alınıp, insan sağlığından uzaklaştırılması gerekiyor. Maalesef tedavisi olmayan hastalıklar olduğu için bu hayvanlara ötenazi yapılıyor. Ötenazi yaparken de biz burada kurulumuzla karar veriyoruz. Bir hayvan için 3 veteriner hekim karar veriyor. Bu karar alınmadan önce de hayvanın kaç gündür yemek yediği, saldırgan tavırları incelenip raporlanıyor. İnceleme yapılmadan aynı gün içinde bir hayvana uyutma kesinlikle uygulamıyoruz." ifadelerinde bulundu.

Elvan Alkaya Hayvan Barinak Denizli

Hayvanın Hasta Olduğu Dışarıdan Anlaşılır Mı?

Köpeklerin hastalıklarının araştırılma sürecinini anlatan Alkaya;"Vatandaş dışarından köpeğin hastalığını algılayamayabilir. Allah göstermesin kuduz hayvan zaten ağzından salyalar akan, kendine olmayan, herkese saldırmaya çalışan hayvanlardır. Yine de o hayvanın kuduz taşıyıp taşımadığı beynindeki 'negri cisimciği'nden belli oluyor. Hayvanı uyuttuktan sonra, kafa kısmını mecburen İzmir Araştırma Enstütüsü'ne gönderiyoruz. Oradaki o 'negri cisimciği'nden virüs izole ediliyor, hayvanın kuduz olduğu saptanıyor. Saptama maalesef hayvanı uyuttuktan sonra beyin hücrelerinden tespit ediliyor." ifadelerini kullandı.

Barinak Denizli

Süreç Nasıl İlerliyor?

Gelen ihbarlar üzerine tüm sürecin sisteme kaydedildiğini söyleyen Alkaya;"İhbar üzerine alınan tüm hayvanlar ekiplerimizde bulunan tabletler vasıtasıyla kayı altına alınıyor. Ekiplerimiz gittiği zaman hayvanının fotoğrafını çekiyorlar. Sistemde fotoğrafıyla beraber hayvanın neden alındığı, nereden alındığı, hikayesinin ne olduğu, kimin ihbar ettiği, saat kaçta ihbar edildiğine dair tüm bilgiler kaydediliyor. Hayvanı yerine bırakırken de fotoğraf çekiyoruz. Hayvanın tüm süreci sistemimiz üzerine kaydediliyor." dedi.