KÖYLÜ VE MUHTAR AĞAÇLANDIRMA YAPTI KÖYLÜ VE MUHTAR AĞAÇLANDIRMA YAPTI

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Pınarkent mahallesinde yaşayan Mürvet Batırlıoğlu bahar aylarının gelmesiyle birlikte evinin balkonuna ahşap ustası olan babası Ercan Keskin’in yapmış olduğu kuş yuvalarını yerleştirip içlerine buğday koymuştu. Çevredeki kumruların dikkatini çeken ahşap kuş evleri kumruların yuvası oldu.  

Kumruların balkonunda yaşamasından büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Mürvet Batırlıoğlu, “Ahşap kuş evlerini babam yapıp bize hediye etmişti. Bende içlerine çevredeki kuşların yemesi için buğday koydum. Buraya çok alıştılar korkup kaçmıyorlar. Balkon yıkarken fark ettim kuşlardan biri hiç kalkmıyor başka bir kuş ise sürekli ona dal taşıyordu bir de baktık ki yumurtaları bile olmuş” demişti şimdi ise o yumurtalardan yeni kumru yavruları çıktı.  

Kuş Yuvaları Alternatif Yaşam Alanları Oluyor  

Evlere, balkonlara, parklara ve benzeri yerlerle yapılan kuş yuvaları, kuşların hayatta kalmalarını ve üremelerini destekleyerek doğal dengeyi koruma açısından kritik bir öneme sahip olurken aynı zamanda vatandaşlara çevre bilinci aşılıyor. Artan şehirleşme ve doğal yaşam alanlarının azalması ise kuşların yaşam alanlarını daraltıyor. İnsan eliyle yapılan kuş yuvaları ise bir nebze de olsa yaşamaları için alternatif oluşturuyor.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli