Modernleşen dünya ile birlikte evlerde de kilimlerin yerini modern, makina dokuması halılar aldı. Annelerin, ananelerin kullandığı el dokuması halı ve kilimler ise unutmaya yüz tuttu. Denizli Kaleiçi Çarşısında uzun yılardır kilim dokumacılığı yapan, hasarlı kilimleri tamir eden Mehmet Ezcin, artık evlerde kilimlerin dekoratif olarak kullanıldığını daha çok turistlerin kilimlere ilgi gösterdiğini söyledi.

“Kilimleri Turistlerin Ulaştıkları Yerlere”

Ezcin, “Uzun yıllardır halıcılık kilimcilik yapıyorum, kilim işinde biraz daha profesyonel çalışıyorum. Kilim alım satımında yörelerine göre davranıyorum. Müşterinin getirdiği mallardan hatalı yada özürlü olanları da alıyorum. Onları tamir ediyorum, onarıyorum. Hata belli olamayacak şekle getiriyorum. Bu kilimleri ülkemize gelen ama bize ulaşamayan turistlerin ulaştıkları yerlere, turistik eşya satan yerlere satıyorum. Halkımızdan da gelen müşterilerimiz oluyor” dedi.

Denizlili Kilimci, Kilimi Dokuyor, Onarıyor, Turistlere Ulaştıramıyor

BALKONDAN DÜŞEN YAŞLI ADAM HAYATINI KAYBETTİ BALKONDAN DÜŞEN YAŞLI ADAM HAYATINI KAYBETTİ

Aslen Denizli’nin Güney İlçesinden olduğunu söyleyen Mehmet Ezcin, “Güney’in meşhur halıları, kilimleri bende bulunuyor. Ayrıca Denizli’deki bütün halı kilim çeşitlerini yapıyorum. Uzun yıllardır bu işi heyecan ve zevkle yapıyorum. Az bir kazancım olsa bile kendi halimde işimi yapıyorum” şeklinde konuştu.

Kilimler Artık Dekoratif Olarak Kullanılıyor”

Kilimlerin bazı evlerde dekoratif olarak kullanıldığını söyleyen Ezcin “Alım çok değil ama bu kilimlere heves edenler var, küçük bir aksesuar gibi kullanıyorlar. Sehpasının üzerine, masasının altına, duvarına kapı girişine, odasının yada mutfağının bir köşesinde, kullanıyorlar. Onların boyutlarını ayarlıyorum. Yabancılar ise pek gelmezler buralara” dedi.

Denizlili Kilimci, Kilimi Dokuyor, Onarıyor, Turistlere Ulaştıramıyor2

“Evindeki Kilimi Satmaya Geliyorlar”

Evindeki halıyı kilimi satmaya gelen olduğunu belirten Mehmet Ezcin “Ben toplu halde hiç bir mal alamam. Evindeki kullanmadığı, annesinden babasından kalan halıyı kilimi yok olmasın diye getiriyorlar. Biraz düşük fiyata alıyorum ama hatalarını düzeltiyorum, kıyamaya veriyorum, gerdirme parası veriyoruz, ölçü parası veriyoruz. Birde satılmak için elimize uzun süre bekliyor tabi bunlar.

Babam, annem halı kilim dokumasını bilirdi. Bende dokumaya başladım, 1-2 yıl dokuduktan sonra tamir yapmaya başladım. El sanatları, el işleri yavaş yavaş yol olup gitmekte, biz de bunları ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.