Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Denizli için açıkladığı hava tahminlerinde, önümüzdeki 5 gün boyunca sıcaklıkların 40 derece ve üzeri olacağı görüldü. Sıcak havalarda özellikle öğlen saatlerinde meydana gelen sıcak çarpması, tüm günümüzü etkileyebiliyor. Peki sıcak çarpması nasıl anlaşılır? Neler yapılmalıdır?

Sıcak Çarpması Nedenleri

Hipertermi genellikle sıcak bir ortama maruz kalma veya yorucu etkinliklere katılma sonrasında gerçekleşir. Eforsuz, ya da klasik sıcak basması (hipertermi) olarak adlandırılan sıcak çarpması durumunda, bireyin sıcak bir ortamda bulunması vücudun sıcaklığında bir artışa neden olur. Bu tür sıcak çarpması tipik olarak, birey özellikle uzun süreler boyunca sıcak ve nemli havaya maruz kaldıktan sonra meydana gelir. Durum birçok vakada yaşlı yetişkinlerde ve kronik hastalığı olan bireylerde gözlemlenir.

TARIM İŞÇİLERİNE BİLGİLENDİRME YAPILDI TARIM İŞÇİLERİNE BİLGİLENDİRME YAPILDI

Sıcak Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Sıcak çarpmasından etkilenen bireylerin zihinsel durum ve davranışları değişebilir. Ajitasyon, akıl karışıklığı, deliryum, koma, konuşma bozukluğu, titreme nöbeti, ve sinirlilik durumları sıcak çarpmasından kaynaklanabilir. Birey mide bulantısı ve kusma ihtiyacı hissedebilir ve zonklayan baş ağrısından muzdarip olabilir.

Neler Yapılmalıdır?

Sıcak Çarpması (Hipertermi), yani sıcak çarpması tedavisi, bireyin beynine ve hayati organlarına zarar gelmesini önlemek veya zararı azaltmak için vücudun bir an önce normal bir sıcaklığa soğutulmasına odaklanır. Bunun için duruma müdahale eden doktor veya tıp uzmanı atabileceği bir takım adımlar mevcuttur. Birey soğuk suya daldırılır. Soğuk veya buzlu su banyosunun, vücut sıcaklığını hızla düşürmenin en etkili yolu olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Birey ne kadar çabuk soğuk suyla temas ederse, ölüm ve organ hasarı riski o kadar az olur.