Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın azalan doğum oranlarına yönelik, “Türkiye için varoluşsal bir tehdit” sözlerinin ardından annelere destek hazırlıkları gündemde. Doğum izninin bir yıla çıkarılması, maaşta iyileştirme, kreş ya da kira desteği gibi konular konuşulurken doğum oranları Denizli için de alarm veriyor mu? 

GAZİLER YAŞAYAN ANITLARDIR GAZİLER YAŞAYAN ANITLARDIR

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2.38 seviyesinde olan doğurganlık hızı, 2023’de 1.51’e gerileyerek, nüfus yenilenme eşik değeri olan 2.1’in altına düştü. Bu durum Denizli içinde benzerlik gösterdi. TÜİK verilerine göre Denizli’de 2023 yılında gerçekleşen toplam doğum sayısı 10 bin 324 oldu ve bu sayı önceki yıllara göre düşüş gösterdi. Denizli’nin doğurganlık hızı ise 2023 yılında 1,41 oranına düştü. Denizli’nin kaba doğum hızı ise 2023 yılında yüzde 9,8 onarına düştü. Bu bağlamda Denizli’nin doğurganlık hızı ve kaba doğum hızı da düşüş gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son 2 kabine toplantısında da bu konuya özellikle değindi. son yıllarda aile yapısına yönelik tehditlerin arttığını belirterek, dünya genelinde toplumların yaşlandığını, yalnız yaşamayı tercih eden bireylerin ve boşanma oranlarının arttığını, evlilik oranlarının ve hane başına düşen çocuk sayısının azaldığını ifade etti.   

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Çalışma Talimatı 

Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre bu süreçlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, çalışma yapması talimatı verdi. 

Aile Bakanı Göktaş, doğum izninin bir yıla çıkarılmasıyla ilgili atılabilecek adımlar üzerine geçtiğimiz haftalarda AK Parti’nin strateji ekibine bir sunum yaptığı öğrenildi. Ancak, sunumun ardından, AK Parti kurmayları bu sürecin sadece doğum izniyle sınırlı olarak kalmaması gerektiğini, dünya örneklerinin de incelenerek ikinci ve üçüncü çocuğa kademeli olarak devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Toplantıda ikinci ve üçüncü çocuğa göre kademeli olarak iznin artırılmasının yanı sıra, kreş veya kira desteği ya da kadının özlük hakkı ile beraber maaşında yapılabilecek bazı düzenlemeler öne çıktı. 

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli