Yaz sıcaklıklılarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu ayda çiftçiler yağmuru dört gözle bekliyor. Kaliteli ve bol ürün almak isteyen çiftçiler doğa koşulları ile mücadele ederken bunlara bir de suni olarak verilen zararlar ekleniyor.

 Vatandaşlar Yetkililerden Umudunu Kesmiyor!

Çivril’in Ömerli, Savranlı ve Tokça Mahalle sakinleri çevrelerinde bulunan şeftali, üzüm ve armut bahçelerinde bazı işletmecilerin kullandığı dolu toplarından şikâyetçi oldular. Ömerli Mahalle Muhtarı Göker Yılmaz vatandaşın şikâyetini 15 gün önce Çivril Kaymakamlığı’na ilettiğini bildirdi. Yapılan şikâyetler yetkili birimlerce araştırılıyor olsa da vatandaş bir an önce konunun çözüme kavuşturulmasını istiyor. Genç Çivril Gazetesi’ni arayarak şikâyetini dile getiren Çivrilli Özgür Y. de yaptığı açıklama da vatandaşların kanayan yarasına parmak bastı. Özgür Y: “bu bölge meyve ağaçlarıyla dolu. Malum çiftçinin ürün alabilmesi için yağış ve güneş dengesinin iyi olması gerekiyor. Ama tam çiftçiler yağış beklentisi içine giriyor hava durumu yağışlı gösteriyor bir anda bir ses gürültü kopuyor hop yağmur falan kalmıyor ortada. Gerekli yerlere kaç kere şikâyet ettik ama çözüme kavuşmuyor. Bu topların satışı serbest olduğu için bizler mağdur oluyoruz. Biz kullanmasınlar demiyoruz bence zaten yanlış kullandıkları için sorun oluyor. Dolu topları yağıştan sonra yapılırsa doluyu engeller. Ama buradaki işletmeciler daha yağmur yağmadan bu topları atıyorlar. Biz bilimsel içeriğini bilemeyiz. Bildiğimiz tek şey bu toplar atılınca yağmur yağmıyor. Çivril önceden şakır şakır yağmur alırdı şimdi gram yağış düşmüyor. Lütfen sesimize kulak verin bizleri mağdur etmeyin ”diye sitemini dile getirdi.

Çivril’de ‘Et Yiyen Zehirli Örümcek’ Görüldü Çivril’de ‘Et Yiyen Zehirli Örümcek’ Görüldü

Şeftali

“Mahalle Sakinlerinin Şikâyet Etmekte Haklı”   

Çivril halkından yüzlerce şikâyet aldığını söyleyen Savran Mahalle Muhtarı Kazım Çorbacıoğlu konunun her geçen gün can sıkıcı olmaya başladığını belirterek dolu topunun internetteki tanımının araştırılmasını bunun üzerine mahalle sakinlerinin şikâyet etmekte haklı olduklarını vurguladı. Çorbacıoğlu: “herkes araştırsın baksın dolu topunun tanımında şu ifadeler yer alıyor. Dolu topu; bir patlatma haznesine bütan propan gaz karışımının hava ile karıştırılarak doldurulması ve takibinde ateşleme sistemi ile patlatılması ile elde edilen güçlü sonik dalgaları üreten bir sistemdir. Dolu bulutlarının toplanmasını ve doluyu oluşturan kristal yapının formunu bozarak oluşmasını engelleme prensibine dayanır. Güçlü sonik dalgalar üreterek gökyüzüne periyodik dalgalar gönderen bir sistemdir diyor yani doluyu oluşturan kristal yapının formunu bozuyor bu toplar yağış olmuyor. Bu sebeple mutlaka bu konunun detaylı araştırılıp bizim sorunumuza gerçekten çare bulunması gerekiyor. Bu topları kullananlar çiftçi de biz değil miyiz?” diye soran muhtar yetkili mercilerden konunun ivedilikle çözümlenmesini talep ediyor.

Editör: Fatma Haytan