Birlikteliklerini sevdiklerine duyurmak, ilan etmek isteyen çiftler bunu düğün aracılığı ile yaparlar. Peki düğün günü gelinler neden beyaz gelinlik giyer hiç merak ettiniz mi? Günümüzde beyaz gelinlik giymek bazı kadınlarca tercih edilmeyip eleştirilse bile bu gelenek hala Türk kültürü için önemli bir yere sahip.  

2015 Vi̇ntage Geli̇nli̇k Modelleri̇

ÇİVRİL SUAVİ İLE TÜRKÜYE DOYDU ÇİVRİL SUAVİ İLE TÜRKÜYE DOYDU

Beyaz gelinlik Türkiye’de olduğu kadar başka ülkelerde de oldukça yaygın hatta kaynaklara göre beyaz gelinlik, yaklaşık iki yüzyıl önce,1840'ta Prens Albert ile evlenen Kraliçe Victoria'nın düğününden sonra popüler hale geldi. Vanity Fair'in haberine göre, Kraliçe Victoria'nın düğününden önce çoğu gelin, düğünlerinde renkli elbiseler giyiyordu. Beyaz giyen gelinler bunu zenginliğin sembolü olarak yapıyorlardı çünkü bu, elbiselerinin temizlenebileceğini gösteriyordu. İskoç Kraliçesi Mary’nin de 1558’de gerçekleşen düğününde beyaz bir gelinlik giydiği söylenir ama Kraliçe Victoria’nın düğününden sonra modern batı düğünlerinde zenginlik ve statünün göstergesi olarak beyaz gelinlik giyilmeye başlandı. Kraliçenin beyaz saten ve ipek dantellerle süslenmiş uzun kuyruklu gelinliği, bugünkü gösterişli gelinlik modellerine ilham kaynağı oldu. 

Aesthetic Sharer Zhr (@Cgdrawing) On X

Bizde ise eski Osmanlı döneminde hanedan gelinliklerinin kırmızı renkli ve oldukça gösterişliydi fakat halktan kadınların düğünlerinde mavi, mor, pembe gibi canlı renkleri tercih ederdi.  

Avrupa modası ve Türk kültürü arasındaki bu benzeşimin yanı sıra beyaz gelinlik saflığı ve masumiyeti simgeler. Bu nedenle, beyaz gelinlik giymek, gelinin saflığını ve yeni bir hayata başlamaya hazır olduğunu ifade eder.  

1D9E866B A96B 470A 9997 Dd01Ca157387

Türk düğünlerinde ise gelinler kına gecesinde geleneksel kıyafetler, düğün töreninde ise beyaz gelinlik giyerler. Böylece hem modernite hem de gelenekler arasında bir bağ kurulmuş olur.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli