Denizli Doğa Sevenler Derneği Başkanı ve Araştırmacı Yazar Ümit Şıracı’ya bölgedeki vatandaşlar tarafından gelen bilgi sonucu keşfettiği bu alanda tapınak kalıntısı ve buhar bacaları, duman çıkışları görüldü.
“Biz Burayı Beş Yıl Önce Keşfettik”
Bölgeyi nasıl keşfettiklerini anlatan ilgili konuşan Araştırmacı Yazar Ümit Şıracı, “Biz burayı beş yıl önce keşfettik. Bölgedeki köylüler bize böyle bir yer olduğunu söyledi. Bizde gittik baktık. Orada bir tapınak kalıntısı olduğunu gördük. Buhar bacaları, duman çıkışları var” dedi.
“Bu Alana Bire Bir Uyuyor”
Yaptıkları araştırmalar sonucunda Karura Antik Kenti olma ihtimali yüksek olan bölge ile ilgili, “Bizde kaynakları araştırdık, bu bölgeden Strabon geçmiş. Strabon tarihçi ve coğrafyacıdır. Bu bölgeden geçerken Karura Antik Kenti’nden bahsediyor. Bu bölgenin buhar çıkışlarından, depremlerden, göçmelerden bahsediyor. Bu alana bire bir uyuyor” şeklinde konuştu.
“Sit Alanı İlan Edildi”
Bölgeyi keşfettikten sonra Aydın Anıtlar Kurulu’na koordinatlarını vererek bildirdiklerini kurulun bölgede gerçekleştirdikleri incelemeler sonucunda alanın sit alanı ilan edildiğini anlatan Ümit Şıracı, “Biz burayı Aydın Anıtlar Kurulu’na Koordinatlarını vererek bildirdik. Profesör Doktor Celal Şimşek hocaya da bildirdik. Celal hoca, daha sonra Aydın Anıtlar Kurulu ile birlikte geldiler baktılar. Sonrasında sit alanı ilan edildi” ifadelerini kullandı.
“Biz İlk Gittiğimizde Orada Bir Yazıt Bulduk”
Keşfedilen alanın Antalya’daki Çıralı benzeri bir alan olduğunu fark olarak buhar çıkaran bir versiyonu olduğunu belirten Şıracı, “Kazı çalışmaları daha başlamadı. Burada zamanında bir kaçak kazı yapılmış. Kaçak kazı sonucunda tam buhar çıkışının olduğu yerde bir tapınak ortaya çıkarılmış. Kaçak kazıcılar orayı talan etmişler ve öylece kalmış. Biz ilk gittiğimizde orada bir yazıt bulduk. Büyük bir ihtimalle Aydın Anıtlar Kurulu bu yazıtı aldı gitti. Bizde bu yazıtın fotoğrafları mevcut. Biz bulduğumuz da kırılmış vaziyetteydi. Hala aktif bir arkeolojik çalışma yok alanda” dedi.
“Değerlendirilirse Denizli İçin Güzel Olur”
Beş yıl önce keşfedilen bu alanın Denizli Turizmine çok yüksek katkı sağlayacak bir alan olduğunu anlatan Denizli Doğa Sevenler Derneği Başkanı Ümit Şıracı, “Çünkü bu alanın hiçbir yerde eşi benzeri yok. Aydın, burası için bizim diyor ama haritalarda baktığınız zaman bu alan Denizli il sınırları içinde. Burası değerlendirilirse Denizli turizmi için yeni bir çekim noktası olacaktır. Çok otantik bir yer. Eşi benzeri başka bir yerde var mı bilmiyorum ama, Türkiye’de eşi benzeri olan bir yer yok. Hem doğal güzellik olarak, hem tarihi alan olarak ve ikisinin iç içe oluşundan dolayı ender bir yer. Biz böyle yerleri buluyor, keşfediyoruz, yetkililere bildiriyoruz ama Denizli bu değerlerinin çokta farkında değil maalesef. İnternette herkes seyrediyor beğeniyor, çok ilgi çekiyor. Bize burayı çok soran var. Ama ne hikmetse ilgililerden ne soran var, soruşturan var” şeklinde konuştu.
Son olarak Ümit Şıracı konuşmasını, “Denizli sahipsiz bir şehir, sahipli bir şehir olsaydı bu kadar antik kentin olduğu bir yerde Bir arkeoloji müzesi olurdu” diyerek sona erdirdi.