Gerek enflasyon gerek toplumdaki derin mutsuzluk nedeniyle kiracılar ve ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar ve gerilimler yaşanabiliyor. Bu süreç içerisinde bazı ev sahipleri mevcut kiracılarını evden çıkarıp yerlerine yeni kiracı bularak daha fazla kira geliri elde etmeyi tasarlayabiliyor. Ancak kiracıları evden çıkarmak hiç de kolay bir mesele değil. Bunun için de ev sahipleri her yolu denemekten kaçınnmıyor.
EV SAHİBİ İHTİYAÇ HALİNDE KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ ?
Kiralanan bir ev, ev sahibinin ihtiyacı olması halinde kiracıdan evden çıkması talep istenebilir. Ancak şöyle bir detay bulunuyor; ev sahibinin kendisinin, çocuklarının veya bakmakla yükümlü olduğu anne babası için eve ihtiyacı varsa kiracı evden çıkarılabilir. Yani Almanyadan oğlu gelecek olan ev sahibi kiracıyı yasal olarak evden çıkarabilir. Bu durumda kiracının yapacağı tek bir şey var.
BU DURUMDA KİRACI NE YAPABİLİR?
Kiracılar bu noktada sadece tek bir şey yapabilirler. Ev sahibinin yalan beyanda bulunma ihtimaline karşı, kiracının tahliye kararını mahkemenin vermesi yerinde olacaktır. Ev sahibinin gerçekten ihtiyacı varsa bunu kanıtlaması gerekir. Bunun ispatını yapamaması halinde kiracının evden çıkması sağlanamayacaktır.
Meselenin bir başka yönü de kiracının tazminat hakkıdır. Eğer mahkeme kiracının evden tahliyesini uygun görürse ev sahibi 3 yıl boyunca evi bir başkasına kiralayamayacak ve evi ihtiyacı karşılığında kullanmak zorunda kalacaktır. Eğer ev bu süre içerisinde bir başkasına kiraya verilirse ev sahibi eski kiracısına 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalır. Bu karar mahkemeden çıkmamış olsaydı kiracı böyle bir hak talep edemeyecekti.